Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 canon 350d + китов обектив
Автор: alexandrov   
Дата:   03-10-06 16:48

Често имам проблем с фокуса. В диапазона f/3,5<>f/8 маже в 80% от случаите. Когато фокусирам върху недобре осветени или далечни обекти също маже почти винаги.
Та мисълта ми е: Това нормално ли е при китовия обектив или може да има някакъв проблем в апарата?

Отговори на това съобщение
 Re: canon 350d + китов обектив
Автор: stoyan_5   
Дата:   03-10-06 16:50

Май става въпрос за настройка, дето я правели вече и в пансервиз на новият им стенд.

Дата:   03-10-06 17:00

в кой точно сервиз на Пансервиз е стенда?

Автор: tishovsx   
Дата:   03-10-06 17:04

Стига дивотии бре, китака на боклука и си вземете хубави стъкла, стига с тоя пансервиз [smilie24] Китака толкова си може, какво очакваш от пластмаса, моя вече се разби и клопа като голф [smilie5]

Автор: Бате_Влади   
Дата:   03-10-06 17:04

Ами китовият обектив е един МНОГО ДОБЪР обектив... за парите си.

Имай предвид, че при тези големи бленди, които си цитирал (3.5 например) имаш много малка дълбочина на полето. При това положение (в зависимост от сюжета, който снимаш, разбира се) може да стане така, че само една много малка част от кадъра ти да е на фокус. И това да те остави с впечатлението, че обективът не дава рязкост. Да не говорим, че при такава малка дълбочина на полето самият апарат се затруднява да фокусира прецизно. Голямата бленда също така прави по-видими аберациите на обектива. Като комбинираш тия неща с факта, че по принцип китовият обектив не е чак толкова добър, може би ще получиш картинката, която наблюдаваш.

Във всеки случай не бързай да изхвърляш китовия обектив - не е чак толкова трагичен :)

Автор: stoyan_5   
Дата:   03-10-06 17:07

Прочети темата дето колегата бил отчаян и му се плачело!
Той е ходил в Пансервиз.

Автор: equinox   
Дата:   03-10-06 17:12

Последните 3 снимки в профила ми са снимани със китовия обектив. Не мисля, че са размацани. Ако искаш по-остри снимки промени параметрите на фотоапарата - sharpness или в обработката на RAW след това. Тъй като до преди няколко месеца не бях снимал с подобен фотоапарат, нито си имах представа кой обектив какъв е, реших преди да се хвърлям на нещо голямо и скъпо първо да се науча да снимам на китовия. След това по-лесно се вземат решения. А и хубавите обективи не са евтини... [smilie25]

Автор: svetal   
Дата:   03-10-06 17:15

всичките ми пейзажи са снимани с него снимаи на ф/9-ф11 и няма да имаш проблеми,докато събереш пари за нещо по добро[beer]

Дата:   03-10-06 17:19

Ами и аз ИМАМ снимки, които ми харесват, но имам чувството, че до голяма степен е въпрос на късмет и случайност дали това, което правя ще е на фокус. Дори и портретни снимки при ф/5,6 по-голямата част се получават омазани.
И при ф/8 - ф/11 не всички снимки са със задоволителен фокус, особено ако снимам дървета или хора от около 5< метра. В тоя случай може да го отдадем на ниската скорост, ама нормално ли е това?
Та да разбирам ли, че проблемът си е в обектива или да бягам на стенд?

Публикацията е редактирана (03-10-06 17:20)

Дата:   03-10-06 17:22

@svetal
ами когато снимам на ф/8-ф/11 пък понякога скоростта е ниска и може би за това мажа. Може да имаш по-стабилна ръка от мен ИЛИ критериите ни да са различни, но на мен не ми харесва това, което се получава в голяма част от случаите

Автор: tishovsx   
Дата:   03-10-06 17:22

[smilie21] ...ми бягай на стенд, и те хляб ядът..

Дата:   03-10-06 17:24

За да оцениш дали един обектив има рязкост, трябва да снимаш задължително от триножник, и то неподвижни обекти. Всичко останало е алхимия. А ти, доколкото разбирам, снимаш от ръка, на скорост, която според теб е ниска (каква именно?). Така може и някой обектив за 5,000 долара да ти се стори с недобра рязкост.

Надявам се все пак, че не снимаш на режим auto?

Дата:   03-10-06 17:28

ее Бате Влади.. ауто... [smilie5]
От триножник ПОВЕЧЕТО снимки се получават фокусирани. Поне малко ме успокои.
Иначе имам снимки от ръка на 1/15, 1/11сек., от които има кво да се желае от фокуса...
Е това означава ли, че всеки път преди да тръгна да снимам по улиците трябва да трескам по 2 диазепама за спокойна ръка?

Публикацията е редактирана (03-10-06 17:31)

Автор: equinox   
Дата:   03-10-06 17:35

За рязка снимка трябва да снимаш от 1/30 до 1/75 минимум :) другото наистина си е на късмет. А при по лоши светлинни условия по-добре спри автофокуса :) Само си губиш времето с него [smilie25]

Автор: neuromancer   
Дата:   03-10-06 17:35

1/15 не е от фокуса, а от ниската скорост
от ръка - поне 1/60

Дата:   03-10-06 17:39

Е, ами значи няма проблем и обективчето си работи, щом прави хубави снимки от триножник. Радвай си му се, ама се оглеждай и за нещо по-добро лека-полека. Не толкова защото "китаеца" е лош, но просто си е... 18-55. Но за пейзажи и снимки на закрито си е екстра.

За диазепама - е, скорост 1/25... освен ако не си шампион по спортна стрелба и имаш обектив със стабилизатор - нереално е да се очаква остра снимка от ръка :)

Дата:   03-10-06 17:48

ами поръчах си един canon 28-135 f/3,5-3,6 USM IS от фотопавилиона, ама нещо са объркали и са ми докарали някакъв 70-200.. и се надявам да поправят грешката и скоро да имам нещо по-универсално от китовия, за да видя накъде ще задуха вятъра с мойто снимане :)
Благодаря на всички до момента! Най-бързореагиращия форум, в който съм участвал :)

Публикацията е редактирана (03-10-06 17:50)

Дата:   03-10-06 17:52

Обективът е хубав, да! Ще покажеш снимки като пристигне. Аз моят 70-300 го чаках 3 месеца :(

първа  назад  1     всички  напред  последна