Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос!
Автор: ecelop   
Дата:   29-09-04 09:45

Четох, четох и се обърках. Нищо не разбирам от електроника и от цифрови апарати. Моля ви, ясно посочете, ако снимам с 4 мегапикселов апарат, в моя случай Панасоник Фз 10 и искам да вадя снимки на хартия,в нормален размер , да снимам ли 1600 на 1200 или да си снимам с максималната резолюция?
Към Бони!
Бони, понеже ти си снимал много с Фз 10, кажи ми моля те, какво губя и губя ли наистина много в качеството ако снимам на максималната резолюция но на по високата компресия. Имам карта 256 мегабайта и на максимална компреси в най-високата резолюци правя 260 снимки, а при най -ниска компресия само 150. Посъветвай ме, дали да си снимам в най ниската компресия или мога да снимам без да губя от качеството и на по високата комперсия!Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос!
Автор: unguzov   
Дата:   29-09-04 10:00

Винаги снимай на най-висока разделителна способност и на най-ниска компресия. Когато се купува цифров апарат се заплаща цената на тези параметри. Всичко останало е излишен компромис. Ако искаш да правиш повече снимки си купи по-голяма памет. Разбира се винаги ще има хора, които предпочитат количеството пред качеството, но това е личен избор.

Автор: knutanozavar   
Дата:   29-09-04 10:04

ecelop,

zna4i sto gode snosna razpe4atka na snimka se polu4awa pri 150dpi, pri 300dpi ili powe4e e optimalno (towa tuka zawisi mnogo i kakwi technologii polzwa printera ili sistemata, za izkarwane na snimkata na hartiq). Pri rezolucii nad 1500dpi 4oweskoto oko ne moze da naprawi razlika.
Zatowa si naprawi prosta smetka ako imash edin file 1600x1200 mozesh da izkarash snimka gore-dolu 21x28 pri 150dpi ili 11x15 300dpi. Pri po-golqma rezoluciq, she mozesh da si pozwolish i po-golemi snimki.
JPEG Kompresiqta e nesto podobno, kakto naprimer da nama4kash edin list hartiq i sled towa da iskash da e perfektno gladuk... :-) Ne stawa.
Algorithuma roboti po sledniqt na4in - ako ima nablizo shodni po cvqt pixeli, gi grupira i zapiswa kato edin cvqt. W zawisimost kolko e dulboka kompresiqta, tolkowa powe4e shodni pixeli mogat da se grupirat. Taka edno nebe s dulboki i hubawi oblaci moze da se polu4i super plosto i grozno samo sastoto mnogo malko cvetowe sa ostanali, sled kompresiqta... :-) Po-dobre 150 snimki, no da ne se qdoswash posle, 4e tazi ili onazi izobsto ne mogat da predata nastroenieto na situaciqta, stot sa bili kompresirani (na men mi se e slu4walo).

Mislq, 4e towa info e dostatu4no... dano sum ti bil polezen.

P.S.: Gledai kude kakwo pishesh, stot mai we4e pita sustoto w druga tema... Kakto i az de... :-)

Публикацията е редактирана (29-09-04 10:04)

Дата:   29-09-04 10:13

Гледам внимателно, но и нарочно я пуснах като отделен въпрос, защото ми се стори че никой няма да я види след 52 мнения в предишната тема.Все пак и отново ти благодаря специално на теб, много си любезен! Питай ме и ти нещо за да мога компетентно да ти отговоря и да ти бъда полезен![smile]

Автор: mr-drone   
Дата:   29-09-04 10:14

разгледай и тази тема
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=37286&t=37266&phorum_uriauth=#reply_37286

Публикацията е редактирана (29-09-04 10:15)

Автор: behemoth   
Дата:   29-09-04 11:08

ako вадиш 10x15 мах и два мегапиксела ти стигат 1600x1200
лошото е че ако решиш след време да я изпечаташ 20x30 или повече ще ти се иска да я имаш в по-голяма резолюция,
купи си по-голяма карта това са само пари [smilie6]

Дата:   29-09-04 11:17

Момчета, всичко това ми е ясно, питам още нещо и спирам! След като матрицата на апарата е 4 мегапиксела а снимаш на резолюция 1600 на 1200, което е два мегапиксел, къде се дяват другите два при тази резолюция. И не е ли вярно, че след като снимката е с по малък размер тя ще е и по добра тъй като в 1600 на 1200 ще има повече на брой пиксели, отколкото при същия размер но с два мегапикселов апарат?[smilie11]

Автор: mr-drone   
Дата:   29-09-04 11:27

какво значи "след като снимката е с по малък размер тя ще е и по добра" ?!?
искаш да кажеш, че най-добрата снимка ще е 1х1 ?

Дата:   29-09-04 11:40

Това означава според мен, че след като матрицата на апарата е 4 мегапискела, а снимаш на по малък размер, то снимката трябва да е по добра. Нали, защото ако разположиш 4 млн. пиксела на 10 на 10 см е едно и примерно на 20 на 30 см. съвсем друго. Знам че не е така но се питам къде бъркам. Вероятно апаратите, когато снимат на по ниска резолюция просто променят и броя пиксели? Така ли е ?

Автор: behemoth   
Дата:   29-09-04 11:44

апарата снима на 4 мегапиксела и преди да я запище я резайзва на 2
все едно я ресайзваш на PC - то
а това дали става по-добре - не но изглежда
по-добре в малък размер ( по-рязка, по-малко дефекти)

Автор: djore   
Дата:   29-09-04 11:54

aparata si snima na tolkova Megapixeli kolkoto mu e matricata. Matricata e s konkretni fizi4eski razmeri i broia "pixeli" tam e postoianen. Za software resize sa go obiasnili kolegite

първа  назад  1     всички  напред  последна