Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За "фото-есе" да поговорим :)
Автор: lukcheto   
Дата:   29-09-04 11:41

Натъквам се на доста странни определения,които сякаш се разминават с US разбирането по темата, а според скромни набюдения в БГ сякаш под "фото есе" се разбира репортаж свързан с ромите или някое популярно село, вие какво мислите?[smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: За "фото-есе" да поговорим :)
Автор: TheMadMan   
Дата:   29-09-04 11:45

hehe, az mislia, che e kakto i eseto: teza, predstavena chrez edna ili nyakolko snimki, a sled tova dorazvivaneto i dokazvaneto na tezata, chrez drugi snimki, a nakraya edna oboshtavash snimka [smilie7]

Дата:   29-09-04 11:47

ako imash predvid konkursa na Canon BG, mozesh da se oburnesh kum tyah za detaili otnosno tyahnata definicia na foto-ese [smile]

Дата:   29-09-04 11:49

Логиката на построияване на есе е такава да, но в БГ схващането не е такова сякаш, точно това ме смущава..[smilie10] По-скоро в БГ под фото-есе се разбира серия снимки които развиват/доразвиват една идея/тема, но това е по скоро кохерентност... Явно има тънка нишка, която се е размила, знам ли...търся четива още по темата :)

Автор: n1x0n   
Дата:   29-09-04 11:50

И какво правим сега?
Не казваш на какви определения си се натъкнала. Не казваш какво според теб е US разбирането. Даваш за пример някакви странни "скромни наблюдения"... ние какво се очаква да отговорим на това?

Дата:   29-09-04 11:51

Тц, нямам предвид конкурса на Канон, а яснота, защото в западната дотрина си е казано кратко и ясно, тук не намирам яснота!

Дата:   29-09-04 11:53

Никсон, какви са твойте наблюдения и разбирания по темата, аз изводите ще си направя сама, и какво да седна и да цитирам точно може би, кой ще го чете, а философии просто ей така за идеята не ме вълнуват!

Дата:   29-09-04 11:57

luk, bg ne e normana durzava [smilie2], tuk vsichko e naopaki ...[smilie2]

az mislia, che ako se uspee da se napravi foto-ese sus struktura na obiknoveneto ese, shte e chudno [smilie24] [shtrak]

Автор: J0R0   
Дата:   29-09-04 12:01

И при фото есетата и при литературните не е важна толко самата тема, формата и изразните средства, ами философията, светогледът който е послужил за основа на развитието на разсъжденията.

Всеки ученик в гимназията, който скалъпи 20-30 що-годе свързани изречения може да ги нарече "есе", но това няма нищо общо с есетата на Исак Паси, нито на Оруел или на Макс Фриш. Които пък от своя страна нямат общо с есетата на Кортасар или Борхес... Въпрос на светоусещане...

Обаче, ако става въпрос за конкурси, вече зависи и от оценяващите. Дали тяхната подготовка и светоглед съответстват на предлаганото. Щото е нормално, тоя който оценява да харесва неща близки до неговия светоглед и ако му предложиш нещо противоположно, най-вероятната реакция ще е да не го приеме.

Дата:   29-09-04 12:03

Ей, пък бързаш да се разпениш веднага?!
Позоваваш се на неща, които не обясняваш, после се сърдиш че искам обяснения! Защото пък на мен точно америчките фото-есета ми приличат баш на репортажи, та ми е интересно каква разлика намираш ти, че да си формулираш питането така?

Есето e вероятно най-свободната форма на изказ, и при него изобщо няма "задължителни елементи" като цитираните по-горе. Можеш да имаш есе на новинарска тема, което е близко до репортажа, а можеш да имаш есе на философска тема, което е по-близко до серия арт-фотографии... Така че не мисля че има място за каквито и да е дефиниции.

Дата:   29-09-04 12:13

Никсън, точно тук има голяма разлика, в US есето се построява на задължителни елементи (за литературното говоря, точно е като формула която следваш, друг е въпроса дали това ти харесва или не, но правила си има, всеки параграф на есето започва с изречение-твърдение(statement), което следходните доказват и доразвиват, няма нищо свободно там!)
Така, че твоето твърдение, че "есето е вероятно най-свободната форма на изказ" за US доктрина не е вярна (дотук говоря за литературата)
За Фото-есето българско определение не съм срещнала до момента, за това и се мъча да го изведа... Това коеот ме притеснява е, че сякаш няма разлика между фото-есе и снимки с кохерентно звучене например[smilie10] или поне аз не я виждам засега...[smilie10]

Дата:   29-09-04 12:20

Ми, значи според US определението за есе, голяма част от есетата на най-великите писатели, в това число и носители на Нобелови награди за литература, изобщо не са есета.
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   29-09-04 12:27

Жоро, така излиза... Две години съм учила английска литература, като на седмица се пишеше по едно или две, три есета, ако предадеш нещо построено на ралзичен принцип директно минаваш за неусъвършенствал фундамента...Обаче, да не се отклоняваме, явно засега излиза, че фото-есе всеки си го разбира по своемо (и фотографи и жури)[smilie10]

Дата:   29-09-04 12:30

Е, няма начин да не е така.
Ти поне си адвокат, знаеш, че дори точна материя, като законите, всеки си я тълкува както си иска, та какво остава за такава разтеглива материя като есетата...

