Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпроси за сканираните филми.
Автор: ithilien   
Дата:   04-09-06 14:31

Може някъде да има писано нещо, но все пак да попитам тук. Интересува ме следното нещо - ако един филм е експониран добре и после бъде сканиран с достатъчно висока резолюция, до каква степен скана ще се приближи до снимка направена с цифров апарат. Интересуват ме предимствата, които лентата може да даде при такъв начин на обработка. Какви големини на снимката може да се получат по тоя метод, какви недостатъци има. Въобще всичко по темата за предимствата и недостатъците на снимането на лента и скана спрямо цифровите снимки, събрани на едно място ще са ми интересни. Съжалявам ако темата изглежда прекалено ламерска. Предварително благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпроси за сканираните филми.
Автор: root666   
Дата:   04-09-06 14:39

Много зависи от скенера какво ще се получи.

Автор: tofo   
Дата:   04-09-06 14:39

Ами зависи от скана, зависи от филма.[shtrak]

Автор: ithilien   
Дата:   04-09-06 14:41

Поразтеглете локумите де, това е сериозен въпрос, не съм написал толкова реда, за да отговаряте с по едно изречение от сорта "зависи от еди какво си", защото малко ми звучи като "зависи от времето" :)

Автор: tofo   
Дата:   04-09-06 14:51

Със качествен скенер отиваш на поне 2 кинта на кадър, като туриш и 17-20кинта на филм, прави му сметката. Ама стават супер снимки, де. Евтините скенери са ти около 2-4 кинта на филм - резолюция около 2400/1600(примерно). Та има доста възможности, както искаш. [shtrak]

Автор: dreamer_xs   
Дата:   04-09-06 15:00

1. Хубав филм
2. Добра експонация на кадъра.
3. Сканиране на максималната резолюция с хубав скенер.

Резултат:
ДСЛР-ите остават 5 светлинни години назад като видят сканирания кадър и умират от яд :)

Автор: next_time   
Дата:   05-09-06 01:33

Правилния въпрос е:

Колко ще се доближат цифровите снимки до сканирана лента с добър скенер.И по-скоро кои от цифровите биха се доближили.

А друг въпрос е дали те устроива цената на лентата и сканирането.

Аз си имам 10Д за да се ограмотявам как се снима а ако искам да ми хареса моя снимка снимам на лента.

https://photo-forum.net/i/430095&USER_ID=21953

Това е от лента сканирана на ниско качество - 2лв за цяла лента.На 3 мп.

https://photo-forum.net/i/430097&USER_ID=21953

Това е 10Д

И двете ги извадих на хартия 50/33 и голяма разлика не открих.Е имаше предимство леко за цифровото но като се има предвид че лентата е от 3мп а другото от 6мп.

Лично за мен (като любител - начинаещ при това) лентата е с по-добро цветопредаване и има сякаш някава дълбочина която цифровото няма или поне аз не мога да изкарам с обработка.Но основното за което на мен ми харесва повече лентата са цветовете.

За динамика и детаил Бони имаше доста добро сравнение.

Автор: photokp   
Дата:   05-09-06 08:44

за хубавите скенерите има харектеристика:
D -оптическа плътност - 4 и нагоре практически недостижимо за дигиталките

Автор: william   
Дата:   05-09-06 19:17

Давам пример със скан от 35-мм Fuji Reala.

Кадърът е сниман като тест за резолюция на обектив, корекцията на цвета е правена съвсем грубо и без претенции. Друга обработка няма.

Цялата снимка в умален мащаб (780х530, 126KB)
http://mail.dir.bg/~william/reala_full.jpg

Първи кроп от 12 Мпикс. (89KB)
http://mail.dir.bg/~william/reala_crop1_12Mp.jpg

Втори кроп от 12 Мпикс. (52KB)
http://mail.dir.bg/~william/reala_crop2_12Mp.jpg

Автор: nodoubt   
Дата:   05-09-06 21:27

Предимството което можеш да получиш е в избора на фото филми , засега на пазара има достатъчно интересни неща (про серии на кодак и фуджи негативи и диапозитиви , добър избор от илфорд филми...) , и съответно ефекта на всяка една от тях. Сравнително евтин слр апарат (с авто-експонация) и сравнително евтин скенер (Каноскан , Епсон) с ниска обща цена + около 10 лева на "про" лента ти дава фулфрейм еквивалент с качество предостатъчно за печат , камоли за интернет ъплоуд (естествено след пост-обработката от която се нуждаят сканираните кадри). [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна