Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ? - Проблем с настройки на монитор
Автор: feon   
Дата:   18-09-04 17:29

Кажете една добра програма за калибриране на монитор!
Преинсталирах window-са и поразбърках настройките на монитора, та сега ми дава на неутралното сиво един леко топъл жълтеникав цветен нюанс. С Аdobe Gamma не се променя този проблем...
Ако имате някакви идеи, моля ви, споделете![beer] [smilie24]

Ако има някакво значение, мониторът е samsung SyncMaster 757mb.

Отговори на това съобщение
 Re: ? - Проблем с настройки на монитор
Автор: cristo   
Дата:   18-09-04 17:33

ами те имаха една тяхна програмка Natural Color - виж си инсталационния диск на Самсунга

Автор: solo5   
Дата:   18-09-04 17:39

няма ли настройки по default

Автор: Flipshot   
Дата:   18-09-04 17:40

Hm moq monitor puk neshto e izduhal mai... shtoto sivoto ne e sivo ami leko go izbiva na magenta.... i e adski zle... predpolagam tova nqma kak da go korigiram?

Nai dobrata korekciq she napravi dqdo Koleda kato mi donese nov monitor ama tova e 4ak po Koleda;)[smilie18]

Автор: Donsky   
Дата:   18-09-04 19:14

Да не би монитора да ти е избягал на 5000К или на друга "топла" стойност?

Автор: pulse   
Дата:   18-09-04 19:31

А знае ли някои как най-добре се калиблира монитор на лаптоп...?

Автор: solo5   
Дата:   18-09-04 19:35

Влез в настройките на видео картата и задай цветови профил [beer]

Автор: GuruMMX   
Дата:   18-09-04 19:37

s adobe gamma moje da se opravi!

Автор: GuruMMX   
Дата:   18-09-04 19:39

ne moje da se kalibrira :)
osven njakoi Vaio Monitorcheta i njakoj skupi MAC's

Автор: feon   
Дата:   18-09-04 23:16

Пробвах пак с Adobe Gamma и като че ли малко се пооправи. Иначе този топъл нюанс изчезва чак при темп около 7000 ...

Автор: Sid   
Дата:   18-09-04 23:43

И аз съм със Самсунг в менюто на самия монитор имаш 3 цветови профила поне в моя (SyncMaster 959 NF) е така. Та пробвай ги. Иначе най-добрия калибриращ софтуер се казва ColorSync инсталира се заедно с MacOS, за съжаление само на Apple.[smilie19] Иначе, доколкото знам тези от Apple Center са представители и на https://photo-forum.net/static/forum/2011-12/ycmg2502.JPG
http://www.applecenter.net/GretagMacbeth/Images/gmlogo.jpg
за България. Имат всякакви калибриращи софтуери ето линк: http://www.applecenter.net Това обаче струва... както казва царя.
Освен това със калибриране навремето се занимаваше Андрей от фирма ЕuroType. Викаш го, той си идва със устройството и калибрира, беше много добър специалист. Струваше доста и се правеше основно на Apple-и за предпечат. Ако не бъркам към 50-60$ преди 4-5 год.

Дата:   19-09-04 00:09

Самсунг NF [smilie24] [smilie24] [smilie24]
и най-доброто му е, че не е Самсунг, а Митцубиши [smilie5]

Публикацията е редактирана (19-09-04 00:10)

Дата:   19-09-04 01:05

Така ли? Не знаех!!! Когато го взимах, много настоявах да е тринитрон кинескоп (СОНИ). Те ми предложиха това, никъде не пише по него да е тринитрон, но на кинескопа има двете черни ивици, които са характерни за тринитрона. Реших че просто са "взаимствали" в някаква степен технологията, без да го пишат. Доволен съм от него [smilie19]

Дата:   19-09-04 01:21

ами то и Бони може да каже нащо по въпроса, щото те ги внасяха, макар аз моя да го взех от техен дистрибутор на по-ниска цена от Техномаркет

аз знам че кинескопа на Мицубиши е Diamondtron, печелил е награди бол и най хубавите и скъпи монитори използват този кинескоп! Само Самсунг е изключение дотолкова, доколкото използват същия кинескоп, собствен фофтуер и т.н. доплънения, но НЕ Е СКЪП [smilie5] Лошото е че вече този монитор го няма - поне 17 инчовия. 19-ката е егати сандъка, не става за вкъщи, трябва второ бюро само за него.