Re: За
Дата:   29-09-04 12:31

И за да конкретизираме нещата, формулирам по друг начин въпроса, между фото-есе и снимки с кохерентно звучене има ли разлика, или едното е инструмент за постигане на другото?

Публикацията е редактирана (29-09-04 12:32)

Дата:   29-09-04 12:31

Ето видя ли? Като каза какво е положението в "страната на свободните" как си дойдохме на думата? :-) Добре че не са го измислили те есето, че лошо щеше да стане с този "правилник"!

Израза "фото-есе" за мен е просто пореден неуспешен опит да се квалифицират неща на принципа на простата аналогия. "фото-разказ", "фото-очерк" всичко това са глупости. Има серии от фотографии, как ще бъдат определени за мен лично е все едно. Така или иначе всеки ще ги погледне и осмисли по своему.

Не мисля че трябва да те притеснява как ще наречеш един фотографски труд - не би трябвало да има такова значение?

Re: За
Дата:   29-09-04 12:33

Никсън, мерси за отговора, хареса ми [smilie5]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   29-09-04 12:37

дайте правилата или во веки замълчете https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif-това при сватби, или Архимед го беше казал за опорната точка на лоста:))
Аз в школото съм писал есета на свободна тема, или "моят любим автор..." - казва даскалицата - напишете есе!! Фотоесета не са ни карали да правим /във фотошколото/.Имаше серия, репортаж, дриптих, триптих и подобни многобой.
Сега като има такъв жандр, добре е да залегне и в галерията, а ако няма правила - админа ще ги направи, с наша помощ вероятно.
Впрочем, защо някои не даде линкове за пример, на добри фотоесета?

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   29-09-04 12:43

изложбата фотожурналистика в НДК - серията с "Ученичките, пейката и дядото с бастуна", или на Бони серията с "бабата на Славейков"? - Вместват ли се в жандра?

Автор: murnau   
Дата:   29-09-04 14:09

Есе по принцип значи опит (от френски). Оттам и свободната му форма, в литературата, първо при Монтен, който не е дефинирал жанра, но му е предал вид в трите си тома съчинения "Есета".

Във фотографията, доколкото го разбирам и доколкото видях в нета, има два вида есе
1° Нещо като текст-есе, подплатен със снимки, като формата на есето е свбодна и невписваща се в някави предварително зададени рамки, а снимките са като илюстрация.

2° Есе-снимки, където снимките заместват "липсващия" текст и където нишката на мисълта тече визуално. Предполагам, че , за да се получи фотографско есе, би трябвало да се избягват тривиални теми или поднасянето им по праволинеен начин, като документалността (най-първостепенната) или фоторомана.

И все пак не съм много убеден, че фотоесе би трябвало да съществува като предварителен термин или като понятие всеобщоприето...

:)

Автор: boni   
Дата:   29-09-04 14:42

Не мога да определя какво трябва да представлява едно фото-есе.Не съм сигурен,че онази серия за бабата на Славейков има нещо общо с есето,въпреки,че не е и точно разказ или репортаж.Обаче тук ми подсказвате идея да я пообработя и леко да я разширя и да я пусна за този конкурс :))
В есето ,за разлика от репортажа би трябвало да има много силна авторска гледна точка,философия и т.н.
А защо да не може есето да се състои от една снимка само ? Аз мисля ,че и това е възможно...
Има доста автори с подобни снимки тука. Примерно Мурнау,Лукчето и т.н.
Имам няколко такива единични снимки,които (според мене разбира се )показват гледната ми точка и са нещо повече от репортаж :))

Автор: karlson   
Дата:   29-09-04 17:37

Разликата между есе и фото-есе е като между секс и онлайн-секс.

Автор: stranger   
Дата:   29-09-04 20:14

В кои US се случва тази история [smilie11]

Да не е в тези на Бенатон [smilie18]

Щото в USA, както и навсякъде по света, есето няма нищо общо със school paper или с академична дисертация [smilie10]

Дата:   29-09-04 20:31

Бенатон?!?!?!?

Дилимилитрамдия [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: stranger   
Дата:   29-09-04 20:50

Аааааа, хухуху, така кажи [smilie18]

Там ще да е, да, това обяснява много неща [smilie6]