Автор: navy
Дата: 14-10-06 15:26
Даааам, по бокето в тоя форум има дебати от преди години.
Като цяло те завършват с една неуспорима фраза: ВЪПРОС НА ВКУС!
Което се комбинира и с фразата: АВТОРСКО ВИЖДАНЕ!
Влади е прав в тълкуването, както и голям процент от фотографите на тази планета, които определят като най-добро бокето, което подпомага за благата визия на кадъра, напомня чаровно за себе си с красив рисунък и спомага за отделяне на обекта от фона.
Според статистиката това е бокето на цайсовата оптика.
Обаче съм забелязал една такава тенденция на стремеж към бокето, която кара автора да забравя за основния обект и неговата цел е по голямо боке, по силно боке, по крещяшто боке и т.н.
С една дума кадъра става само боке
Това примерно в рекламата се нарича вампирски ефект. Когато за да рекламираш някой паста за зъби примерно сложиш супер яка мацка и визията на мацката изцяло засенчи рекламирания продукт. Дори не го забелязваме
Това за мен не е лошо боке, това за мен е просто - боке. Боке, което разваля кадъра, може да е хубаво, може да радва и т.н. но разваля визията като цяло.
Тук обаче идва един друг момент... аз така си си разсъждавам онлайн, нали може
Та идва този момент, когато човек съумее да контролира това боке. Ето това бих го нарекъл майсторлък. Винаги предпочитам да имам повече коне под предния капак. Не да ги използвам постоянно, а когато се наложи. Така е и с бокето. Не да ходиш да снимаш заради бокето и само него да целиш, а знаейки определен обектив как рисува в определена ситуация, ти умерено да си изградиш кадъра. Да го балансираш...
Все пак бокето е соса към добре приготвения стек, не забравяйте
|
|