Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как да направя осветлението?
Автор: dtl   
Дата:   22-08-06 16:15

Здравейте...
Как да направя осветлението за снимки на дрехи, конкретно блузи и потници.
Трябва да снимам към 10 блузи/потници, имам и модел, но незнам как да направа осветлението подходящо за добро предавене "релефа" на дрехите. Мисля да използвам халогенни лампи(как да ги разположа) или пък само със светкавица 580ЕХ. Не съм снимал подобно нещо и затова моля да ми дадете съвети как да си направя осветлениеото?(или ако има сайтче с примери)
Техниката ми e EOS 350D + speedlite 580EX, 50mm f1.8, canon EF 18-55mm, sigma DG 55-200 f/4.0-5.6. Ще снимам на бял или черен фон взависимост от цвета на дрехите. И да поясня - снимките ще ги слагам в сайта на шивашката фирма на майка ми...
Много ще съм благодарен ако ми помогнете... [beer] [beer] [beer] ще черпя по [beer]

знам че неможе да се получи като примерите по-долу, но нещо подобно искам :)

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/azts0440.JPG
http://mail.dir.bg/~dtl/0821_34922_mm.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/ezel5285.JPG
http://mail.dir.bg/~dtl/0856_64066_mm.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Как да направя осветлението?
Автор: canonio   
Дата:   22-08-06 16:18

С тези обективи дето ги имаш......

Дата:   22-08-06 16:19

п.п. важно забравих...
имам отражател - кръгъл, диаметър 1.2м с 4 цвята на плата...

Автор: ALBIREO   
Дата:   22-08-06 16:20

Загледай се в сенките и ще разбереш, от къде идва светлината ;)
Спомням си, че тук имаше тема преди време, за портретна фотография. Как да снимаме лицето и разни такива... Не съм сигурен, до колко нещата се препокриват.
Успех! [smilie24]

Автор: dobromir33   
Дата:   22-08-06 16:22

Автор: canonio
Дата: 22-08-06 16:18

С тези обективи дето ги имаш......

---------------------------------------------------------------------------------------

Що бе 50/1.8 не е лош за портрети и ще стане за целта. Другите определено не стават лично според мен. А съвети за осветлението има на много сайтове, потърси в нета.

Дата:   22-08-06 16:26

търсих из форума и из нета, но немога да намеря пример и обяснение.. а снимките им виждам сенките, но проблема, е че са снимани в студио и много трудно мога до постигна подобен ефект без софтбокс и знания(каквито знания малко имам за осветление).. :)
а обективите са ми много зле... мисля с 50мм ф/1.8 да смимам, че е най-добре от другите ми...

Автор: asahi   
Дата:   22-08-06 17:01

За да подчертаеш релефа ти трябва по-насочена светлина. Сенките ще омекотиш с дифузна.

Автор: asahi   
Дата:   22-08-06 17:09

Виж тук:
https://photo-forum.net/i/419742
Снимано е с отдалечен бокс отляво - релефът на дрехите е подчертан.
Ти ще трябва да просветлиш фона и сенките с други източници на светлина.

Автор: designwerk   
Дата:   22-08-06 17:37

Колега! Виж това или това

Автор: cicomanco   
Дата:   22-08-06 19:31

ако имаш възможност използвай от едната страна дневна светлина а от другата отразена светкавица,като по този начин с отражателя ще можеш да постигнеш нужния релеф.на твое място бих снимал с 50-така.

Автор: samy   
Дата:   27-08-06 01:06

Плати на професионалист да свърши работата Вие вършете своята

Автор: flipshot   
Дата:   27-08-06 10:02

Kакво лошо има да се пробва човека [smilie11]

Автор: Han_Solo   
Дата:   27-08-06 10:23

Щом иска да се учи... нека, само имай предвид че някои платове излизат различно на снимка и като ги гледаш с просто око - и като цвят и като структура. Направи си първо проба с осветлението с което ще снимаш за да няма после [smilie10] А как да си разположиш осветлението ли [smile] ами сложи рисуващо, запълващо контрово и фоново осветление... останалото зависи от теб [smilie3]

Автор: GuruMMX   
Дата:   27-08-06 11:50

"..И да поясня - снимките ще ги слагам в сайта на шивашката фирма на майка ми...
..."

mdaaaaaaa... BG story...

a za ucheneto.. neka se uchi, no do kolkoto vijdam iska komersialno da snima..

a sja da vidim dali technikata, kojato ima shte svurshi rabotata heh..

no kato gledam i kriteriite kakvi sa... :)

uspeh v nachinanieto !!![beer]

Дата:   27-08-06 12:04

samy моята работо е рекламен дизайн и фотография но това е че сега съм студент и се уча.. [smilie24]
GuruMMX - техниката дето я имам... ужас... само 580ЕХ признавам [smilie5]
то за web 800x600 не е проблем много-много качеството... ще видим краиният резолтат като се върна от морето...
п.с. лаптопа закачен за апарата и LIVE preview... за материите както каза Han_Solo.
[beer] [beer] [beer] [beer] мерси за препоръките

Автор: GenaDP   
Дата:   27-08-06 12:33

то за web 800x600 не е проблем много-много качеството...

Аферим, момко, машалла - ако така ви учат в университета, познай после кви дизайнери и фотографи ще се разпълзят от това котило... [smilie19]

Дата:   27-08-06 13:59

GenaDP
първа година - МС Оффис и ст. програм. на Паскал... фотография - въведение в основите на фотографията(2 курса)
е... знам достатъчно за да замажа супер много зле изглеждаща снимка, че да се получи що годе добре 800х600... това са ми възможностите това правя...
айде толкова от мен след седмица ще видим к`во съм направил.... [smilie5]
[beer] [shtrak]
[shtrak] [shtrak]

Автор: Han_Solo   
Дата:   27-08-06 15:20

dtl Абе чисто от любопитство ти къде ги учиш тия сладости? Че майка ми като се пенсионира я научих за половин месец на основите на М$ офиса и с нейното желание за работа вече се оправя по добре от мен. Що не си поискаш парите за обучението обратно... А за зле заснетите снимки ама да ти припомня един от законите на Мърфи - всяка дейност предназначена да оправи една сговнена работа обикновенно я оплесква още повече [smilie23]

Автор: midtone   
Дата:   27-08-06 17:40

Ръководство по осветление:
http://rapidshare.de/files/30012425/A_Guide_to_Professional_Lighting_Techniques.rar.html

И още едно - на руски език:
http://rapidshare.de/files/30238343/Fotografia_-_Svet_i_Osve6tenie_kilpatr.rar.html

И въобще цялата колекция от книги:
http://rapidshare.de/users/2WTL6A

Дата:   27-08-06 20:12

midtone - Благодаря за линковете [smilie24] [beer] [beer] [beer]

Han_Solo - уча в НБУ, на всъщност ходя само на англииски и още 1 курс... офиса го учих в 8ми клас и паскал също, тъйче първите 2 години са елементарни въвеждащи курсове...ужас нишо сериозно, просто малко ще науча в първите 2годинки [smilie5] и най вече фотогрофията ми е по-интересно, за разлика от компютърните технологии(сега ги владея на определено ниво което слег година ще почна даги уча)... тъче можеби повечето знаете.. в БГ можеш сам(с помоща на книги и в.уроци) да научиш повече отколкото в УНИто...е разбирасе има тънкости които сам едвали маже да усвоиш :)

първа  назад  1     всички  напред  последна