Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Към снимащите мълнии
Автор: kotzev   
Дата:   14-09-04 15:40

Като повечето сдобили се наскоро с цифров фотоапарат юзери и аз изпитах "нуждата" [beer] да снимам мълнии. Тук съм виждал сполучливи "хващания" на мълнии и се обръщам към авторите, ако имат време и желание да напишат накратко за начина, по който снимат мълнии. Ако е възможно с технически подробности. Видях заснети мълнии от db, stefoo, giorgano, takama, zdimitrov, Morpher, nsirakov ... това до около 70-та страница в албум "Природа", но всеки съвет ,или препоръка са добре дошли.
Намерих една стара тема по въпроса, но без много информация в нея.

Отговори на това съобщение
 Re: Към снимащите мълнии
Автор: junior   
Дата:   14-09-04 15:42

абе то мълнии се снимат с механичен апарат - с цифрака е голем зор....

Автор: markishky   
Дата:   14-09-04 16:27

Да верно, но не е и невъзможно. За повече инфо виж на http://geocities.com/markishky/Nosht.htm - за снимки и на http://geocities.com/markishky/Photo5.htm - методика на снимане на нощни снимки съдържащи краткотрайни светлинни явления, вкл. мълни, фоерверки и подобни... [smile] [smile]

Публикацията е редактирана (14-09-04 16:29)

Автор: solo5   
Дата:   14-09-04 18:29

пък можеш и с PhotoIpmact да "снимаш" някоя [smilie5] [beer]

Автор: db   
Дата:   14-09-04 20:04

Move i trudno da stawa, oba4e za edna we4er naprawih 38 snimki w koito ima swetkawici ot koito nqkolko sa welikolepni!
Kato prawih mojte snimki zatwarqm blendata na f8< tyj kato swetkawicata si ima dostaty4no swetlina i s f8 se hwa6tat super>ima po-golqma ostraota na snimkata.
Drugoto ne]o e skorostta na zatwora.Izpolzwah 15 sek. ili naj-bawnatra skorost.Ako ima[ statiw koeto e powe4e ot velatelno<da ne kavem zadylvitelno>go polzwa6.natiska6 spusyka i 4aka6 wsi4ko drugo e wypros na wreme.Za tezi 15 sek. kakwoto popadne w senzora, si e twoe!
PS: I gledaj kato snima6 da si nqkyde na zakrito i da ne polzwa6 4adyr da ne stane6 na grymootwod[smilie18] !

Дата:   14-09-04 20:06

15s не е ли много [smilie11]

Автор: db   
Дата:   14-09-04 20:13

emi wij moite snimki sa na 15 sek.Snimano e prez no6ta.Ako e pylen mrak, move6 da go ostawi6 i na 5 min ako iska6 i wsi4ko koeto wlezne 6te si e twoe! stiga da ne sa prekaleno mnogo swetkawici, 4e move i da se osweti mnogo snimkata.a kato probwah na po-malko sekundi winagi gi iztyrwah teq swetkawici pusti!Sy6to Bqha se nagoworili i to4no dokato 4akam da se obraboti snimkata togawa padaha naj-gotinite!Ta 15 sec e dobre.Koito si ima "B" na aparat4eto move i powe4e secundi!
Snimal sym s Iso 50 taka si mislq, 4e e nai-dobre.

Автор: msld   
Дата:   15-09-04 01:15

goliamo udovolstvie e snimaneto na malnii:-),moje da se snima i sas Smena 8...

Автор: nsirakov   
Дата:   15-09-04 01:46

трябва ти буря (по възможност гръмотевична и през ноща).. и фотоапарат на сухо и проветриво място (по възможност със статив)...и не се лъжи и с цифров става... правиш фикуса инфинити (сега ще почнат да ме одумват, че пак бъркам понятията....) и след това щракаш на воля.... за 15 минути 200 снимки - 3 светкавици... една особено добре... да не говоря колко изпуснах ама сапунерката ми е с макс. 2 сек.... ако имаш некое канонче с 8-15-30 сек експонация да видиш как става....

Дата:   15-09-04 02:08

Samsung v50 с 15s [shtrak] [smilie5] [beer]

Автор: zdimitrov   
Дата:   15-09-04 12:16

Няма да крия че снимам със "сапунерка".
Апаратчето е Дейзи DM334.

Снимам вечер или нощем при буря. Оставям апарата на night shot. Обикновенно включвам и 3 секундния таймер за да не размаже снимката след натискането на спусъка. Експонирам около 15 секунди. Проблема е че незнам в кой точно момент е самата експонация и в кой е (може би) някаква фокусировка. Всичко тук е на късмет вече да тресне светкавицата и да заснета. Случвало се е да тресне и после да няма (почти) нищо. При "истинските" апарати nightshot-а вероятно експонира "от край до край" т.е. от натискането на спусъка до светването на дисплея.

Аз ползвам и стативче ползата от което е неоценима!

Въпреки че такава снимка си е съвсем на късмет, човек все пак трябва да прецени на къде се измества бурята и на къде трещят повече светкавици. Натам и трябва да се обърне апарата. Все пак се вдига малко процента на успешните снимки.

Всичките ми снимки са правени от прозореца на стаята ми, така че нямам особенни проблеми с опазването на сапунерката от дъжда. Единствено ако има вятър при това срещу прозорците тогава има опасност да се наводни.

Младши: Аз пък си мисля че с цифрака е много по-лесно снимането на мълни и изобщо краткотрайни светлинни явления от колкото с механичен апарат. Може би съдя по това че на тая сапунерка нямам никакви ръчни настройки.

А снимките на светкавици са много яки, особенно на db не мога да не отбележа!

Автор: asahi   
Дата:   15-09-04 12:27

Мълнията си е мълния, ама е добре и още нещо да има на снимката - град, сгради, дървета, някой комин или кран, нещо индъстриал и др. подобни. Като треснат 2-3 мълнии се оглеждаш кое от пейзажа изглежда ефектно, после си го композираш в кадъра и щракаш на дилга експозиция. Гледай ако има източник н асветлина в кадъра да не се преекспонира. Въобще късмет си е щракането на мълнии. В пети клас преди много години заснех кълбовидна мълния сьс Смяна 8 и я публикуваха в сп. Космос. Къде ли ми е негатива?

Автор: ValentinRussanov   
Дата:   15-09-04 12:37

Saglasen s asahi,eto i edna moq snimka- https://photo-forum.net/i/24513&USER_ID=85

Автор: inmitev   
Дата:   15-09-04 12:40

asahi - още имам спомени от това списание и специално това, което бях чел за кълбовидните мълнии. Дали не съм го запомнил заради твоята снимка? [smilie3]
Ще трябва да си разровя колекцията, бях ги насъбрал към 60-70 броя на времето...
Ха дано си намериш и негатива![beer]

Автор: kotzev   
Дата:   15-09-04 12:48

Благодаря на всички. С моя фотоапарат мога да направя максимална експозиця 15 секунди, стативче имам, така че ако имам късмет при следващата буря ще хвана нещо. [beer]
asahi помня списанието със снимката... не всеки става свидетел на кълбовидна мълния, камо ли пък да я заснеме [beer]

Дата:   15-09-04 12:52

Да го намеря бе, Митев, ама като бях млад и неграмотен къде и как съм го пъхнал идея си нямам. Но ако изнамериш списанието свирни.

Автор: rolla   
Дата:   15-09-04 18:37

и аз съм само с две секунди експонация и е адски трудно[smilie2] .За този кадър дето е във профила ми направих към 200,и пак не се получи както исках.Най важното е времето,да има яко мълнии.15 сек е екстра според мен.[smilie24]

Дата:   15-09-04 19:26

не е зле и 25 минути [smilie5]
ама за това има лентови [beer]

Автор: zdimitrov   
Дата:   16-09-04 10:11

Соло, на 25 минути както святка и както се осветява небето от страничните светкавици, нищо няма да ти остане от снимката!

Някой има ли опит със снимане на светкавици със лентов апарат да каже колко е нормалното време за такъв ?

Дата:   16-09-04 14:16

Ми докато светне една светкавица. После затваряш и пак зареждаш. Ако не тресне ни една блескавица на сутринта сгъваш статива и се прибираш на топло и сухо място. Витамин Ц, аспирин, греяна ракия и краката в гореща вода със морска сол. И лев и десет потребителска такса за мен. Със здраве.
Следващия!

Автор: kadar   
Дата:   16-09-04 14:35

Asahi e gotin !
Slu6aite go i dale4 ste stignete !
Znaq go ot li4en opit !!!! [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   16-09-04 14:39

Джонко, не се за**вай със старото.

Дата:   16-09-04 19:16

"zdimitrov" 25 минути за светкавици наистина е много, но аз не говорех за това.
25 минути за звездно небе е супер [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна