Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon и Светкавица
Автор: mushmula   
Дата:   09-08-06 19:09

Здравейте, нов съм във ворума и почти новак във фотографията. Имам следния въпрос:
Разполага с Canon EOS 300 D и светкавица Speedlite 420EX и нямям представа как да мастройвам апарата когато снимам на M, AV, TV. Чета разни неща с Водещото число също не мога да се оправя и изобщо зле. Ако някой може дами обясни и или да ми прати полезни линкове на български, английски или руски ще съм му много благодарен. Просто не мога да разбера далида се бодя по това което ми показва дисплая на фотоапарата или не. То зависи и от условията на светлината. Но например, като снимам на приоритет Скорост и стойността на блендата и мига но снимката се получава. Абе изобщо, стана ви ясно, че ъм гол и бос и моля за помощ. Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Canon и Светкавица
Автор: ние   
Дата:   09-08-06 19:18

прочети това:

http://photonotes.org/articles/eos-flash/

и експериментирай..

Автор: IDA   
Дата:   09-08-06 19:23

И ако снимките са тъмни или прекалено светли (прегорени), ползвай "flash exposure compensation", с което управляваш ръчно мощността на импулса. Много помага, особено при снимане на ръчен режим (М)!

Автор: GOSPODIN   
Дата:   09-08-06 23:10

mushmula, слагай на Р и всичко ще е ОК. Ползването на светкавица при останалите режими на снимане е вече по-творческо изпълнение и трябва да се чете и експериментира. [smile]

Автор: abyser   
Дата:   09-08-06 23:33

GOSPODIN, това за "Р"-то важи ли и за лентови EOS-и? [smilie11]

Дата:   10-08-06 08:43

@GOSPODIN
Ами аз за монента така правя, но ми се иска да мога и повече /smileys/.
Благодаря на всички.

Автор: Блясък   
Дата:   10-08-06 16:52

И аз да питам нещо за 300Д и вградената му блещилка: Понякога (често всъщност) прави снимката (на режим Р) доста тъмна. Налага се да пускам компенсация +1 до 2 EV (със хака на Вася съм). Защо така се бърка експонометъра? Или имам проблем със светкавицата... Възможно ли е хака на Вася нещо да променя по изчисляването на силата на светкавицата (компенсацията на светкавичката е негова доработка).

Автор: djidji   
Дата:   10-08-06 17:15

не е от Вася, от някой джун-мун от япония е...Сред повечето канонджии битува мнението, че 300д-то си иска +2/3 FEC независимо какво...аз не съм особено съгласен, но с 300Д постигах най-добри снимки в режим М (настройвам си, примерно 5.6, 1/60) и 420-ката си пуца колкото си мисли, че й трябва. Сега съм 30Д и с 430ех, по-доброто е, че отчита кроп фактора на апарата, ама аз по навик пак гърмя в М...от 200 снимки на един купон ми стават толкова, за колкото сколасат батериите. Ако снимам в P режим процента е променлив [smilie5]

Дата:   10-08-06 17:28

[smilie24] thanks !

Дата:   10-08-06 18:47

Дотук добре, но това което аз не разбирам е какви стойности да гледам като снимам на режим М например и като е тъмно на бленда, примерно, 4 скоростта която ми е недбходима е 1 секунда, за да ми бъде маркера на exposure compensation в средата. Просто не знам какво да гледам, за да ми е правилна експозицията. Или тук вече аз намествам exposure compensation. До момента снимките ми се получават като съм на Р или ТV. Какви стойности да гледам и да взима под внимание?

Автор: asahi   
Дата:   10-08-06 18:56

Мушмулата, голяма каша ти е в главата. Прочети е-бука на фото-форум няколко пъти. Ако нещо не разбираш в детайлите - питай.
А най-добре е да изкараш курс - обяснява ти се всичко.

Ако имаш сериозни намерения де, иначе си щракай за кеф.

Дата:   11-08-06 10:05

мушмула, мани курсовете. това е удобното на автоматичната светкавица - слагаш си бленда и скорост каквито искаш, а тя смята автоматично колко да светне, за имаш правилно експониран кадър...не е ли гот :-) разбира се, може да се спрори какво означава правилно, по-скоро трябва да кажем "стандартно". Ако искаш, пробвай с вградената светкавица, като отчетеш факта, че е слабичка, и трябва да задаваш постижими стойности. В горният пост бях дал доволно стандартни такива - f5,6 1/60. Вероятно светкавицата ще се справи без проблем и пак ще светне като за стандартна експонация при f/4 и f/8, ама при f/22 може и да се озори....

Дата:   11-08-06 10:41

Ами мерси за съветите. Започват да ми се изясняват нещата.

Дата:   11-08-06 10:49

за англо четящите горещо препоръчвам линка, посочен от "ние" по-горе, дори и да не ползват кано (e-)ttl(2) система. Аз го имам разпечатан, и 3те части. На чел съм го н-пъти

Дата:   11-08-06 13:21

djidji , мерси за информацията и идеята. На <М> всичко си е наред, не е като на <Р> ... Явно недописан софтуер. И наистина със +2/3 .. +1 и на <Р> всичко се оправя. Наистина със светкавица на <М> е най-добре (до колкото разбирам)

Дата:   11-08-06 15:35

Не съм сигурен недописан ли е, на мен и така ми е удобно. На теория апарата избира авт. експониране за целия кадър (фон + обект), а светкавицата - за обекта...сложно е...

първа  назад  1     всички  напред  последна