Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Canon макро обектив
Автор: hopespringseternal   
Дата:   28-09-06 11:54

кой е най-добрия обектив за Канон (както на 20Д така и на Мк2)? наистина ли разликата в качеството на 100мм и 180мм не оправдава разликата в цената? има ли други обективи на алтернативни производители, чиито макрота да наближават, застигат или задминават 180мм обектив, и на каква цена.

изобще, споделете опита с макро.

П.С. честно казано, опит от типа на "вземи една капачка, обърни еди кой си обектив върху нея и глей кви чудеса стават" не ме вълнува особено.

благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Canon макро обектив
Автор: джъмбо   
Дата:   28-09-06 12:17

хубаво макро се прави или със специално произведен за целта макро обектив или в ход влизат допълнителни приспособления като мехове пръстени или добри безумието проксарни лещи...

всъщност конструктивно погледнато макро обектива е обектив с вградени в него пръстени (целия модул се изнася далеч напред и все едно си навъртял пръстени на нормалният си обектив...

сега защо има различни дължини точния отговор по учебник не мога да ти го кажа
но по-дългия обектив ти позволява да снимаш макро обекта от по-далечно разстояние срвнено с по късия

примерно ако снимаш една пчела (ПРИМЕРНО) от 20 см с 60 мм то със 100 ще може да я снимаш от 60 см а със 180мм от 1 метър и това в един мащаб
е разбира се носи си негативите за дълбочина на рязкост

по принцип до сега призведените ленсове и на канон и на никон са предвидени за ФФ

така че дори и сега да снимаш с 20д няма да имаш голяма драма като снимаш с някой марко след това.....

злите езици говорят че тамрон 90/2.8 бил върха на сладоледа....

не съм го пробвал не мога да кажа
чух добри неща за токина
аз съм снимал с сигма 105 и с никор 60

и двата обектива са добри

е никора е адски рязък

и накрая леко злобно [smilie7] в момента май само никон имат едно добро решение за макро (не говоря за ВР който е добро решение за бързо макро) кое е то мисля че се досещате....

Автор: IDA   
Дата:   28-09-06 12:27

Джъмбо,
А можеш ли коментираш разликата между макро със специализиран макро обектив и обектив с приблизително същото фокусно разстояние и светлосила, поставен на апарата с макро пръстени. Пример: EF 60/macro спрямо EF 50/1.8 с три макро пръстена на Кенко. Интересуват ме разликите при снимане на макро, а не това, че специализираният може да фокусира и на безкрайност и да се ползва и като портретен.

Автор: n1x0n   
Дата:   28-09-06 12:41

Макро обективите са оптимизирани за снимане на близки разстояния. Тоест 50мм с пръстени никога няма да е по-добър от специализиран макро обектив.

Преди време сравнявахме EF 50/2,5 Macro и EF 50/1,4 с пръстени, както и EF 100/2,8 Macro със EF 100/2 с пръстени.
Макро обектижите бяха категорично по-рязки.

Дата:   28-09-06 12:47

е да ама аз съм на канон :-)

и се чудя кой да си взема

180та става и за телефото алтернатива освен всичко друго

но пък 100та е по-светлосилен

но пък май 180та е с по-бърз мотор

с други думи, питам кой да си взема: 100мм, 180мм или обектив от друга марка

знам, че със 180мм ще снимам от по-далеч, което върши работа при снимане на змии :-), затова акцентирам въпросите си към оптично качество и дали една летва нагоре с него си заслужава двете летви нагоре в цената

П.С. вчера едно момиче се оплака на друго в един магазин "муцка, мерих една страхотна блуза, ама нямаше моя сайз!"

ееех, да беше жив Моканина

Дата:   28-09-06 12:49

тва ясно никсъне, ама сега ми кажи кой е по-добър: 100мм или 180мм, и толкова ли категорично е по-добър, че да си заслужава огромната разлика в цената... и, има ли алтернативи при другите производители

Дата:   28-09-06 12:50

Благодаря, Никсън, точен и ясен отговор, както винаги! А имаше ли разлика в разстоянието до обекта при един и същ мащаб?

Дата:   28-09-06 12:54

За 100 срещу 180, не съм склонен да мисля че цената на 180-ката изразява по-добро оптическо качество. Просто 180 е по-сложен и скъп чисто като система, не вярвам да е по-остър от 100мм щото то направо няма накъде [smilie3]

Въпросът е на какви дистанции ще работиш, доколко са ти бързи/подвижни обектите и т.н. Тези неща трябва да определят избора ти.

IDA
Имаше малка разлика, ама да ти кажа честно - не помня точно колко... не беше това целта на теста.

Дата:   28-09-06 12:58

бе пише в тестовете, че е още по-рязък

проблема е, че мненията са доста противоречиви

Дата:   28-09-06 13:00

ето сега чета, че Sigma 180mm f3.5 EX APO Macro HSM бил не по-лош от канонския

Автор: Cristinel   
Дата:   28-09-06 13:01

Много хора подценяват СИГМА! Аз не съм пробвал, но пък съм гледал убийствени снимки![ezik]

Дата:   28-09-06 13:01

При макро в повечето случаи, заради малката дълбочина на рязкост, се налага да се затваря блендата, така че не мисля, че е оправдано да се плаща много-повече за голяма светлосила. Ако ще снимаш змии, ще трябва да затваряш блендата така или иначе. А ако трябва да снимаш от по-голямо разстояние, един добър рязък телеобектив (например EF 70-200) с макро пръстени би бил много добра алтернатива. Mожеш да погледнеш такива макро снимки в профила ми.

Специално, за двата посочени от теб обектива нищо не мога да кажа, защото не съм работил с тях.

Дата:   28-09-06 13:15

Аз лично стоя надалеч от Сигма.
Не защото са лоши/напротив - имат супер обективи/, а защото не се гарантира съвместимостта на техните обективи с бъдещите камери на Канон и Никон.

Дата:   28-09-06 13:19

мдааа, добър аргумент...

70-200 си имам... но мисля, че далеч не е толкова рязък

Автор: navy   
Дата:   28-09-06 13:28

Сигма не винаги имат добра кореспонденция с тялото. Лично аз не препоръчвам сигма. За макро е важна остротата, но не само [smilie7]

Сега.. МП-Е 60мм на канон е убийствен обектив. Много добър. Има магнификейшън 1:5, т.е. реалния размер на обекта нанесен върху сензора е 5 пъти по-голям. Но няма автофокус.

Аз лично обожавам 100/2.8 усм макро.
Единствения недостатък наистина е бавния фокус. Но си има чалъми и дефакто не е толкова бавен. Сравнен с китака[ezik] , който все пак е уайд обектив бих върдял, че е по бърз [smilie7]

Хубавото на автофокуса при макрото е, че може да пуснеш следене. Която понякога е много полезно! Фокусира от 15 санта от челната леща, магнификейшън 1:1, изключително рязък и с перфектно оптическо качество! Само заради бързината на автофокуса не е Л [smilie7] , но пък има едно такова нещо, че бързите автофокуси не дават добро качество на картинката.

Между 180 и 100 лично аз съм за 100-цата. Все пак за 450 долара си е направо подарък!

Ще вметна още по темата, че някои макро снимки снимам с телеобектив. Това НЕ е правилно много, но пък до известна степен става добре. Най малкото не плашиш животинката [smilie18]

Автор: ecobo   
Дата:   28-09-06 13:31

Вземай 50/2.5, има един в Базара на добра цена.

Сега ще викнат някои, че 100/2.8 е по-добър, ама аз ще се аргументирам защо препоръчвам 50/2.5:
1. с 50мм-вия имаш по-дълбок ДОФ при еднакви бленди
2. с 50мм-вия снимаш на по-ниски скорости без статив
3. значително по-евтин
4. значително по-добре работи с всичките пръстени на Кенко, дето имам, като пълни кадъра с главата на муха при един съвсем приемлив ДОФ. Със 100-цата не можах да изкарам читав кадър при същото увеличение
5. 50мм-вия е по-остър на максимално затворена бленда
6. Ако не ти пука за точки 1 до 5, вземаш 100/2.8 и имаш прекрасен макро обектив, с който стават и хубави портрети [smilie18]

Публикацията е редактирана (28-09-06 13:46)

Дата:   28-09-06 13:43

МПЕ е рядък доста... гледах го и него... и цената му само расте от три години насам... за него се твърди, че е от обективите за които няма нужда от автофокус и това звучи логично като се има предвид увеличението и дълбочината на фокуса

благодаря за мнението

Дата:   28-09-06 13:48

Аааа, Нейви, ще ти дойде на теб акъла в главата за преимуществата на това да снимаш макро с телеобектив, ама докато това стане, много хора ще изядат купища вискомерие от теб в този форум :-)))!