Някой даже ми беше обяснявал, че този конескоп за монитори е съвмесна разработка на Сони и Мицубиши, Сони си използват наложилото се название Trinitron, а Мицубиши го кръстват Diamondtron, за да подчертаят и се възползват от връзката със Сони [smile]

Дата:   19-09-04 01:22

и Sid, този знак дето си сложил накрая са 2 средни пръста и не подхожда на "доволен съм" - може би не си обърнал внимание на картинката

Автор: scuba_d   
Дата:   19-09-04 02:54

Феон,naj dobrata "programa" e kalibrovasht software and hardware.Az polzvam produkt na ColorVision kojto se kazva:PhotoCal s kalibrovasht hardware:spyder.
Mnogo sam dovolen,a i smjatam che e pochti zadaljitelen za tezi koito polzvat LCD monitori.
Kupich go za okolo 300lev

Автор: chukov   
Дата:   19-09-04 09:15

Trinitron дълги години беше патент на SONY. Затова появилите се по същото време монитори с ивичеста маска като този на Mitsubishi имаха други търговски наименования. В случая на Mitsubishi - Diamondtron.

Автор: thefly_   
Дата:   19-09-04 19:46

феон, адоби си е ок - досега съм сменил 3 монитора и не ми е правила въртели. първо си нагласяш монитора на макс контраст. пускаш си адоби гама. нагласяш си профила на монитора като активен. нагласяш яркост докато едва-едва виждаш разликата в най-тъмните сиви квадратчета. мериш си после цветната температура - именно там би трябвало да ти е проблема :) (трите сиви квадратчета - централното трябва да ти дойде неутрално сиво).
за фина настройка на каналите - RGB... честно казано - ползвам една корица на сп. 'Родители' отпреди 3-4 години - снимката е с много деликатни нюанси (веднага си личи, ако някъде си леко мръднал в цвета), като я сравнявам с пробен отпечатък (на офсетова машина). записвам си профила.
след това този профил си го задавам във фотошопа и илюстратор (корел).
профила е обикновено monitor default в списъка с цветни профили. за CMYK - ползвам Photoshop 5 Defaults.
това е всичко, което правя за калибровка на монитора и при печат съм нямал проблеми. по мнението на колеги - също картинките си изглеждат 'истински' на монитора :)

Дата:   19-09-04 23:43

cristo, прав си, объркал съм пръстите. Едва сега забелязах кои са, сори ако съм засегнал някой :)

Автор: asahi   
Дата:   20-09-04 10:08

За подготовка на изображения за печат в/у хартия използвайте цветна температура 5500К навсякъде.

Дата:   20-09-04 11:06

Че аз ако задам 5500К на монитора бялото става оранжево???[smilie11] Моят си седи на 9300К и си е ОК, все пак ежедневно пускам матеряли за Офсетов печат - това ми е работата така да се каже

Автор: asahi   
Дата:   20-09-04 11:19

Явно си компенсирал с други настройки.
Хартията, както знаеш, си жълтее, освен ако не са я засинили с цел "избелване".

Дата:   20-09-04 11:55

Ами на Фотошопа съм му казал Еуропрепрес по подразбиране!!! Дава си съвсем нормални цветове. Докато при К5500 за бяло в RGB (R255G255B255) си дава някакъв странен цвят, дето няма нищо общо с бялата мечка

първа  назад  1     всички  напред  последна