Автор: dimi_borgir
Дата: 06-08-06 12:54
За да не пълним темата на photoforce, нека тук пишем специално за Сигмата.
WiShY, видях какво е написал Георги за портретната полза на Сигма-обективите, и има донякъде право. Не мога да ти го кажа от личен опит, но съм проучвал доста надълбоко гамата на обективи Сигма. Държа сега в ръцете си едно специално издание с тестове на обективи на немското списание Fotomagazin, в което пише доста добри и интересни неща за Сигма като цяло (доколкото я разглеждат като производител на обективи, не става дума за телата им).
Попитай се първо какво точно разбираш под портретен обектив и какво очакваш от такъв.
Сигма не предлага традиционно портретно фокално разстояние като 85мм например;
също така нямат софт-фокус-обектив.
Но имат професионални макро 50/2,8 и 105/2,8, които можеш да ползваш за портретни цели. Гледал съм портрети с великолепно качество, заснети с гореспоменатия 105мм. Наистина великолепни. Професионално качество от а-я.
Също така имат доста добри вариообективи, които със сигурност ще изпълнят фокалните разстояния които се използват най-често в портретната фотография. Например 28-105/2,8-4 получава много висока оценка от Fotomagazin (9,2/10 за оптиката и 9,2/10 за механиката). Имат и 24-135/2,8-4. Имат и един 50-500/4-6,3 с убийствено качество.
Според мен няма да си на сухо със Сигма в портретната фотография. Това че нямат типичен обектив, които да се адресира към портретистите, не означава, че не могат да ти изпълнят нуждите. А за тялото СД10, мисля, че би било идеално за портретна фотография. Но за него вече казахме доста, сам можеш да прецениш от казаното в темата на photoforce.
Поздрави и чао!
|
|