Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво казва доц. Петър Абаджиев за Canon EOS 300 D
Автор: J0R0   
Дата:   06-01-04 12:50

https://photo-forum.net/?TEMPLATE=why3

Какво мислите по въпроса.
Интересно ще е да се чуят и други мнения.

Лично аз, като гледам тестовете, забелязвам същото, което личи и при нашите тестове с Бони: по-студената тоналност на цифрака и едно по-различно предаване на детайлите. Вгледайте се в структурата на буквата Я на надписа Явлена при най-голямото увеличение.
Стуктурата е именно такава, каквато я показва лентата - кафява и на черти.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво казва доц. Петър Абаджиев за Canon EOS 300 D
Автор: boni   
Дата:   06-01-04 13:02

Da ,obache imai predvid che toi e snimal v JPEG,koeto ne e pravilno!
Triabvalo e da snima v RAW i posle da izravni nastroikite s tezi na filma i togava da sravniava.
Tova e vse edno da imash snimka ot dva aparata napravena na razlichni lenti i proiavena s razlichen proiavitel...

Автор: Boreto   
Дата:   06-01-04 13:35

Съгласен съм с Бони. Точно! Още повече, че доколкото знам JPEGа в разните фотоапарати и фотошопи (поне до скоро) работеше само с 8 битови думи и младшите битове не го интересуваха.

Хех...
Автор: GenaDP   
Дата:   06-01-04 14:02

Да беще писал поне с кви обективи е снимано... Да не отваряме въпроса за пълния член и къде трябва да се ползва :)

Автор: pinko   
Дата:   06-01-04 15:15

Не си прав, Жоро. Виж как цифровия е разработил цвета в сенките, докато диапозитива, дето имал незнамсикаква динамика, в сянката е замазал тотално цвета, виж надписа ASSIDA, той на кадъра от Канона си е ЗЕЛЕН, какъвто си е в действителност, докато диапозитива е докарал някакъв неясен мръсно-никакъв цвят с пурпурни оттенъци в бялото.

Най-добре се забелязва в предпред последното увеличение А3

Автор: pinko   
Дата:   06-01-04 15:22

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/lepn6888.JPG
https://photo-forum.net/sitepics/d300-4.jpg

Ето за тези кропове говоря

Дата:   06-01-04 15:53

Abe na doc Abadjiev testa si e super i si stava iasno koe kakvo e...
A Joro nali si prodade cifraka i sega si tyrsi izvinenie che ne mu se davat 2000lv za 300D..:))

Автор: GuruMMX   
Дата:   06-01-04 17:25

hehe :)

ma vsichki zanravjat momenta che parite za aparata sa samo chast ot investicijata.. he he..

po tejkija sluchaj e da smetnesh kolko trjabva d adadesh za obektivi...

a s crop factor 1.6 ti trjabvat samo naj skupite takiva.. inache stava bozava rabota :)

taka che ... ako njama pari chovek po dobre da snima s sony 717 primerno :) ima si i obektiv i sensor he he :) a i si snima super!

Автор: jumbo   
Дата:   06-01-04 19:02

не мисля че теста е много показателен според мен диапозитива не е сканиран много добре защото съм виждал снимки от фуджи копирани на обратима хартия и резултата беше зашеметяващ
още повече не смятам че снимането на избраните обекти е показател защото липсва един от най-вайните фактори а именно човешката кожа където цифровия се дъни все още в едно списание веднага се познава снимка правена на събитие с дигитален и не с дигитален ама просто ти се лепва на окото
второто снимано е при облачно време където дигиталния се държи добре ами я да видим при ярко слънце какъв ще е резултата след като един дигитален има динамика 36-1 а един диапозитив 1500-1 това са ми го преподавали в натфиз където преподава и доц. Абаджиев
още повече снимките не са правени с еднаква оптика което е поредния недостатък защото канон и никон не правят еднакви обективи разбирам теста да бе с един еос 300 и един 300Д с 50мм оптика тогава да сме равни но не би
още повече забелязал съм копирана снимка от лентов носител колко по-добре изглежда отколкото на монитор а не винаги мога да кажа това и за цифровия.
уважаеми доц Абаджиев не бързайте да подпечатвате смъртната присъда на лентата има още време и технологии и в момента единствения реален заместител на лентата е фовеон матрицата (мое мнение) тъй като подобно на лентата е със слоеве за всеки цвят и за всели един пиксел ние имаме реална цветова информация а не интерполирана както при ЦЦД матрицата
аз като филмов оператор следя опитите да се замести лентата с дигитална матрица и засега са все още далеч от качествата на негативния филм
очаквам други по-коректно направени тестове и не искам никой сега да прави драма от това изказване

Автор: Стефан   
Дата:   06-01-04 19:44

Maлка реплика на jumbo - точно при облачно време по-ниската динамика е проблем, поне аз проблеми с динамиката имам при облачно време, тогава макар и да е мрачно небето става прекалено ярко в сравнение с другите обекти. Докато при слънчево време всичко е ярко осветено и дори сенките да станат дълбоки това е естествено и не дразни.

Автор: J0R0   
Дата:   06-01-04 22:30

Много ги гледахме тестовете с Бони тук на цял екран и при 100%.
Значи, няма съмнение, че цифровия апарат разбива отвсякъде лентата като рязкост, детайли и цвят.
За това не споря.
Нито си търся оправдание да си похарча за друго събраните пари :-) Ясно е, че няма да се оставя без цифров апарат, това което ме гложде обаче е какъв да си взема.
Защото и по-евтините модели имат същите удобства, както и 300Д - бързина, оперативност, рязкост и т.н.
Пък пейзажите май все още ще си ги снимам на лента, защото доста цифрови изображения съм виждал, две години снимах с разни цифраци, но примерно ей такова небе все не мога да изкарам от дигитален апарат, не съм и виждал и някой да е показал нещо подобно, а вече само на тоя сайт има над 4000 снимки.
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/rahy2502.JPG
https://photo-forum.net/images/J0R0_1073420060_NG32.jpg

Автор: pabadjiev   
Дата:   06-01-04 23:28

Бони,
Умишлено направих текта с JPEG за да дам малко бонификация на филма. При работа с RAW резултата е още по-убедителен!
Поздрави
П. Абаджиев

Дата:   06-01-04 23:30

E i az tova kazvam de... Che ako beshe v RAW shteshe da e oshte po-dobre.No Joro neshto spori...Pyk i Nikncho govori za dinamiki razni...
Interesno mi e vasheto mnenie otnosno dinamikata !

Дата:   06-01-04 23:36

Ще видим тая работа,Жоро...Може ли или не може цифрата да изкара такова небе!

Автор: pabadjiev   
Дата:   06-01-04 23:47

Бони,
Колкото за динамиката погледни черно-бялата скала при изследване на баланса на бяло. При възпроизвеждането тук не се чувства разликата в последните три полета, но те измерени в компютера, копирани върху фотохартия или копирани с струен принтер се различават безупречно, което показва, че 300 Ds преодолява плътности от 0 до 2,15D (каквато е последната стъпка на скалата). Който иска да си изчислява динамиката... Колкото до филма - известно е, че диапозитива е най-контрастен и предава праволинейно плътности от 0-1,6D, а негатива от порядъка на 0-1,8D. Да не говорим за намаляването на динамиката при копирния процес на диапозитива и негатива. При всички случай динамиката на цифровите апарати е по-добра от класическия филм.
За да бъде ясно искам да кажа още, че сканирането на диапозитива (това е описано в оригиналната статия в сп. Computer) e направено с най-добрия скенер в момента IMACON и е възможно най-съвършенното.

Дата:   06-01-04 23:56

Това е много интересно ! Наистина ли динамиката при цифровите апарати е по-добра от тази на филма??? А защо Никончо тогава говори как в НАТВИЗ са му казали обратното?
Или той нещо не е разбрал тогава?

Автор: Brummaker   
Дата:   07-01-04 00:03

Без да се намесвам в спора ще спомена само какво съм прочел и то е че динамиката на аналоговите фотоапарати още е пред тази на цифровите.Мисля,че само 1Ds е отгоре.Но тук според мен става въпрос до колко са достоверни източниците на информация.

Дата:   07-01-04 00:18

Мен ми се струва,че тези неща 36-1 и 1500-1 ,за които говори Джъмбо са КОНТРАСТ,а не динамика...Динамиката се мери в други мерни единици - примерно децибели...

Дата:   07-01-04 00:35

Абсолютно си прав Бони!
А динамиката се мери в децибели,просто защото на човешкото око така му е устроена чувствителността-по експонента.

Дата:   07-01-04 00:42

Виж сега ,по принцип динамиката си е динамика,независимо за какъв сигнал става дума - може да е и звуков.Тя няма нищо общо с възприятията на човешкото око...Динамиката при звука примерно е способността на носителя да запечата едновременно най-ниския и най-високия тон...При изображението това е възможността на носителя да възпроизведе едновременно най-светлия и най-тъмния участък от картината.

Дата:   07-01-04 00:52

Точно така.И за това човекът е въвел децибела,като по-удобна мярка.Улеснение.За звука,ако не се лъжа човешкото ухо "слуша",т.е. усеща минимална разлика 3db.Пак ако не греша и това беше закона на Вебер-Фехнер.

Автор: msld   
Дата:   07-01-04 01:07

Momcheta ,badeshteto e na digitalnata fotografiya....fakt e ,che nay-golemite firmi kato Canon ili Nikon proizvejdat samo digital cameras...da ne govorim za digitalnite garbove za po 18-20 000 $ za srednoformatnite kameri...
testat na g-n Abadjiev yasno dokazva predimstvoto na digitalniya aparat pred filmoviya...

Дата:   07-01-04 01:13

Каква е тази работа?!Днес съм напълно съгласен с Вас ;)
Да живее цифровото ! ;)

За динамиката
Автор: Boreto   
Дата:   07-01-04 09:06

Да се изкажа и аз за динамиката.

И най-евтиния негатив, дето си го купувах от пазара имаше по-добра динамика от цифровия ми Канон. Затова се прехвърлих към Фуджи, чиито цифраци в момента са с най-широка динамика.

Не знам за каква динамика в мъглив ден се препирате. В такива условия обхвата е изключително тесен. Тук по-скоро става въпрос за броя на нивата (степените) на цветовете (и сивото) в предавания диапазон. Бони веднага ще ви обясни за 14 битовия цвят. В такива условия цифровия е шампион.

Я се пробвайте да направите сравнителни снимки в ярък слънчев ден с обекти на светло и на сянка и тогава да видим динамиката.

Re: За динамиката
Автор: Lighter   
Дата:   07-01-04 09:21

Динамика=интервал на яркости.
Като цяло цветния негатив има интервал на яркости 5 бленди (1:32), цветния диапозитив -6 бленди (1:64), Canon EOS 10D - 8.5 бленди (1:384), Canon EOS 1Ds - 11 бленди (1:2048). За други цифрови фотоапарати нямам информация, но предполагам, че Canon EOS 300D дава сходни резултати с EOS 10D.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна