Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ОТКРИТИЕ!!!
Автор: J0R0   
Дата:   02-10-04 12:50

Някой хора откриват Америка, а аз - топлата вода!
Все така се случва.
Но за тия, които още не са я открили, споделям своя опит:

Открих, че простият desaturate на цветна снимка не върши работа. Черно-бялата фотография е изразителна тогава, когато се снима на филм и с цветни филтри.
Например, ако снимаш море и небе с жълт или оранжев филтър, то синьото ще излезе черно и тогава белите облачета ще са откроят и ще блеснат.
Това тук го знае всеки.

НО ТОВА КОЕТО ОТКРИХ Е, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ СЪЩОТО С ВЕЧЕ ЗАСНЕТ МАТЕРИАЛ...

Снимам някакъв кадър със Сигмата.
Обезцветявам го.
И като движа мишката по цветната скала за баланса, кадърът въпреки, че е чернобял, тоналностите се изменят така, сякаш сменям цветни филтри пред обектива.
Всичко е плавно и видимо, във всеки момент виждаш на екрана какво правиш.
Някой ще побърза да каже, че това става с hue&saturation в Photoshop, обаче не е същото.
Там пипаш отделните канали, изображението става на плюски, трябва да се пипа много леко и прецизно и докато променяш не виждаш точно какво става. В крайна сметка вкарваш много шум.

Докато тук, в роу конвертора на Сигмата всичко си е все едно, че така си е заснето.
Много се кефя.
Преоткривам чернобялата фотография, сигурно тия дни ще пускам много такива снимки.
(Който иска може да види резултатите в профила ми)

Ето и един пример за какво става дума:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-05/sjei9623.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-a.jpg

Това е оригиналната снимка

https://photo-forum.net/static/forum/2017-05/eabr5554.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-b.jpg

Това е снимката, единствено обезцветена

https://photo-forum.net/static/forum/2017-05/owkx9168.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-c.jpg

Обезцветената снимка с изместена тоналност в жълтия спектър

https://photo-forum.net/static/forum/2017-05/tbdb5643.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/test-d.jpg

Обезцветената снимка с изместена тоналност в синия спектър...

[shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: ОТКРИТИЕ!!!
Автор: dpa   
Дата:   02-10-04 12:55

Скоро и до DIR ще стигнеш!!!

Автор: Brummaker   
Дата:   02-10-04 12:57

Жоре, Жореееее...,

Във фотошоп има толкова средства да се постигне това /и комбинации от тях/....

...та това, което си написал е само една малка част от това, което може да се "пипне", за да се получи този/и други ефекти...щото аз РОУ си неам...

[beer] [beer] [smilie3]

Дата:   02-10-04 13:04

Абе, знам, че във Фотошоп има много начини да се направи това, ама е бавно и трудно и колкото пъти съм го правил във Фотошоп, толкова пъти нещата са ставали омазани и шумни.
Освен това във Фотошоп трябва да работиш нещата В ЦВЯТ и после да обезветяваш и да гледаш какво си направил. Обезцветиш ли веднъж снимката, каквото и да пипапш по цветните канали - не върши никаква работа.

А тук става дума за ЧБ снимка, която се изменя пред погледа ти, докато движиш мишката.

Автор: TPECHAT   
Дата:   02-10-04 13:07

tva da ne e bug v Photoshopa hehehehe [smilie10]
hahaha, bazik [beer]

Дата:   02-10-04 13:09

[smilie3]
опитай така: обезцветяваш и после фотофилтър/а там колко варианти има [smile] /

или друго: обезцветяваш, но според снимката-не напълно...колкото си прецениш и после /ако има нужда пак фотофилтър/

а и като прибавиш курвите, левалсите и хюто...става едни комбинации...има и още много подходи, разбира се [smilie3]

Автор: Krassy   
Дата:   02-10-04 13:17

Аз като работещ в областа на полиграфията мога да споделя, че при десатуриране на цветно изображение губим много информация [smilie7]
Истината е както спорихме още навремето, е да се постига това десатуриране още преди светлината да попадне върху матрицата.
Една черно бяла снимка изобразена с цветен профил носи МНОГОКРАТНО повече информация и живот ама МНОГО повече.
В полиграфията чернобелите или тонирани печатни материали за да имат динамика и информация в тях се печатат по специален начин.
Най-простия, който мога да обясня за да ме разберете е duotone например. Фотошоп-а има възможност да работи с многоканални слоеве за постигане на едноцветно изображение.
Това не е откриване на топлата вода Жоро, това е една висока стъпка в изобразяването на дадена визия!
С много повече възможности, но се иска четене и практика, успех [smilie24]

Дата:   02-10-04 14:11

Жалко, че няма как да се показват Duotone, Tritone и подобни изображения във Фотофорума.
Но дори и да се мине пак в RGB и после да се запише на JPG информацията ще е достатъчна да се оцени визуално картината.
Този кадър:
https://photo-forum.net/i/42814&USER_ID=489
е получен от този:
https://photo-forum.net/i/42679&USER_ID=489
като е синтезиран от 3 пантонски цвята в Tritone.
Абсурдно е да се получи чрез колоризация, десатурация и пак сатурация или с цветен баланс. Губят се много тоналности и информация.
Другото хубаво на Duotone и Tritone както и на Quadtone, е че е страшно удобен за краен печат. Много цветни принтери се забиран на профилите и цветовете на Pantone, като например новата машина във Варна на Xerox 6060 [smilie7]

Публикацията е редактирана (02-10-04 14:14)

Автор: AVEL   
Дата:   02-10-04 17:10

xaxa golqmo otkritie e 4e filtrite razdelqt spektrite ! probvai da mahash celi kanali(RGB) togava napravo magiq stava xaxa

Автор: boni   
Дата:   02-10-04 17:37

Важното при Жоро, е че се прави преди конвертирането.

Дата:   03-10-04 00:13

А,това си работи идеално и в ФШ8 .Първо десатурираш и после местиш цветовете на каналите

Дата:   03-10-04 00:15

... и губиш 3 кофи информация и динамика [smilie7]

Дата:   03-10-04 13:56

И все пак никой ли не е пробвал дуотоне?

Дата:   03-10-04 14:27

Вдъхновен от теб, Краси,

си поиграх с цветовите канали: изключваш единия, или два, смесваш у "чанел миксер"-а в зависимост от това, кой си изключил и ...ами резултатите са доста добри поне на пръв поглед...

а щом от поглед се вижда, че е по-добре, явно е

това ли имаш предвид?

но си требе практика [smilie24]

Дата:   03-10-04 14:33

Не, дуотоне си е различен формат... както и да е [smilie7]

Дата:   03-10-04 14:37

опс....ще обясняваш ти....[smilie3]

я сподели: с радост ще прочета твоята лекция, пък била тя и дълга, колкото постинг на Mobby ;)))

plsssss [beer]

Дата:   03-10-04 14:38

/ добре де-но така с каналите, изображението пак се подобрява и това е видимо...или греша ?! /

Дата:   03-10-04 14:58

Бруме, това с каналите във Фотошоп не е същото.
Така орязваш цветната информация от някой канал и особено ако е джипег снимката адски се сдухва.
Това за което аз говоря е цветово изместване на спектъра в РОУ формата, като при тоя процес не се губи никаква информация.
Както е известно РОУ формата няма цвят, той съдържа само информация за местонахождението на пикселите и интензивността на осветеност на съответния пиксел.
Няма никаква загуба на информация.
Всичко си става като заснето с ЧБ филм със съответния филтър.

Не знам защо, аз споделям тук нещата как съм ги направил, а некакви хора ми скачат и ми се подиграват.
Естествено, че знам, че цветните филтри променят спектъра на светлината и тая промяна се отразява на ЧБ изображение. Не съм толкова неграмотен, завършил съм средно училище по фотография и се занимавах доста дълго време с ЧБ филми, които сам си проявявах и копирах.

Естествено, че това не е нещо ново, но е НАЙ-БЪРЗИЯ ЛЕСЕН И УДОБЕН НАЧИН, който съм виждал за манипулиране на ЧБ снимка.
При това без никаква загуба на информация.

Просто движиш курсора на мишката по цветния кръг и снимката се променя плавно пред очите ти, все едно че сменяш цвета на филтъра пред обектива.
Споделих го това, защото предполагам, че го има и в другите РОУ конвертори на другите марки апарати. Защото мисля, че може да е полезно на хората да знаят лесния начин, а не да се туткат и мъчат във Фотошоп.

Дата:   03-10-04 15:03

Жоре,

аз имах предвид, че при смесването на различните канали/ и на изключването на някой/, се подобрява видимо изображението, ако се използва канала, с по-добрите характеристики до получаването на желания ефект.

Автор: volokin   
Дата:   03-10-04 15:07

Жоро, браво, чета го тоя постинг. Винаги ще има по-майстори които ще кажат: ''...е ти откри Америка'' И винаги ще има такива които ще го четат. Мисля че ти си го пуснал за такива, другите ги игнорирай.
Не се отчайвай и всяко твое впечатление го споделяй, нали това е смисъла на форума...!
Това за мен лично беше ново, благодаря![smilie24] [smilie24]

Автор: japanese   
Дата:   03-10-04 15:08

niamam vreme da cheta vsichko ..no Joro triabva da e prav ako s raw convertora ne se vkarva shum, zashtoto .. v shopa ako izolirash niakoi to kanalite RGB i snimash s 300D resultata e otchaivasht ..[smilie7]

Дата:   03-10-04 15:13

Joro,az ti govoria che raboti v RAW konvertora na PS8

Дата:   03-10-04 15:22

Бони, сигурно работи. Най-вероятно работи и в други роу-конвертори, но аз споделям наблюденията си от тоя конвертор, който аз имам и ползвам.
[beer]

Ей сега погладнах как е във Фотошоп 8, но там не виждам никъде скала за цветнен баланс. В calibrate има едни плъзгачи за отделните канали и толкова... но промяната като ги ползваш е незначителна.
Ела някой път, ще ти покажа за какво става дума...

Публикацията е редактирана (03-10-04 15:27)

Автор: LinkBeat   
Дата:   03-10-04 18:35

И аз открих "топлата вода" или може би студената, защото чак днес снимах на RAW, и като видях резултатите, мисля да снимам вече само така. Дори само заради факта, че файла е 240 точки на инч (при 180 при JPG)и ясно личи много по-добрата резолюция.

Дата:   03-10-04 18:39

[smilie10] LinkBeat [smilie10]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна