Автор: Mobby_Dick
Дата: 12-01-04 12:30
boni - дай линк към такива снимки с видими аберации, ако имаш.
За ширпотребата - Zeiss не правят, нито Leica - това е всеизвестно, или може би имаш предвид японското производство на Zeiss, за което са се водили дискусии относно качество/цена/тираж. Все пак никога не съм виждал да се споменава, че то е "средно ниво", а просто дали е равно на немското. Leica отдавна са се отказали от японско сътрудничество във фотографската ОПТИКА, доколкото ми е известно.
С риск, да прозвучи революционно или тъпо, за голяма част от фотолюбителите тука, ще кажа няколко думи за аберациите.
Хубавата и скъпа оптика съвсем умишлено не е лишена от НЯКОИ видове аберации или разнообразието от комбинации, които предлага не-пълното им изправяне(таван за режене нямат само макрообективите, които съвсем не са между най-скъпите и гордостта на никоя голяма фирма, това може да се види и от тестовете ), които си сложил Бони, съпоставени с ценовите листи на фирмите (въпреки, че тези тестове са за ограничен асортимент и видове обективи, и по критерий). Качеството "режещ" обектив май е единствено, и вдъхващо страхопочитание всред фотолюбителите, (особено всред АРТлюбителите тук, което е повече от трагикомично) единствено в нашите форуми - може би, защото не е добре обяснено в някои наши свободно писани учебници дори, по които са учили и повечето ни професионалисти. Там са написани и камара други ГЛУПОСТИ, които съм забелязал, че са се превърнали след това във догми, всред фотолюбителите, които нямат лична практика или поглед върху разнообразна оптика.
Уви, компетентност или добросъвестност липсва не само у любителите ни, но дори в някои писачи на учебници или популяризатори, което ескалира върху нас.
Има много видове аберации, които големите фирми отдавна са преодолели удовлетворително особено при твърдата оптика, и вече правят дори еднодневни пластмасови обективи (тригодишни, ги наричам)със задоволително качество и без ВИДИМИ аберации, и то до размери на снимките 13х18 и по-голям.
Всеки добър, или легендарен обектив е или:
портретен (с подвидове дори), пейзажен, репортерски/спортен, макро,технически и т.н.
Всичко това казвам, за да не гледаме тесногръдо и да виниме смело и некомпетентно това, с което някои са се преборили преди над 100 години, и вече решават проблеми от съвсем друго естество.
|
|