Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Професионалисти и любители
Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   03-09-04 00:56

Споделям мнението, изказано не знам кога къде и от кого, (чул съм го преди 20г. от бат Петьо Абаджиев, но и той струва ми се цитираше някого), за разликата между любители и професионалисти – любителят може да направи хубава снимка, може и да не направи (какво му пука, той си щрака за лично удоволствие), професионалистът е длъжен винаги навсякъде и при всякакви условия да направи и добри снимки.

А поводът да пиша са наскоро разменени реплики във форума, но чувани многократно и преди:

Професионалистът: Ти си любител и любител ще си останеш.
Любителят: Разбира се, аз и не искам да съм професионалист.

На всеки е ясно за какво става въпрос и няма да откривам топлата вода. Само ще се опитам да систематизирам нещата.
И двете думи са двузначни. Справка Речник на чуждите думи.

Професионалист:
1. Човек, който има определено занятие като професия
2. Човек, който е овладял професията си и я практикува с вещина.

Професионализъм:
Упражняване на определена дейност с познаване на цялата и теория и практиктически тънкости. (за разлика от упражняване на дейност като любител).

В определен контекст думата любител може да има отрицателен нюанс, особенно ако се използва синонима от френски произход “аматьор”.

В случая явно това значение влага професионалистът, но има и недоизказан текст между редовете.

Професионалистът: Ти си любител (разбирай - без познаване на цялата теория и практически тънкости) и любител ще си останеш. (разбирай - за разлика от мен професионалиста, който познава цялата теория и практически тънкости)

Любителят: Разбира се, аз и не искам да съм професионалист (Човек, който има определено занятие като професия, но пък познавам цялата теория и практиктически тънкости).

И така, трябва да се прави разлика - има професионалисти и професионалисти, любители и любители.

1. Професионалисти по смисъла и на първото и на второто значение от речника, истинските професионалисти, които могат винаги навсякъде и при всякакви условия да направят и добри снимки..
2. Професионалисти по второто значение - Човек, който има определено занятие като професия – бих ги нарекъл занаятчии, това им занаята (не непременно с отрицателен нюанс).
3. Любители, но упражняващи дейността с познаване на цялата теория и практиктически тънкости. Бих ги нарекъл “Hi End любители” (ама как ги обичам тез чужди думички, особено съчатани с български, но не можах да измисля на български нещо кратко и ясно)
4. Любители, но упражняващи дейността без познаване на цялата теория и практиктически тънкости.

Накратко класификациите според мен:

Професионалисти
Занаятчии
Hi End любители
Любители

Май това исках да кажа, дано не се е получило досадно дълго.

Отговори на това съобщение
 Re: Професионалисти и любители
Автор: Smahi   
Дата:   03-09-04 01:05

[beer] [beer] [beer] 4ekai piem o6te dwe biri i se wry6tam otna4alo da 4eta:))))ne bre bazikam se razbira se wsi4ko.....

Автор: Thor   
Дата:   03-09-04 01:45

така е Джоре ... само да допълня - има и
професионалисти които си вършат работата като любители оттам и фразата - майсторе майсторе ,викам ти майсторе щото не ти знам името ....
както и любители които така обичат заниманието си че го правят по добре от някои професионалисти ....[smilie6] [smilie7]

Автор: Krassy   
Дата:   03-09-04 01:51

То туй хубаво го каза ама кой го топли факта какъв е, важното е ква пачка прави [beer]

Автор: Thor   
Дата:   03-09-04 02:09

кой любителя ли ??[smilie5] [beer]

Автор: Prakticar   
Дата:   03-09-04 07:31

Абе хора, що се връзвате толкова?
Вие за какво снимате - да се качите по-горе в класификацията ли?
[shtrak]
[beer]
[shtrak]

Автор: joy04   
Дата:   03-09-04 08:20

А за мен има една класификация - снимащи с душа и снимащи без душа.
Не понасям занаятчиите, макар че уважавам уменията им, но искам снимката да ми говори, да ме накара да се замисля, да дръпне струничка в сърцето - защото сърцата ни са забравили да свирят нежно.
[smilie24] да живеят фотографите-музиканти!!! -[smilie3]

Автор: Pho   
Дата:   03-09-04 10:01

Joy04, да не намекваш нещо, а?[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна