Автор: cristo
Дата: 11-08-06 09:53
mario, след като съм успял да те убедя в липсата на злонамереност в коментара ми, сега ми се иска да обърнеш малко повече внимение на възможностите на окото да "фокусира"
Моите наблюдения са, че окото действа точно като обектив. Освен че като се загледаш в един близък предмет, по-близките и по-далечните са размазани, забелязъл съм че при по-силно осветление, когато зеницата по широко отворена, размазването е по-силно.
Ако пък вземеш един молив в ръката и се съсредоточиш върху него, окото действа вече като макро обектив и от фона отзад вече нищо не се вижда. Човек обаче знае какво има отзад заради споменът в мозака от "предишният кадър" затова ако не се замислиш върху ситуацията, може да си мислиш, че окото възприема всичко на фокус, ама не е така. Даже може да забележиш че "автофокуса" на човека е доста бавен (но пък е точен ) - на мен ми трябва почти секунда за да префокусирам от молива върху далечното дърво и после пак в/у молива. При теб как е? Моят автофокус излиза 0,4 сек. май Мамка му - бавно е! Децата ми ще ги поръчвам на щъркела с USM
Друг момент при окото е динамичният му диапазон. Казват, че окото било съвършенно и възприемало както силно осветените обекти, така и тъмните места, по което и дигиталните апарати, и лентите му отстъпвали. В това не съм обаче много сигурен. Мисля, че и тук играе "споменът за предният кадър". Зеницата реагира светкавично на светлината (много по-бързо от фокусирането) и виждайки един залез например, човек в единият момент несъзнателно оглежда цялата околност, запомня я, след което се съсредоточава върху слънцето, а зеницата моментално се свива и настройва за силната светлина. В мозъкът обаче се обединяват 2-та "кадъра" и така човекът знае какво има и в сенките, и в силно осветените обекти. Направо си е AE bracketing. Затова хората по-лесно възприемат снимки от типа силуети на фона слънчев залез, отколкото фотошопени снимки, в които всичко се вижда, при това с пълната гама от цветове. Тези снимки обаче привличат вниманието, щото изглеждат като извънземни и от там трупат точки, имидж на майсторите на компютъра и т.н.
|
|