Автор: Mobby_Dick
Дата: 19-01-04 12:51
boni
"Точно проблемът е че физическия размер на матрицата е по-малък от този на филма.Все едно да използваш обектив за средноформатна камера на лайка формат." - точно така. Бони, ти колко обектива имаш за Никона, които са коригирани за размера на матрицата ти, а не за размер 24/36 мм.филм? Нито един!!
"За малките матрици примерно на Сони 5мп 2/3"
се правят обективи с резолюция към 200 лин/мм иначе не става.... ", точно така. А ти можеш ли да сравняваш аналогично варио за Никон SLR (независимо дали скъпо или евтино), с вариото на Сони 5мп 2/3 200 лин/мм ?! и ако го направиш, кое ще е с повече линии/мм. и защо!?
DSLR с кроп фактор са КОМПРОМИС. Просто заварено положение, запълване на дупка (най-вече ценова). Едно от множеството негативи от това е, че за тях НЯМА и не може да има свръхширокоъгълна оптика, а стандартната оптика е пригодена за 24/36 мм.. Освен това, тази работна отсечка е особено неподходяща и води до доста негативи за DSLR с кроп фактор. DSLR с кроп фактор е последното нещо, което може да се нарече ПРОФЕСИОНАЛНА машина, в това предполагам, не се съмняваш.
Бони, ако още имаш съмнения, съгласен ли си да направим един тест с два добри цифрови апарати, обикновен и DSLR, (можеш да го направиш и с твоите два апарата сам) с аналогични вариообективи, като отчетем кроп фактора на втория (отрежем от края на кадъра /файла/ толкова, че да се изравни с размера на матрицата на първия), позицията на вариобективите, бленда и т.н. Снимаме примерно панелен блок, с множеството пранета и малки детайли, които се виждат по балконите. Съгласен ли си - после всички ще сравняваме :)
Нека кажа още няколко неща: Борбата за рязкост, като че е единственото (и то е така), по което се водят купувачите на DSLR с кроп фактор. Те са лишени от възможността (пак заради малката матрица и кроп фактора), да използват и маса други обективи, с различни качества, например: И Хаселблад, и Броника, и Мамия предлагат различни модули /касети/ с кроп фактор, но при тези размери на кадъра това е НАПЪЛНО приемливо. Предлагат се и адаптери, например (аз ползвам някои от тях) и от P6 към Екзакта , М42, Canon EF, Leica R, което Е НАПЪЛНО ДОПУСТИМО , а и лесно обяснимо, и доста използвано (особено за обективи >90мм.ф.). взависимост от целта, разбира се.
Още нещо за евтината оптика на големите фирми:
Да, трудна (но не нова, такива от години големи фирми правят за уреди, кино и видеокамери и др.) задача е да се правят добри (професионални)обективи за малки формати.Кои го прави това - не е трудно да се огледаме.
А за любителската фотография:
Незнам ти точно какви обективи си сравнявал, но има доста евтина продукция, която използват в DSLR с кроп фактор. Тя отстъпва на скъпите им аналози по оптически характеристики, НАЙ-ВЕЧЕ в края на изображението, вкл. и зоом оптиката особено (а края не се използва), и по много други НЕ оптически качества, като надежност, екстри, уплътнение, механика, траиност и т.н. Пример за това са щатните обективи, които прилагат в Канон 10Д, 300Д и др., дават съвсем задоволителни качества откъм рязкост, и любителите могат да си печатат и копия с не малък размер, а тези, които са си сложили скъп твърд обектив на DSLR-а с кроп фактор трябва да са далеч от мисълта, да си мислят, че са хванали професионална машина.
Още един пример (цитат) в потвърждение на горното, : стр.34 , П.Абаджиев,сп.ФО, статията за Photosmart 945 5 Мп. и какви копия е правил тои от него (това обикновено апаратче:)) за изложба (50/70).
В дискусия с хора като Гена, не ми се влиза - нито ми е в занаята, нито на образованието, нито на стажа, нито на техниката, нито на опита., но най-вече не ми се дискутира с такъв език, с такава арогантност и самоувереност, и непокрито самочуствие. Изцепки му и "проф. напъни" наистина разсмиват доста фотографи, с които съм говорил, пред тях тои е толкова смешен, колкото пред него някои аматьор, които е влязал да попита, каква камера да си купи. Казвал съм преди, че не всеки, купил си цигулка е станал цигулар. Обичам шегата и майтапа, но тои маи си вярва.....
|
|