Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FZ50 RAW формат - различни големини на файла?
Автор: D.H.V.   
Дата:   26-09-06 15:59

Не че е нещо важно, но чак сега ми направи впечатление. Panasonic FZ50 записва RAW файлове с два различни размера - 20612 КБ и 19829 КБ. Засега не намирам никаква закономерност от какво зависи това. Не е от различните кадрови формати - снимам винаги на 4:3
Интересно ми е на какво се дължи това, ако някой има обяснение, и дали е нормално. Доколкото знам, размера на RAW файла при еднакви настройки, трябва да е винаги еднакъв, когато се записва без компресия.

Отговори на това съобщение
 Re: FZ50 RAW формат - различни големини на файла?
Автор: petri   
Дата:   26-09-06 16:02

Моето 350Д също прави различни по големина RAW файлове. Не е болка за умиране, но ми е интересно наистина и на мен от какво зависи разликата в размера.

Автор: fujifan   
Дата:   26-09-06 16:08

явно слага няква компресия, няма от кво друго да е

Автор: urbangrey   
Дата:   26-09-06 16:12

spored men povche informacia (cvqt/detajl)=po-golqm file

Автор: didesignbg   
Дата:   26-09-06 16:17

фз50 заедно с роу файла записва и джпег със стандартно качество, оттам и разликата.

Автор: zaiko   
Дата:   26-09-06 16:32

Ми ако снимаш една бяла стена, нормално е размера на файла да е по-малък, отколкото ако снимаш една пъстра полянка с 16 000 000 цвята https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif

Дата:   26-09-06 17:17

Причината не е нито една от изброените. Не говорим за Jpeg.
FZ50 записва и jpeg заедно със RAW файла, но не вътре в него. RAW файловете не са компресирани - размера на информацията зависи единствено от броя на пикселите. А размера на самите файлове явно зависи и от нещо друго. Единственото, за което се сещам е EXIF информацията, която в различните режими е различна. Но интересното е, че размерите са точно два, не варират произволно в някакви граници. Винаги са един от двата:
21 105 996 байта, или
20 303 916 байта.

Автор: peshovec   
Дата:   26-09-06 17:57

провери ако ти се занимава дали разликата в големината (отнесена към битове на пиксел, не прави случайно броя пиксели на последните няколко "обиколки"..)

всъщност то ще е по-лесно във raw програмта да им погледнеш броя пиксели на файловете...

Автор: simbon4o   
Дата:   27-09-06 00:13

некомпресиран е TIFF-a, затова на 30-ката тифа е 23МВ твърдо а RAW е 15МВ. На 50-ката явно алгоритъма на запис е различен. Компресията освен това, не винаги значи загуба на информация! Както казаха - нема да се пуашиш [smilie5] явно е нормално.

Дата:   27-09-06 00:28

всъщност ако се задълбочим:) то компресията няма загуба на качество...

колкото повече повтарящи се региони има, толкова по-голяма ще ни е компресията...

та като сложим един алгоритъм да ни "уеднакви" малко региони, и после компресираме, получаваме драстично намаляне на размера за сметка на намаляне и на качеството...

точно поради горните неща нещо = декомпресирано (компресирано (нещо) )

и пак поради тях нещо -> "уеднаквено нещо" и свеждаме положението до горното https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif

Дата:   27-09-06 00:32

до колкото знам аз RAW е нещо което още и на изображение не е станало, затова е по-малко от некомпресирано изображение и по-качествено(би могло да стане). А компресията е хубаво нещо в разумни граници и според случая.

Дата:   27-09-06 10:19

@simbon40,
RAW файла на FZ30/50 не е компресиран. По-малък е от TIFF, защото образно казано съдържа само един 14-битов канал, докато TIFF файла съдържа 3 канала по 8 бита.
Компресията не означава че трябва да има загуби - направи опит, архивирай един RAW файл във RAR със максимална компресия. При мен от 20 МБ го свива до 10. Някои фотоапарати записват директно компресирани RAW файлове с размер само 6-7МБ, без загуби.

Автор: mr-drone   
Дата:   27-09-06 10:24

ОК, но ако е компресията как може да се обясни, че се получават само 2 големини на файла... ?!
Странно някакси, би трябвало почти да не се получават еднакви по големина файлове

Дата:   27-09-06 10:49

Все още не мога да открия закономерност от какво зависи размера. Сега като се замисля, няма начин да е свързано с EXIF, защото разликата между двата размера е 780Кб, a exif-а е много по-малък.

Дата:   27-09-06 10:51

а като брой пиксели са еднакви така ли?

нямаше ли някакви "врътки" при по-засукана сцена, във файла да пише и допълнителни работи освен exif-а относно условията на заснемане?

Дата:   27-09-06 11:06

виж хистограмата, динамиката, цветове, детайли...

А за компресията - винаги прецаква когато е трайна (запазиш го в компресиран вид) и е голяма. На малка компресия може да се намали размера с оптимизации без загуба, но rar, zip като архивирате няколко пъти jpg или друг такъв формат, неизбежно ги посъсипва, дори може да ги скапе тотално наведнъж(чупи ги и после излиза половин изображение или никакво). RAW както и аз казах по-горе по-малък е понеже не е станал на изображение [smilie5]. Освен това има компресии и компресии - примерно имаше една дето не се наложи - wavelet тя е около 5-6 пъти по-добра от jpg като запазване на качеството, но не се наложи понеже беше платена. Други компресии не прецакват, но и не смаляват значително.

Дата:   27-09-06 11:06

Да, като пиксели са абсолютно еднакви.
И мисля че току що открих закономерност. Всички снимки с над 400ISO са с по-големия размер. Все още не си обяснявам защо е така обаче.

Дата:   27-09-06 11:42

@simbon4o
ако успееш да съсипеш повторяемо даден файл като го компресираш и разкомпресираш със zip или rar, ще направиш революцияhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif

@D.H.V
не съм запознат много, но някои апарати си пускат шумоподтискането при определни условия (то не че нещо особено, просто правят maping, на "светещите" пиксели... та може и да е това...)

Автор: ithilien   
Дата:   27-09-06 12:02

simbon4o , Rar i Zip използват алгоритми за беззагубна компресия, така че никога няма да ти счупят файл. Поне не и самите алгоритми. Виж бъгове в програмата може и да го направят. Защо си мислиш че щом има компресия има загуба на качество непременно ? Тия алгоритми не оптимизират нищо, те само компресират. Примерно имаш едно изображение 100 на 100 пиксела, монохромно - това са 10000 бита или приблизително 1,2кБ, всичките са бели, само 1 черен, който в на позиция [2:2]. Без да разбирам особено от тия алгоритми, на момента ми идва един елементарен за дадения случай - записвам в един бинарен файл 4 числа - 100, 100, 2, 2 - това са ми 4х8=32 бита :) Ето ти една беззагубна компресия. После софтуера който декомпресира ще прочете че трябва да направи матрица с размер 100 х 100, и ще я напълни с нулеви битове, като ще сетне бита с координати 2:2 в 1. Това естествено е само пример, но показва на незнаещите какво е беззагубна компресия.

Автор: n1x0n   
Дата:   27-09-06 12:19

И мисля че току що открих закономерност. Всички снимки с над 400ISO са с по-големия размер. Все още не си обяснявам защо е така обаче.

Защото имаш шум - шума е нееднородност на цветовете и намалява възможността за компресия. При всички камери които компресират RAW-а, файловете снимани на високо ИСО са по-големи.

Дата:   27-09-06 12:21

е да де, ама ако компресира:) а доколкото стана ясно тука за компресия не говорим (щото няма)

Дата:   27-09-06 13:48

@n1x0n, няма компресия в случая.

@peshovec, това за noise mapping изглежда логично, но се оказва, че снимките с дълги експозиции (10-20 сек) пак са с по-малък файл, ако са на 100ISO. Засега забелязвам че само от чувствителността зависи.

Автор: insight   
Дата:   27-09-06 17:41

RAW - записва информацията от матрицата в суров вид, но използва компресия без загуба на качество ... аз така знам.

първа  назад  1     всички  напред  последна