Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Изкуството.....
Автор: J0R0   
Дата:   12-09-06 11:08

Много мнения чух по време на Ваканцията и Фиестата, че това ми ти било изкуство, онова ми ти не било... и ей такива.

Каква е основната цел на изкуството все пак?
Според мен - да предизвика някакви емоции у публиката. Най-общо казано.
Тия емоции могат да бъдат положителни или отрицателни.

Фотографите от едно друго поколение имаха много трудна задача.
За да уловят емоцията и да я предадат на зрителя трябваше доста познания и техника.
Иначе резултатът не се получаваше.

Днес емоции могат да се създават, да се провокират. Достатъчно е да имаш идеи, тогава дори да ти липсват познанията и техниката си една обиколка напред пред "старите майстори".

Трудно е да уловиш перфектното сцена само с фотоапарата, значително по-лесно е да я създадеш (със съвременните редактиращи програми)

И от там вече произлиза едно неприязнено отношение между двата типа творци. Едините твърдящи, че създаденото не е емоция, не е изкуство, щом не е "уловено" другите просто търсещи крайния резултат.

Сещам се за оня стар виц за разликата между ловеца и рибаря - единият гонел Михаля, а другия чакал да дойде Михаля...
Нещо такова е...

Отговори на това съобщение
 Re: Изкуството.....
Автор: Георги   
Дата:   12-09-06 11:10

ми всеки човек има право уж да го възприема за себе си?

или каквото определение отпусне партията [smilie11] [smilie5]

Автор: eXile   
Дата:   12-09-06 11:15

"Според мен - да предизвика някакви емоции у публиката. Най-общо казано.
Тия емоции могат да бъдат положителни или отрицателни."

Ми то емоция си е и снимка на магаре обяздило друго магаре, но това изуство ли е?[smilie8]

Според мен изкуството сздава емоция или предава идея, но при него акцентът е поставен върху естетиката и естетеичното предаване на идеята или емоцията, та даже последните две може и да липсват[smilie21] Защото една естетична снимка на гола мадама не крие идея или емоция, но е естетична и пак може да се нарече изкуство[smile]
Или накратко изкуство без послание може да има, но без естетика - не[smilie21] Затова пък естетиката е крааааайно разтегливо понятие[smilie8]
Туй то според мен[smilie21]

Автор: Ruth   
Дата:   12-09-06 11:22

което прави самото противпоставяне излишно, безсмислено, лишено от краен изход или компромисно решение

Автор: boni   
Дата:   12-09-06 11:25

Ами Жоро, то и преди емоциите можеха да се създават, а не да се улавят бе...Мисля че се правеше с четка и бои, а на хората им казваха художници[smile]
Какво ще кажеш за случая когато се предизвикват емоции у публиката чрез създаване на кадри с репортажно звучене примерно, без разбира се да е декларирано, че това е репортаж, но и с леко премълчаване, че не е. Оставям значи на публиката да прецени, а тя се диви как съм хванал точно такава комбинация от подвижни обекти или гледам как член на журито седи пред някоя снимка с чаша уиски в ръка и се възхищава на смелостта на фотографа, който се е заврял и е снимал някакъв драматичен кадър едва ли не с риск за живота си...В същото време знам че кадрите са сглобени.
Това си е преднамерена измама, както и да го говорим, тъй като се формира положително мнение за дадена творба предимно заради сложността на заснемането или поне част от тежестта на мнението идва от там.

Публикацията е редактирана (12-09-06 11:27)

Дата:   12-09-06 11:26

да рисуваш с втъкната четка в задника също било изкуство, и какво от това?

[smilie11]

Автор: tinman   
Дата:   12-09-06 11:27

Изкуството служи за да печели възхищението на жените.

Автор: surg   

много интересна тема,
що е изкуство..? да се намесат специалистите

за мен фотографията е отражение на действителността...
и се появява разнобой...колко намеса търпи една снимка със съвременни средства, за да се получи нещо...
мярката е отговора на всичко си мисля
поне в този форум, има мноооого снимки, с опит да бъдат спасени чрез работа с фотошоп да речем...щото иначе няма снимка...и това се възприема за фотография, а не за липсата й,

и именно тази липса на мярка не ми харесва
темата е дълга и сложна.
да видим какво ще последва

Автор: n1x0n   

Те тия, дето дават диагнозите, най-често са толкова далече от изкуството, че няма смисъл да им се обръща внимание.

Автор: TpEcHaT   
Дата:   12-09-06 11:28

артът стана яко артифишъл напоследък

мда... [smilie21]

Автор: Todd   
Дата:   12-09-06 11:29

Спорд мен това са абсолютно излишни дискусии !!!!

Който му харесва - да се радва ,
на който не - нека покаже по-добро .Ако не може да си трае !!!
Който прекарал гот - ашколсун .
Който не - да си помисли за следващия път .
Нещата са се случили - резултатите са налице .
Няма нужда да се мрънка постоянно и непрекъснато !!!

В края на краищата изкуството е вътре в нас и няма нужда някой да ни показва кое как трябвало да бъде .
Нека си го пази за него !!!!

[shtrak]

Дата:   12-09-06 11:29

тинман, да, като не са останали други начини по които да го прави човек, какви ли работи не измисля [smilie8]

Автор: Стоев   
Дата:   12-09-06 11:30

(гледа си патиците и се кефи)

Дата:   12-09-06 11:31

Ако ще е така, да правим салони на визуалните изкуства - нека да има всичко и картини включително, що пък само снимки, нали е в името на изкуството.Нека да има и снимки с нарисувани отгоре с акварел изображения - що не, ако искам ще рисувам с акварел върху снимката, ако искам с фотошоп...
Ако ще правим фотографски пленери - нека да са фотографски.

Дата:   12-09-06 11:42

Аз нямам нищо против редактиращите програми, когато се използват за корекции на несъвършенството на фотоапарата, нито пък за каквото и да било всъщност щом е в името на изкуството. Нека да има такива пленери, на които да се снима, рисува( с бои или 3Д), да смесват технологии и т.н.
Иска ми се обаче да има и чисто фотографски.
Възхищавам се на хората, които творят художествена фотография с всякакви средства, кефят ме художествените филми и нямам нищо против спец ефектите - независимо дали са компютърни или не.Такива има много. Обичам и документалните филми заради чисто познавателния им смисъл - и такива има много.
Прекланям се обаче на документалистиката, заснета майсторски така, че да носи и художествено и документално послание, а това е рядкост.

Публикацията е редактирана (12-09-06 11:43)

Дата:   12-09-06 11:43

Бони, има едно нещо наречено "развитие", та фотографията се развива, значи... фотошопенето е проява на това развитие. Това, че някои хора не го могат - не променя този факт, а само дразни хората, дето не го могат.

Дата:   12-09-06 11:46

Аз казах ясно, че нямам нищо против фотошопенето.Но да се цитирам пак от по-горе:
Какво ще кажеш за случая когато се предизвикват емоции у публиката чрез създаване на кадри с репортажно звучене примерно, без разбира се да е декларирано, че това е репортаж, но и с леко премълчаване, че не е. Оставям значи на публиката да прецени, а тя се диви как съм хванал точно такава комбинация от подвижни обекти или гледам как член на журито седи пред някоя снимка с чаша уиски в ръка и се възхищава на смелостта на фотографа, който се е заврял и е снимал някакъв драматичен кадър едва ли не с риск за живота си...В същото време знам че кадрите са сглобени.
Това си е преднамерена измама, както и да го говорим, тъй като се формира положително мнение за дадена творба предимно заради сложността на заснемането или поне част от тежестта на мнението идва от там.

Дата:   12-09-06 11:49

Ето какво пише Жоро по-горе:
Трудно е да уловиш перфектното сцена само с фотоапарата, значително по-лесно е да я създадеш (със съвременните редактиращи програми)

Значи не става дума за ретуширане на модели и създаване на комерсиална или рекламна фотография. Става въпрос за създаване на перфектна сцена, а не за нейното улавяне.
Ми трудно е, то лесно няма.

Автор: ukk   
Дата:   12-09-06 11:49

много съм съгласен с Бони: всичко е изкуство, но трябва да се разграничават различните му видове. Един екстремен пример - не можеш да сравниш филм със снимка - изразните средства са различни, въпреки че има много общи неща.

Автор: ithilien   
Дата:   12-09-06 11:58

И какво, според вас да затворим снимката зад решетките и да не я бутаме, само защото така са се подредили обстоятелствата, че тя не е могла да бъде такава каквато в последствие въображението ни, погъделичкано от нея си я е моделирало ?
Ами ако е така - решението е лесно - снимайте на лента, давайте снимките да ви ги вадят във фотото и това е - няма бутане.
Все пак, ако ще е изкуство, то малко или много въображението трябва да е водещо. Това, че обективната реалност не се съгласува с въображението, не трябва да е спиращо за фотографията. А който не иска - да снима репортажно само.
За мен това не е спорт в който се гонят или чакат някакви условия, че да стане снимката такава каквато искаме. Понякога може и да ги изчакаме, понякога не - тогава си действаме както можем за да удовлетворим въображението си.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   12-09-06 12:06

Когато "масовото" изкуство ти налива вода в мелницата е нормално да бъдеш пристрастен.

Когато то се нарои и претиражира, има способността да се самозаглушава и изяжда.
Така или иначе това, което не е извор а е изпомпано ще спре да тече.
Единствено се появява объркване в още неформирани ценностни системи.

Изкуството се прави импулсивно. Импулсът се появява, когато налягането на чуствата мине през канала на моженето и изригне на бял свят. То изисква жар и жертви. Това не може да се замаскира!
Нормално е подражателите да мимикрират в пародията на изкуство, да се саморекламират и да се цепят и сепарират в търсене на сродни души и широка публика - чесало на комплексите си.
Изкуството е еволюционен процес. Продукта му не търси сам масите. Неговата енергия стига дотам, че да бъде роден. Останалата му еволюция не го касае. Той просто трябва да освободи място на следващият. Той пък е част от предишният...и така се получава едно неподправено родословие на творбите.
Не целта е важна, а пътят към нея - Достоевски
Творбата е именно пътят на автора, а не неговата цел!
Семето на изкуството покълва дълги години и дава зрял плод чак когато се получи подходящото налягане.
Останалото е детска градина [smilie18]

Дата:   12-09-06 12:11

Напълно съм съгласен с тебе итхилен. Аз казах - всеки талантлив художник може да създаде творба на базата на някаква фотография - може да смеси 5 негатива или 5 файла и да подреди всичко както на него му харесва.Може да добави и малко бои.. Така може да се получи въздействаща творба, ако художникът е талантлив или да не се получи ако не е талантлив. Аз нямам нищо против това.Нека другия път да има и картини в пленерите, защо не.Нека да ги наречем тези пленери "Салони на визуалните изкуства"
Не всеки може обаче да го постигне само с фотоапарат и светлина.Точно защото НЕ Е ЛЕСНО.
Ако ще правим чисто фотографски пленери ми се струва малко по-различен въпроса.
И пак питам, защото никой не ми отговори:

Публикацията е редактирана (12-09-06 12:12)

Дата:   12-09-06 12:24

"Автор: boni
Дата: 12-09-06 11:49

Ето какво пише Жоро по-горе:
Трудно е да уловиш перфектното сцена само с фотоапарата, значително по-лесно е да я създадеш (със съвременните редактиращи програми)"

Схващането че всичко трябва да е мъчително и трудно, за да стане "истинско" - е проява на ретроградност във фотографията, и е крайно време хора с вашия опит да го преодолеят! Това просто е фатално самозалъгване на изоставащите.

Отделно, че ежедневно чета куп тъпи мнения за ретуша от хора, за които върха на ретуширането е да добавят облаче в някой кадър или да махнат 5 пъпки от нечия физиономия!
Добрия ретуш е по-сложен от доброто снимане, искат се години за да се научи, иска се и да си добър фотограф и да си добър художник - нещо което единици с този форум и в БГ изобщо го умеят.

Дата:   12-09-06 12:31

Никсън, вярвам четеш какво съм написал по-горе и в другите постинги.Въобще не намесвам рекламната фотография и ретуша и го казах вече.
3 пъти пиша един болднат текст, който не коментираш.Или не си съгласен, че често журито на подобни пленери като фотоваканцията оценява изключителен кадър с репортажно излъчване, вземайки предвид и сложността на заснемането му, без да знае че е манипулиран.

Автор: eXile   
Дата:   12-09-06 12:33

"Изкуството се прави импулсивно. Импулсът се появява, когато налягането на чуствата мине през канала на моженето и изригне на бял свят. То изисква жар и жертви."

Леле ще повърна...

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна