Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Няколко въпроса за Pentax K100D ?
Автор: dando   
Дата:   07-08-06 11:30

Смятам да снимам на M42 и затова ще предпочета този апарат пред Canon 350D и имам няколко въпроса за които не намерих отговор:

1. Стабилизацията. На няколко пъти в други сайтове четох че може да има проблем при макроснимки, когато тя няма да е толкова ефективна - дали е така?

2. Разбрах че фокусното разстояние при механични обективи се въвежда в менюто на фотоапарата. Но какво да въведа когато снимам макро с макропръстени/с макропръстени един да кажем 1.8/50 не е вече с това фокусно разстояние/?!

3.Информацойнния дисплеи има ли собствено осветление?

4. Да това е по добър избор за M42 обективи но 350D също може да ползва M42. Кое е решаващото при Pentax K100D за да се препоръчва толкова когато става дума за механични стъкла?

Отговори на това съобщение
 Re: Няколко въпроса за Pentax K100D ?
Автор: nsirakov   
Дата:   07-08-06 11:43

по точка 4 ако питаш мен - ЦЕНАТА е решаваща

Автор: boni   
Дата:   07-08-06 12:04

Цената е решаваща и това, че има стабилизация с М42.
При макро мисля че не е ефективна.

Автор: bobbyfuego   
Дата:   07-08-06 12:05

по точка 4 при каноните нямаш потвърждение на фокуса. За да го имаш при ЕОС трябва да си купаваш разни измислени приспособления.

Автор: vdimiter   
Дата:   07-08-06 12:14

По точка 3 - горният LCD екран няма собствено осветление.

Автор: cicomanco   
Дата:   07-08-06 12:28

по точка 1 -не мисли да снимаш макро от ръка!

Автор: dando   
Дата:   07-08-06 12:34

Така досега разбрах че стабилизацията не е ефективна при макроснимки и Информационния дисплеи не се осветява/и двете разочароващи/:(

Как стои въпроса при въвеждане на фокусното разстояние с макропръстени...??

Стабилизацията е това което за мен го прави фаворит но ако не беше тя то взимах 350D без да се замисля.

Автор: Cristinel   
Дата:   07-08-06 13:04

Картинката на Канон ще ти излезне доста солена! Аз бях пред същата дилема преди време, но при мен парите се оказаха решаващи и се хвърклих на Пентакс и не съжалявам.
Стъклата които може да закачиш на Канон са пъти по скъпи от Пентаксовите (говоря за оригинални), а и не мисля че това ще се отрази на картинката чак толкова че да ти покрие стотиците долари похарчени оттгоре! МОЕ МНЕНИЕ!

Автор: Cristinel   
Дата:   07-08-06 13:07

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=410282&t=410282&phorum_uriauth=

А иначе, ако разполагах с кинти - бих взел директно Канон 30Д..... [smilie25] с хубав стабилизиран обектив ... абе има нема 5000 лв [smilie10] общо![ezik]

Автор: simbon4o   
Дата:   07-08-06 13:23

при макро би трябвало да имаш проблем с клатенето напред-назад, а за другото би трябвало да си е ефективна [smilie5] или бъркам?

Автор: ibk   
Дата:   07-08-06 13:29

по т.1 - Ако искаш да правиш качествени макро снимки, ще ти трябва статив! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Особено с макро пръстени. Така че, тогава стабилизацията не ти е и нужна.

по т.2 - най-лесния начин - изчисляваш с макропръстените какво става фокусното разстояние (за различни пръстени е различно) и вкарваш получения резултат. Все пак това е апарат, а не компютър, за да може сам да си го сметне. Мин. фокусно, което може да се вкара в менюто е 8мм.

по т.3 - както вече е написано - няма.

по т.4 - за да сложиш М42 на Канон ти трябва преходник и платка, която се запоява на преходника за да ти потвърждава фокуса.

Дата:   07-08-06 13:45

Ето един кадър от ръка на 1/13сек и 50мм(75 приравнено) на 1600ISO.Беше почти тъмно, около 9ч вечерта. Стабилизацията е просто незаменима при такива спонтанни улични снимки.
Дори това не е пълния кадър, а е ресайз от кроп около 3мп.
http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE_BIG&IMAGE_ID=27769

Автор: Тед   
Дата:   07-08-06 13:54

Към boni 4-и въпроса относно К100Д:

1. Като чистиш матрицата - тя клати ли ти се или е стабилизирана?

2. Стабилизираната матрица прави ли по-хубави снимки от нестабилизирана, но със статив?

3. Отразява ли се на картинката тази стабилизирана матрица и как?

4. Вечерно време форумците снимат ли сериозни /work/ снимки без статив, независимо от повода?

BTV С 50 мм на 1600 ISO на 1/4 снимам без проблем с Canona.

Публикацията е редактирана (07-08-06 13:55)

Дата:   07-08-06 13:58

Тед,
1. ако си изключил стабилизацията - няма да се клати
2. мисля че не [smile]

3. бони
4. бони

Дата:   07-08-06 14:03

Айде още един 5-и въпрос да забия...да се миряса с тая стабилизация, че накрая се стабилизирахме. Имам чувстовто че К 100Д освен стабилизация няма друго - матрица, фокусиране, скорост и т.н.:

5. Като снимаш макро - каквото май го интересува момчето, и най-стабилизираната матрица не може да го вдигне на статива, пък и ще развали и картинката.... да му се не види и дългото изречение без въпросителна.

Дата:   07-08-06 14:06

1. Като я чистиш не се клати
2. Със статив няма разлика
3. На картината се отрязява в смисъл, че при по-ниски скорости дава по-добра рязкост. Фактически от ръка дори и при 1/100 сек на 50мм се чувства разлика със и без стабилизация
4. Стабилизацията помага адски много при спонтанни снимки привечер или с теле обектив, когато няма време за статив.
на 50мм може и да докараш някой кадър на 1/4сек от ръка ако много внимаваш, но сполучливите кадри със стабилизатор са много повече.
Имам една снимка, която е спечелила награда и която ако нямах стабилизатор нямаше да стане, понеже снимах на ниска скорост и телеобектив, а време за статив нямаше никакво:)
Приложението на статива е едно, а на стабилизатора друго.

Дата:   07-08-06 14:08

За макрото вече казах.
Като матрица и точност на фокусиране К100 не отстъпва на който и да е апарат в тоя клас.

Дата:   07-08-06 14:11

Ами там е работата, че стабилизацията е от най-малките плюсове.
Фокуса е МНОГО по-бърз от другите пентакси. Скоростта на писане е малко по-бърза, по-добър джпег....

А и при наличие на обективи М42 - Пентакс е логичният избор.

Иначе всеки си прави и купува квото пожелае.

Дата:   07-08-06 14:13

Забрави да пишеш, че най-добрите макро обективи
са на Canon.[smilie5]

Boni, пожелавам ти много успешни мигове с К100Д, да разбирам ли вече, че Никона си го разкарал?[smilie25]

IBK за фокуса тепърва трябваше да се коментира[smilie5] спрямо старите пръчки.

Публикацията е редактирана (07-08-06 14:14)

Дата:   07-08-06 14:14

Не, имам си Nикон D100 , Pentaxa само го пробвам.

Дата:   07-08-06 14:15

Boni, а какво те кара да държиш Д100, а не си вземеш К 100Д?

Д100 няма стабилизация.

Дата:   07-08-06 14:16

Тед - хаха[smilie5]

ОК Тед - Канон и Никон са най-добрите![smilie24]

нещо друго?[smile]

Публикацията е редактирана (07-08-06 14:18)

Дата:   07-08-06 14:19

Ами казал съм поне 10 пъти, че ако човек вече има някакъв апарат 6-8-10мп с APS матрица не е оправдано да го сменя с друг подобен.Ако минавам на нещо друго ще е или Фовеон(ако някой пусне) или фул фрейм Canon 5D или нещо подобно.
Има смисъл ако си купуваш за първи път ДСЛР в ниския ценови клас.

Дата:   07-08-06 14:25

"Автор: ibk
Дата: 07-08-06 14:16

Тед - хаха[smilie5]

ОК Тед - Канон и Никон са най-добрите![smilie24] "

Може би защото са най-добрите не си слагат стабилизациите по матриците, а по обективите, знам ли [smilie11]

Автор: IDA   
Дата:   07-08-06 14:29

Dando,

Като започнеш да снимаш макро, особено на разни подвижни обекти, като насекоми например, бързо ще разбереш, че в повечето случаи, при този плитък фокус (понякога под 1 мм), обектът се движи много по-бързо, отколкото е времето за стабилизация. Поради тази причина, специално при макро снимки, стабилизацията не е особено ефективна, аутофокусът също. Затова, при макро снимки, обикновено се изключват всякакви автоматики и стабилизации и се мести апаратът, докато се хване обектът в кадър и тогава се натиска спусъкът. По-горе Бони ти е обяснил в кои случаи е ефективна стабилизацията.

Също така, бих ти предложил, преди да направиш окончателния си избор, да погледнеш и следната оферта:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=80845&t=80845&phorum_uriauth=

При нея, освен че ще можеш да снимаш макро и да ползваш М42 обективи, ще имаш и много по-големи възможности, покривайки огромен обхват от фокусни разстояния с оригинална канонска техника.

Успех!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна