Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Защо фотографията е изкуство
Автор: Valentin_Cherkezov   
Дата:   03-09-04 00:52

Един кратък откъс от биографичната книга на Ференц Балог "Фотографията е тъжна песен за любовта", посветена на големия френски фотограф Пол Кастелно.

Ето какво разказва Пол Кастелно:

"...През 1927 година прекарах лятото в Судан. Бях взел със себе си десетгодишния си племенник Франсоа. Една сутрих излязохме
заедно. Аз снимах, а той си играеше наоколо. По едно време дотича при мен и ме попита:

-Кажи чичо, какво ще правиш с всички тези снимки?
-Ами, ще ги използвам за работата си, а най-хубавите навярно ще сложа в рамки и ще направя изложба.
-Искаш да кажеш като картини, така ли?
-Да, точно като картини.
-Значи снимането е изкуство, също както рисуването?
-Разбира се.
-Хм, това е глупаво! И най-неукият човек може да натисне копчето и да излезе снимка. Това не е никакво изкуство.

И друг път бях чувал подобен въпрос, но сега ме завари малко неподготвен. Въпреки това се опитах да му обясня:

-Слушай сега, мойто момче. Ти си виждал нашия министър, мосю Поанкаре, нали?
-Виждал съм го.
-Един достолепен бял мъж, нали?
-Да.
-Къде си го виждал?
-На снимки.
-Точно така, познаваш мосю Поанкаре от снимките. Няма как да го сбъркаш например
с нашия водач, любезния Бвана Енгунду Мбо, нали?
-Ха-ха, с онзи дебел черен негър! В никакъв случай!
-Обаче Франсоа, ако сега мосю Поанкаре дойде тук при нас за да го снимаме, а ние
направим само няколко стъпки и застанем срещу слънцето, тогава ще се създаде илюзия, че той изглежда досущ като Бвана Енгунду Мбо. И хората тогава ще знаят, че Бвана Енгунду Мбо е нашия министър.
-Е, и какво от това?
-Ами такова, че когато с помощта на няколко стъпки ти си в състояние да създадеш илюзия, това е изкуство!

Франсоа се замисли, а аз продължих да снимам, доволен от находчивостта си.
След няколко минути момчето дотича пак и каза:

-Чичо, а как с няколко стъпки можем да създадем илюзия, че Бвана Енгунду Мбо е достолепен бял мъж?

Отговорих му, че е глупак и да не ми губи повече времето. Оттогава винаги отговарям така на хората, които ме попитат защо фотографията е изкуство - че са глупаци и да не ми губят времето."

"La photographie est une chanson triste d'amour"
Ferentz Balogh
Editions Denoel
Paris
Aout 1948

Отговори на това съобщение
 Re: ???? ???????????? ? ????????
Автор: murnau   
Дата:   03-09-04 01:06

[smilie5]
Pozdravlenia za texta!!!!
a kojto ne go razbira e...glupak hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa

Re: Защо фотографията е изкуство
Автор: Brummaker   
Дата:   03-09-04 01:18

Бих допълнил текста с отговор: с PS моето момче и подходящо осветление...[smilie5]

Автор: Thor   
Дата:   03-09-04 01:32

[smilie24]

Автор: Krassy   
Дата:   03-09-04 01:48

Мине се не мине време и все някой ще го избие на фолософизъм ха ха ха ха ха [smilie18]
Разбирам че цитираш, ама това частен случай ли е или определение за квалификацията на изкуството като илюзия... или не искаш да си губиш времето с мене ха ха ха ха [smilie19]
Не ме разбирай погрешно, аз просто се забавлявам без ни най малка неприязън [beer]

Автор: Valentin_Cherkezov   
Дата:   03-09-04 02:01

Krassy, де да знам. Всъщност и аз не мога да преценя много добре какво е.

Публикацията е редактирана (03-09-04 04:47)

Автор: Prakticar   
Дата:   03-09-04 07:24

Детето е било напълно право да пита.
Няма глупави въпроси, има глупави отговори.

Автор: Frida   
Дата:   03-09-04 11:19

hahaha mnogo hubawa istoria [smilie24]

Автор: cristo   
Дата:   03-09-04 11:36

ясно - изкуството е илюзия...
така ми е по-лесно да разбера и мацаниците по стените на целия офис - със сигурност за картини не стават, да ги нарека красиви пък изобщо ми минава през ума, но че са някаква илюзия съмнения няма - даже на някои от тях човек като се загледа може да открие, между геометричните фигури и мацаници, я човек в далечината, я гъска (или др. птица)...
ОК, значи стават, значи за изкуство стават
...щото за друго не стават де [smile]

Дата:   03-09-04 11:57

извън иронията ми по-горе, искам да благодаря на Валентин Черкезов за хубавия откъс - много ми хареса [smilie24]
да, фотографията е средство с което светът около нас може да изглежда много по-различен, и с това провокира въображението на хората, а пресъздаденото с каквито и да е средства въображение прави човека творец, а плодовете на материализираното въображение наричаме изкуство - така поне мисля аз, не знам дали ще ме разберете [smilie11]
но аз лично не разбирам напъните на някои хора да променят света към по-грозно! да и това е "изкуство" защото и за това трябва въображение, но не ми харесва

ама тази ми мисъл почва много да ми допада - изкуството е пресъздадено въображение, май е точно това

не можем да подминем и последният въпрос на детето в разказа, а отговора е, че може и Бвана Енгунду Мбо да заприлича на достолепен бял мъж - просто тогава явно не е имало яки светкавици [smile]

Публикацията е редактирана (03-09-04 11:59)

Автор: murnau   
Дата:   03-09-04 14:56

btw, tva izobshto ne e diskusia
Fotografiata e izkustvo i tolkoz.
Kakto i kinoto.
samo deto ednoto boravi s poveche kadri v sekunda.

(sus solarizacia Mbutu shte izglejda bial, ko tolkoz se chudite)

Дата:   03-09-04 15:01

btw - киното е развлечение !!!
онова, дето се опитва да е изкуство обикновенно е на загуба, а авторите му плачат, че са прекалено талантливи за да ги разберат (има и изключения де) и все дават примери за стари художници [smile]

Автор: IVU   
Дата:   03-09-04 15:16

И аз само да цитирам тук от една книга:

"Осъзнавайки тези големи задачи на художествената фотография, държавата у нас я признава официално като изкуство (бр. 62 от 2 VIII 1957 год.) и разреши нейното практикуване като свободна дейност за лицата, придобили званието 'художник-фотограф'".

[smilie5]

Автор: volokin   
Дата:   03-09-04 16:41

тук бих искал да добавя, че една от най-великите снимки (картини) на Jacques-Henri Lartigue която представлява движещ се състезателен автомобил, чиито гуми са придобили елипсовидна форма, като в същото време хората на задния фон са наклонени в обратната посока на движение на автомобила е ''най-обикновена снимка''....която е правена с двойна дупка в затвора на фотоапарата, т.е. затвора като щтракне на втората част от затварянето е направен процеп и още веднъж влиза светлина. С тая манипулция от страна на Lartigue, той така е пресъздал движението и скоростта (която може би не е толкова голяма), че до сега не съм видял по-добро на тема скорост, той е създал илюзиаята със своята камера, това напълно отговаря на написаното по-горе!!!
Та снимката е и документална и художествена, тя документира едно състезание, но по такъв начин, бих казал УНИКАЛЕН и единствен. И както обичаме да абсолютизираме ние простите хорица, то тогава Lartigue е гений!!![shtrak]

Автор: reza   
Дата:   03-09-04 17:08

[smilie24] [smilie24]

Автор: Божидар   
Дата:   03-09-04 20:22

Абе volokin какво само ни дразниш!
Снимката?

Автор: alexandra   
Дата:   03-09-04 22:26

Това е пълна глупост. Що за безсмислица? Всеки може да отпечати образа като негатив [smilie5]

Освен това учените вече успяха да изведат математическа формула с която лесно се доказва че фотографията е изкуство. В New York тази тема се разработва от десет години насам от един крос-дисциплинарен екип включващ Густав Брьолер, Тимоти Макпенауей, Исак Левин и Саманта Мордекай. Всеки от тях е специалист в различна област, съответно математика, физика, физиологична психология и изкуствоведство. Резултатите ще бъдат публикувани в най-скоро време, след като бъде постигнато споразумение по един малък диспут за авторските права.

Публикацията е редактирана (03-09-04 22:28)

Автор: Krassy   
Дата:   03-09-04 22:27

Абе маце, я ми дай формулката за любовта и флирта ако ти се намира нейде из гениалното мозъче, ще черпя [smilie7]

Автор: stoevmobile   
Дата:   03-09-04 22:48

Я, alexandra се развихря..[smilie5]
[beer] [beer] [beer]

Автор: alexandra   
Дата:   03-09-04 22:53

На вас ще ви отворя нова тема.

Не пишете тук за да не се наложи бони да се намесва отново и да затваря една дискусия която всъщност е доста интересна.

Автор: papi   
Дата:   04-09-04 02:44

ami mbuti 6te stane bql ako si napravi nqkolko operacii kato michael djackson no si riskuva da ostane bez nos,razbira se 4e Fotografiqta e izkustvo koeto oba4e malcina umeqt do syvyr6enstvo,nie ili pone nqkoi hora se opitvame da im podrajavame,az pone li4no za sebe si smqtam 4e na tozi etap sam mnogo dale4 ot tova izkustvo...za sajalenie moe

Автор: papi   
Дата:   04-09-04 02:47

mejdu drugoto kogato e syzdadena fotografiqta predi okolo 100 godini pyrvata snimka koqto e napravena s kamera obskura to4no tova e na4aloto na izkustvoto

Автор: DR2   
Дата:   04-09-04 03:07

фотографията е изкуство! и го казвам от позицията на художник. много близка до идея е до класическата графика. и при двете има пренасяне на образ на носител който се отпечатва и то негативно-позитив. разликата е само в инструмента с който се рисува. в единия случай е светлина а в другия е резец! такаче не може и да се спори че фотографията не е изкуство! туй е чисто технически обяснено. а дали една снимка има художествена стойност това вече не е въпрос на техника а на "задапаратно устройство"[shtrak]

Автор: volokin   
Дата:   04-09-04 06:31

Александра, този който се мъчи да прилага формули в изкуството, е такъв, който не е успял да ги приложи в науката!
Формулите си имат област на действие, която обаче не е изкуството, и тези псевдоучени мога само да ги съжалявам!
Така и не разбрах обаче какво искаше да кажеш?[smilie11]
''Формула с която се доказва че фотографията е изкуство''????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
По-голяма глупост не бях чувал, или това е майтап който не разбрах!?
[smilie18] [smilie18] Смешно ми е, щото не бях вижал и чувал някой да доказва неща които са факти!
И от къде ще заходят господа учените, кои аксиоми ще използуват в тяхното доказателство?????????????

Представям си как ще звучи; ''...след като знаем, че живописта е изкуство, което ............то следва и ....'' ''...тук прилагаме следната формула....., която въз основа на горните теореми.....''
Това е направо като виц!!!!!![shtrak]

Божидар, ако напишеш в нет-а името на цитирания от мен фотограф, със сигурност ще намериш и съответната картинка, сега не ми се рови....

DR2[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (04-09-04 06:33)

Автор: Thor   
Дата:   04-09-04 07:21

абе volokin какво се мъчиш да избиеш простотията от Alexandra [smilie11]
не разбра ли,че тя си ий е по рождение и само смъртта , може да ги раздели ..[cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна