Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се определя художественото в снимките
Автор: santos   
Дата:   14-01-04 11:26

Здравейте.
От доста време посещавам този сайт, но едва напоследък се престраших да пиша. Мислех да кача и няколко снимки, но се отказах. Показах ги на няколко приятели и те ми казаха "не стават". Попитах ги защо не стават, а те ми казаха, че нямало нищо художествено в тях, а били снимки за спомен. Били просто "документ", че съм бил на това място.
Това ме накара да се замисля, как се определя художественото в снимките?
Кога една снимка е изкуство и кога е снимка за спомен?
Като гледам и нещата на този сайт, голяма част от снимките са "документи", казват "ето, аз бях там и видях това и това".
Кой е този елемент в снимката, който я прави по-различна и "художествена". Обидно ли е една снимка да е "документ"?
Защо е интересно да гледаме "документи" и лошо заснети снимки от преди 100 години, а за такива от преди два месеца, казваме, че не стават?

Отговори на това съобщение
 Re: Как се определя художественото в снимките
Автор: santos   
Дата:   15-01-04 14:00

Никой ли няма мнение?

Автор: Lyubie   
Дата:   15-01-04 14:14

Според мен това е абсолютно субективно и няма точни критерии.

Автор: J0R0   
Дата:   15-01-04 14:22

Че няма точни критерии, няма.
Обаче интересното е, че когато една снимка е хубава има големи спорове около нея, дали е наистина чак толкова хубава, дали не е кич и т.н., едни висат, че е хубава, други, че не струва... докато за лошите снимки по-няма спор - всички казват категорично че са лоши (с изключение на автора им)

Май не само със снимките е така, а със всичко. За Дийп Пърпъл например съм чувал и че са най-великите в рока, и че изобщо не могат да свирят. Докато за Конкурент, да речем не съм чувал някой да спори [cool]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-01-04 15:29

Lyubie - субективно, това понятие включва в себе си доста компоненти, които го изграждат. Има разлика от субективизъм до субективизъм [smilie3] Субективизмът е много ценно нещо, но ако е на базата на опит, познания, наблюдение..т.е. изграден за продължително време и изострил естетическите възприятия и търсения на конкретния индивид. Субективизма не може да е водещ, или доминиращ фактор, тои е само подправка. В края на краищата има хубави и лоши снимки,(както има добро или лошо кисело мляко, вино и т.н.) и не е толкова трудно да бъдат поне приблизително и обективно определяни (ако автора е проверил в практиката достатъчно своите критерий, добре знае дали е естет, или особняк, и до колко може да бъде полезен на останалите, т.е. къде приблизително да слага чертата).
Хубавото на форума е, че с течение на времето добре се опознаваме и всеки за себе си разбира, чие мнение да цени, и на кое е по-добре да не обръща внимание. Кои какви търсения, стремежи, разбирания и критерии има.
Добре е, че човек може да се нагледа на различни неща, разпростряни в целия му естетически спектър. Ако има достатъчно време и желание, може да си намери нужното.
Казват, че истинското изкуство е елитарно, но пък форума според мен не е цедка за елитарно изкуство (такова и да има, то не е сигурно дали пък има зрители:)). Форума за мен е фокус на популярната фотография ВЪОБЩЕ, и това му е хубавото...иначе и аз, и всеки знае, къде в нета можем да се нагледаме на доказани, подбрани образци на изкуството, което индивидуално харесваме.
santos - нищо не губиш, само можеш да спечелиш, ако си качваш снимките. Така ще имаш шанс да разбереш, какво точно не им е художественото, например:) Ако се чустваш незрял и с недостатъчен опит и виждане, за да коментираш или оценяваш снимките, то това поне означава, че си в състояние добре да преценяваш своите реални възможности в момента, а в бъдеще - реално своя напредък и постижения във фотографията. Във нея има много области и притегателни места, за всички, и ако ти е приятна, с времето ще намериш своето място и ще постигнеш напредък, и уверен поглед върху снимките.
Успех.[smilie24]

Автор: murnau   
Дата:   15-01-04 15:54

Защо е интересно да гледаме "документи" и лошо заснети снимки от преди 100 години, а за такива от преди два месеца, казваме, че не стават?

E kak, shtoto imat dokumentalna stojnost...minalo e vreme, arhiv sa.
A ti kachvaj snimki, samo che budi samokritichen... ;)

Автор: plam   
Дата:   15-01-04 16:36

за мен една снимка е "художествена" - колко гадно звучи!
та харесвам снимка тогава когато буди в мен чувства или поне ми променя настроението!
тогава автора е успял и я приемам ... независимо дали при него това е заснето като "снимка за спомен"

първа  назад  1     всички  напред  последна