Автор: Mobby_Dick
Дата: 11-08-06 23:24
Kanonir
Смисъла на твоето изказване ми е ясен, както и колко си фотограф - казах го горе.
Един фотограф с име, не би говорил такива абсурди, но едно профи-никои колкото щеш! Примери в сайта колкото щеш, затова си класиран от мен точно там. Не са ми нужни снимките ти, а 5 неграмотни приказки с ясна мотивация и насока, че да преценя това. Защо е точно срещу мен - също е прозрачно ясно.
Аз тези снимки не съм ги сложил тук, за да търся критика или да се уча - има си хас. Достатъчно състезания съм наснимал, и квото е могло съм се научил отдавна. За вестници и спортни издания съм работил още преди да доиде демокрацията, и след това. Щом съм работил ТОВА ТОГАВА смятам темата с ученето за изчерпана.
Тук по-голямото ми забавление е да изкарвам пред прожектора такива като теб, но по възможност с официалните им никове. Иначе жлъчта им остава само в тях, и няма как да се освободят докато не скалъпят нова простотия.
Сега както всякога си работя като фотограф. Нямам навика да пускам снимки на възложител - никога не е ставало, не става и сега. Това не означава, че профила ми е празен. Това обаче означава, че ти никога не си видял такава моя снимка. Тука пускам точно това, което да ми подплаща думите и да ми гарантира поне 100 нива над празнодумци като тебе. Аз снимам не само, като ми се плаща, пускам където си поискам и каквото си поискам и го трия когато си поискам. За смисъла казах по-горе. Колекционирам резки по...апарата :)
Относно динамиката в състезанието - ти не можеш за него да знаеш нищо освен от моите снимки, освен ако не покажеш по-добри от него.Ако имаш впредвид телевизията, на снимките ми ясно личи откъде снимат ТВ камерите (стационираните поне на 40-50 метра извън трасето) и къде съм застанал аз. Известно време снимахме от една позиция с колеги от ТВ със мобилни камери.
Относно същото предаване на динамиката - покажи (ясно, че твоя няма да има) но произволна снимка от състезание супермото У НАС, където да си видял да е заснето така (200 мм., 1/60 F16 - ако знаеш какво означава това) прелитащ болид на 10-ина метра косо с над 150 км поне скорост, вероятно?
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/lzpq7464.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/178/b_1155157248_Photo25.jpg
https://photo-forum.net/imgs/178/b_1155157248_Photo25.jpg
За сравнение: железното правило е за фотографи като теб, снимат ли с 200мм обектив НЕПОДВИЖЕН обект, то скоростта да не е под 1/200сек. Сега осъзнаваш ли абсурдността на написаното от теб? После кажи колко такива снимки от конкретното състезание трябва да покажа, че да видиш динамиката? Аз гугъла не съм ровил, но вярвам на мнението на самите състезатели и техният сайт и форум. Те пък що ли са много доволни, и ме информират за всичките си прояви.
Та покажи произволна такава снимка от БГ мотосъстезание правена някога Това е моето предизвикателство, тренировка, забавление...или както искаш го наречи. Не съм ловджия да стрелям по панички, но не пропускам възможността да стрелям с апарата по други бързодвижещи се обекти.
Ако можеше да ми видиш само броя на провалените кадри (изпукани амуниции), и на метрите филм отишъл на вятъра само от конкретното състезание до постигането на идеален кадър, сигурно нямаше да говориш така, колкото и да си зъл. Това е правилото в професионалната фотография, но няма да ти помогне на теб, защото съм се нагледал как снимат тези като тебе колкото и да им говориш.
Ако бях вестникалски репортер, достатъчен ми беше и един кадър - този при старта, това е практиката. Аз тука показвам доста успешни кадри.
Аз такова състезание без динамика не бих могъл да покажа и да искам...освен ако не пусна снимки от подгряващите гумите обиколки, или финиша на последните (които не си дават зор, понеже е паднал флага). Такива снимки видя ли в моите? Да ти сложа ли такива, за да вденеш разликата?
А сега отиди на подобно състезание - супермото (пусни гугъла да ти каже разликите в различните дисциплини) и направи една снимка на мотоциклетист влязъл в кадър - в крупен план на пистовият участък. Само една такава на фокус, и да ти е в кадъра мотора. За динамики, кадриране и спец.ефекти не говоря. Направи я на скорост 1/6000 сек ако можеш и позволява техниката ти - защото е най лесно. После можеш да се упущиш във всевъзможни приказки и да размахваш поучително пръст, като сречеш буквичката "А" (един обикновен кадър), сам да видиш колко е ...лесно.
Такива като теб заблатяват всичко, което е с име "фотография" и е с фрии достъп.
П.П. Преди това гледаи да си осигуриш възможността да те допуснат в опасната зона пред загражденията, иначе ще снимаш втората ограда пред мотоциклетите, и балите срещу падане пред тях.(да покажа ли такива снимки, от позицията на публиката?) Щом и ти си "профи" в тая сфера, вероятно си имаш съответните документи.
П.П. За новите които си пуснал мога да добавя че има и по динамични, но пък за сметка на това са пълни с ненужни, отвличащи вниманието елементи.
Аз нови след твоето изказване не съм пускал - това е поредната ти простотия и клевета. Ти вероятно не правиш разлика от супермото и мотокрос дори, както и между различни фотографи, както и нива на състезания, скорости и всичко останало!?
Това което можеш да видиш по моите е изчистен загатващ фон . Ако се изтърсиш там обаче, ще видиш тълпи народ един през друг, между които няма да можеш и обектива си да провреш, камо ли да ги избегнеш. Полосата разрешена за зрители е 100-ина метра.Полосата е разположена покрай прав участък (за минимален риск от падане - старт-финала) покраи които мотоциклетистите минават с повишено внимание. В тях са и пунктовете на отборите (пред първата лента отделяща зрителите) както и подвижните ТВ камери Това е другото, което трябва да избегнеш.(ако покажа и такива темата ще се превърне в учебна година за плюещи като тебе. Мерси, но тях не искам да уча)Останалата част от пистата е километри!
Телевизията беше намерила оригинални начини за снимане. Бяха наели кран, а за други камери - направо багер. Тои вдигаше кофата с оператора и отгоре се снимаше. Разбира се и крана и багера бяха на 50 -втория 30 метра извън трасето, за безопасност на състезателите преди всичко - едно изхвърчане от пистата може да ги отнесе 100 метра извън нея.
Всъщност какво ти говоря на теб г-н никои, проявяващ такова неуважение най-малкото.
Това състезание и този кеф ми струва доста пари за транспорти, таксита, достъпи, фотоматериали, скан, време и т.н. Аз го споделям и тук, което само би било от полза. Ако не знаеш - можеш да питаш и да се поучиш. Ако мислиш, че повече знаеш - ето ти терен да се докажеш. За такива като тебе още преди предното евро гранд при пуснах тема- предизвикателство. Нямаше ви обаче на пистата, както видях, нормално. Пред монитора си ще се научиш само как се плюе анонимно - така ще вдигнеш доста нивото на сайта, което уви е "в небесата$ заради такива като тебе.
Далеч съм от мисълта, че снимките ми не подлежат критика. Далеч съм от мисълта, че успявах да заема най-добрите позиции за съответния момент/етап. Това което мога със сигурност да кажа е, че минавах зоните на зрителя след подробна консултация и съдеиствие от организатора. Снимах от различни места с добра техника - 2 чанти с нея при тия градуси. Обикалях и търсех непрекъснато, защото това което гледаш е снимано за 25 минути само - за толко свършиха обиколките на финалния кръг над 500 cc, а аз само него снимах. Предното състезание същият ден беше загрявка и за мен - избор на позиция и пробни снимки. За първото състезание от 13 ч. въобще пък не успях да стигна заради закъснения с транспорта. Такси взех Плевен -Долна Митрополия, и след това няколко км. през циганските гета, поделението, гробищата и "прерията" с 10 кила техника в жегата. Бях сам, а не екип от 5 стационирани фотографа.
Това, което мога да кажа със сигурност е, че там където бях направих най-доброто което можех и исках. Това което търсих го постигнах. Друго не мога и да постигна, защото не ми се е родило в главата, за да тръгна да го реализирам. Не говоря само за моята глава. Преди да тръгна да снимам конкретно нещо, имам навика да разглеждам маса снимки на същото с цел предварително опознаване.
Добре, че не ми се налага да снимам и споделям снимките си само със такива като теб. Разбира се, че мероприятието ще е безмислено, усилията напразни а поголовната критика дори с етикет "ужасно" лепена постоянно, по възможност под най-добрите снимки.
Сами си ковем реалността и кочината.
Относно интереса към снимките ми не се подвеждам от такива като тебе. Радва ме, че като в гугъла напиша такава дестинация, вече праща и към моите снимки, освен към сайтовете на федерацията - а това става с посещаемост.
Не си мисли, че отговарям лично и само за теб. Аз говоря за такива като теб, за да могат да се видят и осъзнаят какво правят. Доста са.
Работата е безмислена, но аз пък си падам в такива безмислени начинания.
От друга страна не са малко хората, харесали мото-снимките от последните състезания, дето са напълнили последните ми страници в профила. Преди ги пълнеха котетата, сега мото...утре друго. Важно е, че си правя кефа и снимам точно сега и точно това което ме кефи. Не пускам само една снимка, че по подразбиране PR да изглежда колко е трудна и уникална. Би събрала доста точки (ако е една, а не са 20 - омръзват) Аз обаче с точки не храня комплексите си. Това го оставям за ущетените хора с болни амбиции и стадно мислене, които после обичам да приземявам - това пък е моето хоби тук. Не е много забавно, но само това удоволствие ми се предлага напоследък онлаин тук. Все пак ако овца изблее и поведе да издави другите в гьола е факт констатиран отдавна. Щом някои му харесва, ок.
Добре, че не всички мислят като теб, и има форуми дето друго яче.
administrator на http://motosport-bg.com
"Браво, наистина браво за Моби Дик ! Много професионално направени снимки. Радвам се на такива хора, защото са кът в България ! Говоря относно участието на професионалисти фотографи в мотоспортовете."![[ezik]](https://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gif)
|
|