Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Механични обективи и Pentax ist DL?
Автор: iordanov   
Дата:   14-09-06 17:02

Използвам обективи на М42, комбинирани с макропръстени. Преобладаващо снимките са с ниска динамика и 1-1,5 недоекспонирани. При компенсация на експозицията проблема с динамиката остава. Бих бил благодарен, ако хората с опит в снимането със стари обективи
споделят своя опит и знания за настройки, съвместимост, техники и трикове.
Предварително БЛАГОДАРЯ!

Отговори на това съобщение
 Re: Механични обективи и Pentax ist DL?
Автор: vaskomil   
Дата:   14-09-06 17:09

Надявам се знаещ, че макро пръстените ти отнемат много светлина и ти изяждат по няколко f-stop-а. Трябва да използваш step-down-meetering. Старият ти обектив е хубаво да е с автоматична бленда, инъче се налагада фокусираш на тъмно. Това май знам, но мож би и ти го знаеш!

Автор: todorov   
Дата:   14-09-06 17:16

Предлагам ти да направиш следното: фокусирай и си направи измерването с апарата. След това превключи на ръчен режим и при същата скорост отвори блендата 1 или две стъпки. Или при същата бленда намали скороста. Сиреч преекспонирай. имах някъде една таблица, която показваше приблизително каква е загубата на светлина при макрофотографията в зависимост от предметното разстояние. Загубата е още по-голяма при използване на макро-пръстени. Ще се опитам тази вечер да я издиря и ще я пусна... Успех!

Автор: Magdalena   
Дата:   14-09-06 17:23

Автор: Julius
Дата: 15-03-06 13:31

Експозицията би трябвало да ти я мери коректно, нали си с ТТЛ. /между другото, когато снимам с пръстени затварям диафргмата преди снимката, въпреки че пръстените ми запазват автоматиката/ Ако я затвориш предварително, ще има промяна в експозиционните стойности... в противен случай би я недоекспонирало!

Ако не ето ти една формулка с която може сам да си сметнеш вярната експозиция:

Експозиционния фактор = (1+У) на квадрат, където У е увеличението! Т.е. ако увеличението ти е 1:2 или 1/2х формулата ти дава следния резултат: (1+1/2)2 = 2.25! В тоя случай трябва да увеличиш скоростта с експозиционния фактор или да отвориш блендата с реципрочната стойност /в случая ~ 1 f-stop/!

От темата: Правилният избор за Макро?

Автор: ithilien   
Дата:   14-09-06 17:24

Имаше нещо, доколкото помня от преди бая години, че май с удвояване на предметното разстояние, губиш 4-Фстопа. Ама помня ли вече ?
едит: дали не бяха 2 ?

Публикацията е редактирана (14-09-06 17:35)

Автор: todorov   
Дата:   14-09-06 17:28

Загубата на светлина пряко зависи от предметното разстояние, с намаляването му намалява и светлината в обектива. Формулата на Julius /изключителен макро-фотограф [smilie24] / е валидна в общия случай, но не отразява предметното разстояние. Къде мамка му ми е таблицата [smilie11].

[shtrak]

Автор: rolla   
Дата:   14-09-06 17:59

Че моя ДЛ и без пръстени недоекспонира с около 0.7 до 1 бленда.Значи аз прая така:
компенсирам 0.7(дори и да е малко недокеспонирана-от RAW ще извадя детайлчета),слагам апарата на статива,отварям диафрагмата на макс,фокусирам,затварям до към 8 и снимам и...обекта излетял:))Зор е ,но и без това не съм особен фен на макро фотографията.Ако бях,щях да си взема обективче.
За динамиката -не знам какво имаш предвид.Има ли значение с какъв обектив снимаш(в смисъл:МФ/АФ обективи)?Динамиката ми се губи малко единствено когато цъкам на 1600+ИСО.До тогава всичко е в нормалните граници не зависимо от обективите които имам.

Автор: peshovec   
Дата:   14-09-06 17:59

същия ефект не ли постига ако измериш докато си затворил блендата (или ръчно, или със dof )?

Автор: darksorrow   
Дата:   14-09-06 21:43

моят пък принципно има проблем с меренето в AV режим на м42 обективи. недоекспонира ДОСТА...

в М е ок, като цяло, обаче си е играчка да съм в него...

Автор: Cristinel   
Дата:   14-09-06 21:52

Слагай му 1.7 експониране и е ОК [smilie24]

Дата:   14-09-06 21:54

абе не е баш ;)

дори при 2 (максималното) пак има проблем - тъмничка му е картинката. което е малко алогично, защото точно днес правих едни тестове с М и с АВ режим и с компенсация във втория ми дава точно резултата на първия...

иди го разбери...

Автор: rolla   
Дата:   14-09-06 22:31

хм,много зависи от светлинните условия.При мен понякога и без да компенсирам с обектив на М42 си е екстра експозицията.Но най много до +1.3 съм стигал ,никога до +1.7 камо ли до +2.Винаги снимам на приоритет на бленда(AV).
Какви са ви М42 обективите?Моя е Meyer Optik 50/1.8(Pentacon 50/1.8) без просветляващо покритие.С другите ми М42-ки нямам опит ,слагал съм ги по 1,2 пъти и не съм обърнал внимание.Ще пробвам как е с тези с покритията.

Дата:   14-09-06 22:38

Зонар 135/3.5.

В скоро време ще пробвам с един негов събрат и ще видя как ще се държи с него [smilie8]

Автор: ibk   
Дата:   14-09-06 23:26

йорданов, кажи какви обективи ползваш.
Аз съм ползвал Pentacon 50/1.8 с макропръстени и не съм имал проблеми.
Това да мериш, да пресмяташ, да компенсираш... няма смисъл, нали точно това е силата на Пентакс - съвместимостта със старите обективи.[smile] т.е. каквото и да сложиш отпред - апарата трябва да си премери сам.

Ако обектива ти има А/М позиции - сложи го на М! Само! така ще работи.
Пробвай да снимаш на режим М (на апарата) - кадрирай, фокусирай, нагласяваш си блендата (отпред на обектива), натискаш AE-L (за да премери апарата за съответната бленда скоростта) и снимаш. Би трябвало да стане. Поне при мен така работи безупречно!

Успех, и да кажеш дали е станало по този начин!
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна