Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Пикселизиране" или шум
Автор: ogimag   
Дата:   06-10-06 15:58

Повод да пусна тази тема е писмото на един съфорумец. Ето го и него- без името.

"zdravei:)
imash li ideya zashto se piksalizirat podobni snimki?? ( следва линк към моя снимка ) ili pone nebeto..."

Опитах се да му отговоря подробно и доколкото мога. Слагам по-долу моя отговор като се надявам вие да ме допълните и поправите ако бъркам някъде. Идеята ми е да стане една тема от която все някой да има полза. Знам, че сме писали и чели доста по въпроса, но има и доста новопрохождащи фотографи за които ще е интересно. Надявам се на стане интересна тема и дискусия! Очаквам за себе си мнения и допълнения и по 9 и 10 точка. А защо не и още?

Отговори на това съобщение
 Re:
Дата:   06-10-06 15:58

Моят отговор:
На въпроса за "пикселизирането". Аз по-скоро бих го нарекъл шум. И така е по-правилно. Макар, че в тази снимка не виждам или ако има е миниманен и незабележим. А и все пак да не забравяме, че всяка една снимка е изградена от пиксели. Шума може да е цифров- от матрицата на дигиталните апарати или ти си го правиш с обработващите програми- волно или неволно.
Та от какво зависи:
1. От модела апарат и класа му. Колкото по-прост, евтин и нисък клас апарат- толкова повече шум.
2. Размера и характеристиките на матрицата.
3. Чувствителността на която снимаш. Колкото повече дигаш ISO-то толкова по-шумна е снимката.
4. Колкото експозицията е по-дълга- толкова повече шум.
5. Колкото повече се нагрява матрицата (от дълга експозиция, от разположения близо до нея дисплей и други произвеждащи топлина части на апарата) толкова повече шуми.
6. Колкото е по-тъмно- толкова повече избива и си личи шума.
7. От обработващата програма:
А. Можеш да го създадеш нарочно със специални филтри в програмата като влияеш и на размера му.
Б. Получава се при обработката на снимката при всяко едно действие като изостряне, контраст, сатурация, конвертиране в черно/бяло, степента на компресия при съхраняване на файла и други... Ти избираш в каква степен да ги използваш.
8. Фотоапаратите разполагат в себе си със софтуер за шумоподтискане от една страна а от друга с опции които ако ти избереш пък водят до повече шумене.
9. Има специални трикове във Фотошоп за прикриване на шума.
10 Има специални програми за обработка на снимката и шумоподтискане.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (06-10-06 17:24)

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   06-10-06 16:00

пикселизиране != шум

Публикацията е редактирана (06-10-06 16:07)

Re: "Пикселизиране" или шум
Автор: zdimitrov   
Дата:   06-10-06 16:18

Дай да видим снимката и за какво иде реч.

Автор: asahi   
Дата:   06-10-06 16:22

(вади пуканки)

Автор: IDA   
Дата:   06-10-06 16:25

Шумът си е шум, и това е шумът на матрицата, който зависи от ISO-то и би трябвало да е еднакъв за целия кадър. Доста добре се чисти с NeatImage.

Според мен, пикселизирането се получава при обработката на кадъра в някаква програма, дори и когато в кадъра има много малко шум от матрицата. Тогава в зависимост от конкретната операция и графичния формат, се образуват текстури от пиксели, които приличат на шум, но всъщност не са и трудно се чистят, особено при JPEG файлове. Щумопочистващите програми ги променят, но не ги премахват.

Дата:   06-10-06 16:29

шумът не е еднакъв в целия кадър, много по ясно изразен е в тъмните части.

Автор: stoyan_5   

Пикселизиране се наблюдава най-често при цифровите видеокамери.
Там е нужна бързина, и ако хардуера на камерата не успее да направи бързо компресията избиват квадратчета и артефакти в светлите участъци на бързодвижещите се обекти в кадъра.
При дигитални фотоапарати пикселизиране почти няма, но артефакти от джипеговете - колкото щеш.

Re:
Автор: LUMBERJACK   

Не казвам, че съм чел кой знае колко теория, но пикселизирането беше много употребявана дума допреди няколко години, когато Интернет беше със скоростта на елховския влак и вебаджиите трябваше да смачкват jpeg файловете до неузнаваемост. Тогава се появява ефектът на пикселизиране в jpeg. Заради чудовищното заличаване на цветова информация, регионите губят плавното преливане на нюансите. Най-много личи по зони с близки цветови нюанси - появява се "стълбички".
Същият алгоритъм се прилага и при mpeg4. Затова пикселизиране може да се види и на много от събраните на едно ЦД филми. По-новите кодеци прилагат специални blur хитринки. При движещи се картинки, окото плаща по-голямо внимание на острите и отчетливи изображения. В същото време когато пред погледа ти вместо плавни цветови преливания, се движат "стълбички", окото автоматично ги хваща като "фокусирани" обекти и разсейва гледащия в погрешна посока.

Редактирам, щото бях сложил едно "не" точно на най-неподходящото място.

Публикацията е редактирана (06-10-06 16:34)

Дата:   06-10-06 16:33

LUMBERJACK [smilie24]
пикселизация в най-чист вид може да видим по новините когато крият лицето на някои заподозрян е понякога ги и блърват но пикселизирането си е класика

Дата:   06-10-06 17:23

LUMBERJACK- Благодаря ти! Хем си го мислих и пропуснах. Ще вмъкна горе "компресия" на снимката
А въпросната снимка е тази. Въпреки, че говорим по принцип.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/tjab8640.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/152/g_1157649479_151_5156b.jpg

https://photo-forum.net/imgs/152/g_1157649479_151_5156b.jpg

Дата:   10-10-06 18:36

Дайте още от себе си!

Автор: vladomatev   
Дата:   10-10-06 18:52

LUMBERJACK - то4но! Да доплъня 4е не са то4но блър хитринки ..казва се компенсанция на движението (motion compensation) и използва както винаги неперфектността на зението, но MPEG се оттдале4ава от темата...PUSH 4е е интересно...

Автор: Wildkid   
Дата:   10-10-06 23:21

Еми аз поне не виждам тук "пикселизиране". За мен "пикселизиране" е, когато започнеш да виждаш ясно пиксели, т.е. "квадратчета" (пример - като зуумнеш на 8-900 процента в сопата). Шум е друго....

Дата:   10-10-06 23:27

Така е! То според мен и шум на фантазия може да се каже, че има. По-скоро ми се искаше ако има какво да се каже и допълни още.

Автор: Wildkid   
Дата:   10-10-06 23:35

Ами той LUMBERJACK май е изчерпал темата [smilie24] . Иначе да, специално в тая снимка и шум няма (доколкото изобщо съществуват "безшумни" снимки)!

Автор: ibk   
Дата:   10-10-06 23:38

Това не е пикселизация, нито шум. Това, според мен, си е просто ПОСтеризация или Banding (при цветови преливания се вижда най-добре). Много фини нюанси, които джпега не може да ги покаже и затова е такова петнисто.
Спасение - не знам, може би снимане в РОУ и внимателна работа (в 16 бита цвят) с такива снимки.

първа  назад  1     всички  напред  последна