Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цветен и Ч.Б филм
Автор: colors   
Дата:   08-08-06 23:01

Има ли съществена разлика ако снимам с цветен филм и после копирам снимките като за черно бели и когато снимам с Ч.Б филм?
Защото днес пробвах да копирам и с двата вида филми и ми се струва на пръв поглед, че няма разлика в качеството.
Намирам снимките копирани от цветния филм за малко по-неконтрастни.

Отговори на това съобщение
 Re: Цветен и Ч.Б филм
Автор: sofianec   
Дата:   08-08-06 23:27

само Великаните знаят

Автор: karavelov   
Дата:   09-08-06 01:01

цветен филм не може практически (теоретически може) да се копира (демек по оптично-химичен път, а не да се сканира и принтира) по черно-бял процес.

Отделно, черно-белите материали имат желани свойства, които се губят при използването на цветни филми.

Публикацията е редактирана (09-08-06 01:03)

Автор: nodoubt   
Дата:   09-08-06 01:24

не си играй да копираш цветен филм на черно-бяла хартия , ако нямаш съответните за това филтри.

Автор: karavelov   
Дата:   09-08-06 03:08

никакви филтри не могат да му помогнат. спасението е само kodak panalure, но отдавна не се произвежда.

Автор: zoomaniak   
Дата:   09-08-06 07:41

Аз не ги копирам такива филми. Само ги сканирам....резултата ме задоволява. Проявявам не за пръв път цветен филм като черно бял по с41 с химия за ч-б филм. После софтуера оправя нещата и се получава много интересен артЪ........[smilie24]

напишете тук линка

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   09-08-06 08:39

Zoo Я пак, че не успях да зацепя нещо

Проявяваш ЧБ ръчен процес като ц41 ????[smilie10]

Или проявяваш Филм за Ц41 на ръчен процес?

Дата:   09-08-06 08:45

Моите опити показват, че копирането на ЧБ филм ц41 с фотоувеличител на чб хартия, не е удачно поради цвета н подложката за емулсията...един път направих грешката да снимам на чб филм по ц41 като исках да копирам сам.........но човек се учи от грешките си.

Автор: blr2   
Дата:   09-08-06 10:57

Ако искаш да копираш ЧБ от С41 филми, Кодак и Илфорд (вероятно и други) правят специални филми. На Илфорд емулсията се казва XP2 Super, Кодак май беше T400 CN. Много са близки като качества и двата са с номинална чувствителност 400 Аса и дават ЧБ негатив при С41 процес

Дата:   09-08-06 11:54

Аз искам да снимам на цветен филм и да копирам през УПА 510 на хартия за черно бели снимки.
Преди малко пробвах с цветен филм проявен за цветни снимки и като , че ли малко сивеят равномерно осветените кадри. Докъто по-контрастните между тъмните и светли цветове ми ги дава нормални.Ако накарам във фотото да ми проявят филма на C41 дали ще се оправят нещата или заради цвета на подложката на филма пак няма да имам хубаво бяло ?

Дата:   09-08-06 11:58

Нещо не разбирам.

Цветен негативен филм "проявен за цветни снимки" значи С41. Така се нарича по номенклатурата на Кодак машинния процес за проявяване на цветни негативни филми.

Дата:   09-08-06 12:00

Проявявам цветни филми(по С41) като черно бели(със съотвещите проявители и фиксатори и т н...) и т н....може би не се изразих правилно [ezik]

Дата:   09-08-06 12:06

аха сега те разбрах

С какво проявяваш

Дата:   09-08-06 12:08

Родинал....ама спрях с него. Свърши и много не бяха добри опитите с него....
И сега с оригинален проявител за Темакс - и съм много доволен.....и т н...

Дата:   09-08-06 12:13

Родинала поне за ЧБ негативи работи доста остро и можеш да си контролираш контраста с разреждането обаче зърното е едро. T-Max не идва ли доста скъпо? Ако си намериш HC110 е много икономичен и е добър баланс между зърно и острота.

Аз по-скоро не успях да разбера colors какво иска да направи.

Публикацията е редактирана (09-08-06 12:15)

Дата:   09-08-06 12:19

1литър Темакс-проявител - 55лв при братя Трейман. Разреждаш по инструкциите отзад на етикета и сметнато във филми около 60-70 филма мога да прекарам през него и т н....

1към4 части се разрежда и полученият разтвор стига за 12 филма по етикет. Но от опит на служител на фотостудио Трейман знам че стига и за 16-18филма като удължиш времето с 1минута на всеки филм след 12 филм [smilie5] [beer]

Дата:   09-08-06 12:27

Искам да копирам от цветен негативен филм.
Ако във фотото ми го проявят като черно бял а не като цветен ще имам ли хубаво бяло на снимките?

Дата:   09-08-06 12:30

Зависи кое фото посетиш Колорс. Най-съм доволен за тая врътка за която говориш от братя Трейман. И цветен филм ми копират като черно-бял и дигитални файлове. Поне нямам типичното и досадно тониране както става по другите студиа. Но всеки знае, че най-правилно ч-б си излиза от ч-б филм и копиран по ръчният процес. И т н.....

Аз така правя при нужда....когато искам да имам ч-б копие от цветен филм [beer]

Дата:   09-08-06 12:32

Сега те разбирам. Ако искаш да копираш ЧБ от филм, който ще ти го проявяват сравнително евтино във фотото и без проблеми с подложката, си вземи от тези дето ти ги посочих по-горе.
zoomaniak да каже какво са резултатите при неговия метод не съм го ползвал.

Дата:   09-08-06 12:39

ОК! Ще си потърся такъв филм. А знаеш ли приблизителна цена? В смисъл да не да излиза колкото струва Ч.Б. филм.

Дата:   09-08-06 12:46

То по "моят" метод. Всъщност ми го каза Лукчето....всичко зависи от визията която се търси.

Дали ще е класическа или друга.
Снимаш цветен филм. Влизаш в банята и проявяваш като ч-б със съответната химия.

Ако не можеш сам отиваш у студио - ама там те гледат стреснато хихихих при молбата ти....да проявят цветният ти филм с химия за ръчно проявяване на ч-б филм....

Хи хи....

После хубаво скениране като диепозитив обаче и воала - малко има намеса на софтуер и готово.........

Но визията при този метод се движи в много широки граници.....и при човек с богата фантазия може да станат великолепни неща....

Прости примери мога да покажа....

с родинал

Мен си ме кефят......

напишете тук линка

напишете тук линка

Но моят Родинал не беше на ниво - от опит глава не боли. Трупа се опит така....хихи

напишете тук линка

Аз за себе си виждам разлика в различните методи. Всичко е до каква визия търси автора и т н....

напишете тук линка

напишете тук линка

напишете тук линка

напишете тук линка

Очаквам сега по-добри резултати.........но като сме на място дето няма истински ч-б филми. купуваме цветни и пуцаме с тях и банята ни зове [smilie19]

напишете тук линка

напишете тук линка

Но малко хора са снимали на цветен филм. След тва да го проявяват като ч-б и сканиране и т н...за да обмениме опит.

Има проявяване и с кафе - ама тва е друга губерния [shtrak]

Дата:   09-08-06 12:47

http://www.phototreyman.com/photo_bw.php

Най-вдясно е на Илфорд филмчето, за което ставаше дума.
Толкова излиза, т.е. колкото обикновен ЧБ филм, но проявяването е доста по-евтино освен ако не си го правиш сам

Дата:   09-08-06 12:51

Зоо :[smilie24][smilie24] [smilie24]
Отивам за цветен филм и после във фотото да ги
шашна с поръчката си [smilie5]

Дата:   09-08-06 12:55

Аз никога не съм давал ЧБ филм за проявяване във фото колко искат?

Дата:   09-08-06 12:57

Блр2 - от 1,50 до 2,80лв със сканирането е от 5лв до 7лв....

[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна