Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 WB при Канон 350 Д
Автор: vuzhy   
Дата:   18-09-06 13:19

Все още съм лаик и се уча. Поиграх си с баланса на бялото и ето резултатите. На тази снимка : https://photo-forum.net/i/440457&USER_ID=6553 съм снимал с AWB, а на тази:https://photo-forum.net/i/440459&USER_ID=6553 с къстъм WB. На коя според вас цветовете са по-точни, и защо има такава голяма разлика? Настройките на контраст, сатурейшън и калър са на 0. И въобще като снимам на AWB ми се струва че снимките бледнеят а при къстъм ми жълтеят. Бъркам ли някъде?

Отговори на това съобщение
 Re: WB при Канон 350 Д
Автор: hash   
Дата:   18-09-06 17:19

снимай някоя снимка на RAW, отвори я в конвертора и там ще имаш слайдерче, което ти променя цветовата температура. ще добиеш добра представа какво аджеба е това цветова температура и ще се учудиш още колко по-големи могат да са разликите.
според мен и двете не са с напълно верни цветове.
човешкото око се адаптира към различната цветова температура и не я забелязва, за разлика от светочувствителните материали.

виж и това
https://photo-forum.net/ebook/page3-2.htm

Публикацията е редактирана (18-09-06 17:22)

Автор: chukov   
Дата:   18-09-06 17:24

В тия кадри има по-голям проблем от белия баланс.

По-добре помисли как да направиш кадъра хем да не изгаря небето, хем да не губиш тъмните участъци

Автор: asahi   
Дата:   18-09-06 21:55

Бъркаш, при това генерално, защото:
1. Можеш да даваш оценка за цвета само по 2 начина - гледайки картинката на калибриран монитор или мерене на цветни стойности във Фотошоп. Понятия като "жълтее" и "синее" нямат стойност, ако не са открити по един от горните 2 метода.
2. За една конкретна сцена има само 1 коректна настройка на белия баланс. Тя със сигурност не е AWB. За по-известните ситуации, като слънчево време можеш да използваш настройката за слънце. В останалите случаи, особено ако ти се струва че с фиксираните стойности за WB не получаваш задоволителен резултат, трябва да използваш къстъм.
3. Сигурен ли си, че правилно използваш къстъм бял баланс? Каква повърхност използваш за замерване?

Дата:   19-09-06 09:38

@Chukov - приемам всякакви съвети по този въпрос [beer]
@asahi - мониторът ми е калибриран. При AWB апарата слага една от запаметените настройки (поне така мисля, снимал съм с AWB, после съм слагал ръчно съответната настройка и не съм виждал разлика). А за къстъм използвам бял лист, снимам го и после избирам съответната снимка за настройка.
Според мен Chukov е най-прав, при по-добро експониране нещата може да се пооправят, ако някой каже и как да го направя [beer]

Автор: asahi   
Дата:   19-09-06 09:55

При AWB апарата не слага една от запаметените настройки. Той "премерва" горе-долу цветовете и според резултата решава какви стойност за WB да зададе. Тези стойности се използват при преработката на РОУ файла до джипег във "вградения" конвертор.

Ако ще снимаш бял лист той трябва да е осветен със същата светлина както обекта, т. е. да е до него. За да не се преекспонира коригирай експонацияте с -1/3 или -2/3. Следи хистограмата на заснетите кадри. Не трябва вдясно кривата да е отсечена.

В твоите снимки светлината е със зелен отенък от дърветата. Няма стандартна настройка за WB, която да компенсира такава ситуация.

Дата:   19-09-06 10:00

Мерси за разяснението. Ще пробвам. От тук и следващия ми въпрос, ако снимам нещо по надалеч, как да определя баланса на бялото? Или да снимам в RAW и да настройвам при конвертирането???
п.с. колко по лесно беше със сапунера - вдигаш и щракаш, а сега уча като ученичка ...

първа  назад  1     всички  напред  последна