HopeSprigsEternal,
Ти пък за 70-200 нищо не каза! Той има оценка 4.2 в сайта на fotodo.com и за него говорят, че е най-резкият вариообектив правен някога! Ако снимките ти с него не са достатъчно резки, грешката е изцяло в теб! Щом го имаш, едни пръстени на Kenko за около 150$ ще ти решат проблема за снимане на змии далеч по-добре от всякакви макро обективи!

Дата:   28-09-06 13:53

не споря за 70-200 бе човек, но това е най-резкия варио-обектив... това не значи, че може да мачка като рязкост обектив, мислен за макро

Автор: Тед   
Дата:   28-09-06 13:54

IDA:

"Вземай 50/2.5, има един в Базара на добра цена.

Сега ще викнат някои, че 100/2.8 е по-добър, ама аз ще се аргументирам защо препоръчвам 50/2.5:
1. с 50мм-вия имаш по-дълбок ДОФ при еднакви бленди
2. с 50мм-вия снимаш на по-ниски скорости без статив
3. значително по-евтин
4. значително по-добре работи с всичките пръстени на Кенко, дето имам, като пълни кадъра с главата на муха при един съвсем приемлив ДОФ. Със 100-цата не можах да изкарам читав кадър при същото увеличение
5. 50мм-вия е по-остър на максимално затворена бленда
6. Ако не ти пука за точки 1 до 5, вземаш 100/2.8 и имаш прекрасен макро обектив, с който стават и хубави портрети [smilie18]"

[smilie24]

Ida, ски ко праи тва стъкло, лудница:
2 мпкс. кроп:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/nmtp3709.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/155/1_1152135451.jpg

https://photo-forum.net/imgs/155/1_1152135451.jpg

Джъмбо, отдавна чакам Никонец да захапе макрото, пък да видим аджеба за ко иде реч. 60мм микро Никор съм му виждал една снимка на 20-левката.

Един от Олито катапултира на окото на 20-левката. Чакам дуел с теб на същата задача : окото на 20-левката.[smilie24]

Дата:   28-09-06 13:57

тва кое точно стъкло, че не разбрах

Автор: Тед   
Дата:   28-09-06 13:58

"Автор: hopespringseternal
Дата: 28-09-06 13:57

тва кое точно стъкло, че не разбрах"

50 мм ф2.5 макро

Photodo - 4.4;
Photodo 100mm f2.8 Macro - 4.2;

Дата:   28-09-06 13:59

10х

Дата:   28-09-06 14:06

Дори и да има някаква разлика в резкостта, тя ще е толкова пренебрежимо малка, че едва ли ще я забележиш! А и пръстените не влошават резкостта, защото не съдържат стъкло!!! Ключът към качеството на макрото не е в остротата на обектива, а в уменията на фотографа да кадрира мигновенно и да фокусира бързо и точно в реални условия (от ръка, непрекъснато движещ се и в повечето случаи силно плашлив обект, неудобна поза, вятър, непрекъсната гонитба в трънаци, треви и храсталаци и т. н. и т. н.). Защо не вземеш първо да поснимаш малко макро с това, което имаш, да посъбереш опит и тогава да се терзаеш, дали да дадеш 450 или 1200$ за професионален макро обектив? Убеден съм, че ако направиш това, което ти казвам, много скоро ще се увериш, че разликата в рязкостите на обективите ти е последна грижа!

Автор: navy   
Дата:   28-09-06 14:07

ИДА, акъла в главата ми е наместен много отдавна, но пак ти казвам, с телеобектив не е най-правилно да се снима макро!
Както и с 50мм [smilie7]

Няма да казвам защо, сетете се вие [smilie18]

А за високомерието, ся не са засягай, ама то си касае само моята личност. Просто не ми се връзвай, не проявявай типично БГ черта [smilie7]
Нали не те обиждам по някакъв начин [smilie5]

Хубаво макро става от 100 до 200мм, но защо - оставям на Вас да се сетите [smilie7]

/присвива очи високомерно/
[smilie7]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна