Автор: Zedrules
Дата: 09-10-06 13:22
Praкticar, земите около манастира са били до национализацията собственост на манастира, т.е. монасите са секли дърва за огрев и т.н., и използвали оголените места за пасища. За вековните гори си прав донякъде, но не съвсем - слизал съм и съм се казвал по Дълги и Черни рид и докато на места има наистина както единични вековни дървета така и по-големи групи такива, очевидно е, че като цяло горите са сравнително млади. Особено по Дълги рид гората според мен е главно по-млада от 80 години, т.е. е израстнала след национализацията на земите на манастира и забраната на сечта там. На моята панорама много добре се виждат и залесените участъци с бор на тези склонове точно зад манастира. Лавините, падащи от високото, се локализират в реките на долините, примерно Друшлявица, която е известна с това.
Данните ми трябват за едно сравнение на фауната на пеперудите, съобшени от района на манастира през първите десетилетия на ХХ век с по-новите ми данни от района. Има интересни разлики, които смятам, че се дължат имено на промените в растителността от следвоенния период досега.
Публикацията е редактирана (09-10-06 13:23)
|
|