Автор: boni
Дата: 19-01-04 00:41
Напоследък забелязвам ,че у мене се прокрадва една еретична мисъл - дали да не взема да си продам Nikon-a D100??
Хич не ща да си го продавам,много ме кефи този апарат и нямам почти никакви забележки към него.
Но ! Забелязвам че откакто имам Canon G3 Nikon-a взе все по-често да си седи в шакфа + цялата оптика за 2-3 бона дето съм си накупил за него...
Опитвах се да си обясня що се получава така и взех да стигам до разни изводи:
1. Не съм сватбарски фотограф и не ми трябва внушителен и бърз апарат ,за да вадя пари с него.
2.Канончето ми стои в джоба на якето по цял ден и ако ми трябва просто го вадя от там и снимам,докато Никон-а си иска цяла чанта.
3.Оказва се че като изключим бързината (която е сериозен + при Никон-а) качеството на картината при 50 и 100 ISO на RAW при канончето е много високо(достатъчно за мен и да си печатам снимки до 30х40см).Също така има чудесно мерене и цветопредаване и практическа липса на шум при RAW.Ще донеса на следващата сбирка няколко пейзажа с него от Будапеща 20х30см
Разбира се Никона прави страшни снимки при ниска осветеност до 3200ISO,но пък Канона прави също много добри до 400ISO на RAW,освен това обектива му е с бленда 2,а за широкоъгълна оптика при Никон-а ми е минимум 3.5,което малко поизравнява нещата.
4. Като репортажен апарат канончето има много плюсове пред Никон-а:
- не бие на очи и не стряска обектите ,които се снимат
- подвижния дисплей позволява кадриране и снимане без да ви забележат даже от всякакви гледни точки
- 35-140 при бленда 2-3 е абсолютно достатъчно освен ако няма да се снима футболен мач или диви животни ,пък аз такива работи не снимам...
- проблемът с дълбочината на резкостта,което прави снимките малко плоски понякога се решава лесно като се превключи на 50 ISO с включен ND филтър (става около 15ISO приравнено) и се настрой максимално отворена бленда 2. Тогава дори и в слънчев ден може да се снима на скорости под 1/2000 и бленда 2 ,което размазва задния план.
- вградения интервалометър позволява да го сложите някъде и да го оставите да си снима сам
И така чудя се защо да ми стои апарат + оптика за около 5 бона в шкафа...Дали да взема да шътна само тялото за около 2200лв пък да си оставя оптиката и да си снимам на ленти ако реша с нея.Тя поне не старее пък дигиталния СЛР може някой поне да вади пари с него.Пък след време ако реша ще си купя някакъв по-нов модел...
Май ще го шъткам,така ми казва здравия разум...
|
|