Автор: volokin
Дата: 06-10-04 17:05
Значи СЛР има естествено предимствата да видиш ДОФ-а, т.е. затваряш-отваряш блендата, няма паралакси и др. Това е незаменимо предимство.
Телеметричните апарати (които са качествени като Лайка) имат по-точно фокусно мерене, някъде бях чел примери в разстояния, но тъй като не помня цифри не мога да ги цитирам тук.
Относно гледане през визьор, е въпрос на навик, аз също съм свикнал на СЛР, но онези са наистина по-светли, причината е проста, светлината минава през по-малко стъкла и се поглъща от по малко такива. За уюта си прав, то не случайно се наложиха СЛР-апаратите, но пък другите имат други предимства, ти си ги изброил, а за безшумието само Лайка са значително по-безшумни, щото затвора им не е метален, а гума, докато тези на Козина (Voigtlaender, Zeiss Ikon) са метални и си дрънчат. Огледалото макар и да го дават като източник на шум, в новите генерации апарати F80, EOS 30/33, F6 e доста ''шумоподтиснато''.
И още нещо за предимствата на този вид апарати, тъй като няма място отделено за огледална система, то обективите влизата по-навътре, което от своя страна улеснява строежа на висококачествени такива, т.е. по-лесни са сметките за обективи и конструкторите могат да си позволят по-добри обективи с по-малко усилия.
Тъй че с две думи: по-точен фокус, по-тихи (най-вече Лайка), в по-голямата част на света не ги познават, т.е. не се стряска народа като го снимат, за концертна фотография, особено там където е забранено (Метрополиън и др.), репортаж , стойност на апарата, кято се запазва с времето (за контрапример дигиталните камери), простота на снимането и най-вече истинска фотография, не апарата да снима вместо мен (контрапример Ф100, Ф5, ЕОС 1, 3 и др.)
|
|