Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на Nikon
Автор: KeepSmiling   
Дата:   26-09-06 12:44

Здравейте всички!
Имам малък проблем с моя Nikon D70S. Като съм сменял обективите и е влезнала прашинка, която не мога да я изчистя и се вижда дори и на снимките. Малко е дразнещо всичките си снимки да ги минавам през Photoshop-a. Прашинките не са на огледалото, нито на сензора, а на една част която незнам как се казва [smilie11]. Прашинките по огледалцето ги почиствам с обикновенна духалка с четка, но тези не иска та се махнат. Мислех си за тези флакони, които са с въздух под налягане, но много хора ми казват че може да увреди огледалото или да се получи конденз ако не се работи качествено. Вие какво ще ми препоръчате? Как може да си почистя апарата, освен с носене на сервиз, но и там си мисля че пак ще го почистят с въздух под налягане...

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на Nikon
Автор: ahab   
Дата:   26-09-06 12:53

Щом се вижда на снимките - значи е на сензора.

Автор: rockhopper   
Дата:   26-09-06 13:01

Купуваш си един флакон примерно от Ресет струва около 17лв. Внимавай като пръскаш флакона да е ВЕРТИКАЛНО (когато е нов при навеждане пръска течност).
Това е! [smile]
Конденз няма да ти се получи защото въздуха е "изсушен".
[shtrak]

Дата:   26-09-06 13:11

Имах и на сензора, но там я почистих ... благодаря за отговора :)

Благодаря ти и на тебе rockhopper за съвета. И аз си мислех че не е голяма философия да го почиста с спрея!!!!
Още веднъж множ много ти благодаря!!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [shtrak]

Публикацията е редактирана (26-09-06 13:14)

Дата:   26-09-06 13:13

Сензора *НИКОГА* не трябва да се пръска с флакон. Не и с тези които се продават у нас.

Ако желаеш да се пробваш сам почни с гумена круша. Тя "мести" боклука из апарата. Накрая го носиш на някой дето го е правил и ти го изчистват както трябва.

Дата:   26-09-06 13:16

Оооо, не съм си и помислял да си чистя сензора със спрей!!!! Прашинката която беше на сензора я издухах с обикновенна духалка, като махнах четчицата :)

Автор: jordan82   
Дата:   26-09-06 13:37

Пробвай SDU400E Sprayduster Флакон чист компресиран газ

Автор: rockhopper   
Дата:   26-09-06 14:02

Автор: ahab "Сензора *НИКОГА* не трябва да се пръска с флакон. Не и с тези които се продават у нас."
[smilie10] [smilie5] [smilie5]
"калифорнииски въздух" e нужен може би???[smilie5]

KeepSmiling има поне 5-6 вида Dust Off който се продава, ако искаш пробвай и най-скъпия продава се в Пулсатор за 38лв. Налага ми се доста често да купувам, пробвал съм ги всичките. Според мен разликата е в обема, тези от 38лв издържат малко повече.
Иначе сензора трябва да го издухаш внимателно и не от много близо. Първо пръсваш малко настрани за да издухаш прашинки и частици от тръбичката на дъст офа, след това си издухваш и фотото.

Дата:   26-09-06 14:07

jordan82 - току що пробвах СДУ-400Д на стъклото на прозореца. Оставя петна :(

rockhopper - духай си матрицата с какъвото флакон пожелаеш. Но не съветвай останалите да го правят щото не си прав.
По нея се работи само с ръчна духалка или суаб-че.

Автор: jordan82   
Дата:   26-09-06 16:09

ahab, имаш лично съобщение. Моля провери SDU400D каква марка е - DCS не става за такива цели. Това е този, който се продава в Метро. AF спрея става точно за такива цели. Струва около 20 лева и не се продава в Метро. От къде си го купил твоя спрей?

Автор: Стоев   
Дата:   26-09-06 18:32

Духане с круша и после с "клечката"...

Ама два пъти годишно, че не снимам на затворена бленда и не виждам прахуляка...[smilie21] [smilie21] [smilie21]

Дата:   26-09-06 18:55

Отговорих на ЛС. Точно АФ е - снимки в профила ми назад.

Ползвам го от година вече, но само за обективи и огледало. На матрицата не цвръцкам.

Автор: MA   
Дата:   26-09-06 18:59

А с гумена круша за клизма...[smilie11] ?

Автор: джъмбо   
Дата:   26-09-06 19:10

за целта има спрей на тетанал (струва около 30-40 лв) но съм виждал вече няколко матрици наплюти от сгъстен въздух...

Дата:   26-09-06 19:19

KeepSmiling написа:

> Оооо, не съм си и помислял да си чистя сензора със спрей!!!!
> Прашинката която беше на сензора я издухах с обикновенна
> духалка, като махнах четчицата :)
...духалка с четчица... https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonQuestion.gif

Дата:   26-09-06 20:27

...упс...Темата била за Никон - там може да се чисти и бърка с всичко - ей къде е Солун..[smilie21] [smilie21]

първа  назад  1     всички  напред  последна