Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Бюджетен телеобектив за Никон
Автор: ksuhorukov   
Дата:   26-08-06 09:45

Сигурен съм, че много от собствениците на Никони някога през своята практика са се сблъсквали с този обектив:

AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G

Далеч съм от мисълта че може да се сравнява по каквито и да е показатели с доста по-скъпите си събратя, но достатъчен ли е като телеобектив за един напълно начинаещ собственик на ДСЛР. Как се представя като рязкост и хроматични аберации? Тип "помпа" ли е и проблем ли е липсата на Focus Lock Button и това че няма бленда (G-type).

Само да допълня, че изказвания от рода на "Вземи си един кой си за 1200 лв..." не ми вършат работа. Искам обектив, с точно този диапазон и за точно тези пари. Предварително благодаря.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Бюджетен телеобектив за Никон
Автор: ivanchobg   
Дата:   26-08-06 10:22

Naistina ne moje da se sravniava s po-skupite modeli na Nikkor, ne e tip 'pompa'.
Ako si sviknal i rabotish po-byrzo s ru4no nastroivane na blenda i skorost lipsata na prysten za blendata ste ti e problem,a inak- niamash griji.
Obektiva ne blesti s ka4estvo na optikata, no za parite za koito se prodava ne mojesh da iskash nisto pove4e.
V tozi tzenovi diapazon ima obektivi na Sigma i Tamron, koito bi sledvalo da sa po-staratelno napraveni, zastoto goliama 4ast ot tzenata na Nikkor e imeto...
Az li4no go izpolzvam toz obektiv ot 2 godini - doide v paket s aparata i za sega ne go smeniavam poradi edna edinstvena pri4ina - Ne izlizam ot kusti bez fotoaparata i toi e prakti4eski postoianno s men, a az jiveia v enda jungla, v edin zoopark , v koito vsi4ki jivotni vinagi byrzat i mnogo se bluskat edni v drygi i v takava obstanovka predpo4itam da imam lek i evtin obektiv sus sebe si koito "vurshi rabota" otkolkoto obektiv za 950$ koito ne bih iskal da go izlagam na takiva riskove :)

Автор: sweti   
Дата:   26-08-06 10:30

ksuhorukov написа:

> Далеч съм от мисълта че може да се сравнява по каквито и да е
> показатели с доста по-скъпите си събратя
точно така
> но достатъчен ли е като телеобектив за един напълно начинаещ собственик на ДСЛР.

на този въпрос може да ти се отговори само ако ни кажеш какво мислиш да снимаш. Предварително мога да ти кажа че за портрети не става (минимална бленда 4) и на скорост 1/1000 няма да можеш често да го ползваш
> Как се представя като рязкост и хроматични аберации?
много слабо, но не по слабо от подобните му (Сигми, Тамрони)
>Тип "помпа" ли е и проблем
поради малката начална бленда и поради други конструктивни особености обектива си помпа при слаба светлина...
>ли е липсата на Focus Lock Button и това
> че няма бленда (G-type).
Това че няма гривна за ръчно регулиране на блендата (иначе бленда си има) не е проблем ако го ползваш съответния апарат, иначе си е проблем [smile]
> Само да допълня, че изказвания от рода на "Вземи си един кой си
> за 1200 лв..." не ми вършат работа. Искам обектив, с точно този
> диапазон и за точно тези пари. Предварително благодаря.[beer]

все пак еди съвет: цъкни тук.... Същия който търсиш но с AF-S и със стабилизатор - изчакай ако можеш

Публикацията е редактирана (26-08-06 10:39)

Дата:   26-08-06 10:49

sweti, мерси за идеята, но да чакам този обектив не ми върши работа, защтото няма да струва 200 лв...повярвай ми. Целта на този обектив не е да снимам портрети, а да бъде под ръка, точно както е при ivanchobg. Специално съм гледал снимки с този обектив в www.pbase.com и сравнявам със Сигма в същия диапазон....смятам че Никора е с пъти по-добър.

А каква беше точно разликата между AF-S и АF?

Дата:   26-08-06 11:53

чакам този обектив не ми върши работа, защтото няма да струва 200 лв.
наистина няма да струва 200лв, но като изчакаш имаш две опции: да събереш още малко парици и да купиш обектив с повече екстри или да купиш желания от тебе на по ниска цена.
AF-S означава, че фокусирането се извършва не от мотора в апарата а от ултразвуков, стъпков мотор в обектива. По този начин автоматичното фокусирането е по бързо и ти имаш възможност да фокусираш и ръчно без да превключваш. Голямо удобство е.

Дата:   26-08-06 12:29

Това с AF-AF-s съм го пропуснал, дейсвително, но каква тогава е работата на SWM при обективите на Никор. Не са ли те с този ултразвуков мотор? Пък и смятам да го ползвам този обектив не-повече от 3-4 месеца. След това 80-400 ВР :)

Дата:   26-08-06 13:30

SWM - Silent-Wave-Motor е ултразвуков мотор, само обективите означени с AF-S имат такъв, при другите тялото върти фокуса...

Дата:   26-08-06 13:35

Разлика сигурно ще има, но мислиш ли че ще ми върши работа като за начало? Толкова ли е бавен и неудобен? Гледам има страхотни кадри с този обектив.

Дата:   26-08-06 14:11

Следните разсъждения си правя аз за себе си:
1. Обективите са неща които не се купуват за 3-4 месеца. Аз имам обективи от преди 20 години и още ги ползвам. Достатъчно са скъпи за да ги сменям два пъти в годината.
2. Едва ли има кадър който да не може да почака 3-4 месеца; почети няма мотиви които да изискват теле. Отиваш по-наблизо и готово (важи само за любители/аматьори)
3. един добър обектив струва поне два пъти колкото тялото.
4. страхотните кадри се правят не от обектива а от този който стои зад камерата

Дата:   26-08-06 14:17

Според мен за обективите си прав, но нали трябва да използвам апарата си докато събера 2400 лв за обектив (толкова струва този, който искам). Това значи ли, че немога да се опитвам да снимам това което искам дори и с по-нисък клас обективи. Пък и цената му е такава, че може да се прежали винаги. За т.4 си генерално прав.

Автор: mad_rad   
Дата:   26-08-06 17:04

http://photo-zona.net/images/user10330/album1965/preview/IMG_00979.jpg
http://photo-zona.net/images/user10330/album1965/preview/IMG_01016.jpg
Не е лош за цената си. Най-големият му кусур е, че маже надалеко, а ако снимаш пилета от по-близо - нямаш проблем.

Дата:   27-08-06 09:06

Разгледал съм наистина доста кадри в www.pbase.com и определено мога да кажа че е по-добър от аналогичната Сигма. Цената му от 200 лв пък го прави страхотна покупка в комплект с 50/1.8. Така сформиран комплект предполагам ще ми е достатъчен да стартирам в света на ДСЛР.

Дата:   28-08-06 10:09

[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна