Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sigma - тела и обективи
Автор: dimi_borgir   
Дата:   06-08-06 12:54

За да не пълним темата на photoforce, нека тук пишем специално за Сигмата.

WiShY, видях какво е написал Георги за портретната полза на Сигма-обективите, и има донякъде право. Не мога да ти го кажа от личен опит, но съм проучвал доста надълбоко гамата на обективи Сигма. Държа сега в ръцете си едно специално издание с тестове на обективи на немското списание Fotomagazin, в което пише доста добри и интересни неща за Сигма като цяло (доколкото я разглеждат като производител на обективи, не става дума за телата им).

Попитай се първо какво точно разбираш под портретен обектив и какво очакваш от такъв.
Сигма не предлага традиционно портретно фокално разстояние като 85мм например;
също така нямат софт-фокус-обектив.

Но имат професионални макро 50/2,8 и 105/2,8, които можеш да ползваш за портретни цели. Гледал съм портрети с великолепно качество, заснети с гореспоменатия 105мм. Наистина великолепни. Професионално качество от а-я.

Също така имат доста добри вариообективи, които със сигурност ще изпълнят фокалните разстояния които се използват най-често в портретната фотография. Например 28-105/2,8-4 получава много висока оценка от Fotomagazin (9,2/10 за оптиката и 9,2/10 за механиката). Имат и 24-135/2,8-4. Имат и един 50-500/4-6,3 с убийствено качество.

Според мен няма да си на сухо със Сигма в портретната фотография. Това че нямат типичен обектив, които да се адресира към портретистите, не означава, че не могат да ти изпълнят нуждите. А за тялото СД10, мисля, че би било идеално за портретна фотография. Но за него вече казахме доста, сам можеш да прецениш от казаното в темата на photoforce.

Поздрави и чао! [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Sigma - тела и обективи
Автор: Георги   
Дата:   06-08-06 13:03

разбира се че ще е добре със сд10 и хубав сигма обектив

имах предвид че доколкото знам аз поне сигма немогат да предложат обектив като

85мм на канон и никон (85/1.8, 85/1.4 и респективно 85/1.2)

нито като старите 105тици никорски (2.5 и 1.8)

нито като новите 135тици на никон с дефокус контрол, със стабилизация и канонската 135/2.

да кажем че стотицата им сигурно не е лоша, и е почти като канонския 100/2 и 100/2.8 макро. което също е един доста добър обектив. макар и хората предпочитащи горните да имат забележки към бокето. те да си кажат.

сигма 24-70/2.8 също не е лош за парите си. имаше тема на форума. имаше и тестове. също и мнения че канонския 24-70 не случайно е 3 пъти по-скъп.

сигма 70-200/2.8 не е лош. особено за парите си. макар че после всеки отива на 70-200 от неговата система, било то канон или никон. като по-бърз, надежден и с по-добри оптически качества (верно и по-скъп)

сигма сд10 е супер щрак [smilie24]
с една сигма 24-70/2.8 или 70-200/2.8 или стотицата им, не би бил ограничен от към техническа гледна точка да прави супер портети (разбира се канон 10д със аналогичния канонски обектив би му дал повече възможности, при по-висока цена. същото се отнася и за никонско тяло с аналогичния светъл никорски обектив)

Автор: blr2   
Дата:   06-08-06 14:29

Ето и друга гледна точка.

Има ли смисъл да се купува апарат, който май от доста време вече не се произвежда, и използва технология, която може и да не продължи да се развива (за съжаление. Не знам какво стана с Фовеон матриците).
Каква е гаранцията например, че новите RAW-конвертери ще обработван Фовеонските файлове, или не дай си Боже сервиз да трябва, особено у нас.

Автор: WiShY   
Дата:   06-08-06 16:09

dimi_borgir мерси за положения труд да напишеш нова тема. Георги и blr2 мерси за гледните точки.Верно е че не се бях замислял за сервиз [smilie10] Аз си мисля че ще се появи нещо с Фовеон, все пак това е уникална матрица(поне според мен) И да..явно пак се вращам на варианта 10д + някво варио или д100 + варио или д50 + варио. То има време докато събера окончателно парите тъй че има време и за размисъл[smilie5] Мерси за вниманието ви[thankyou]

Автор: ahab   
Дата:   06-08-06 16:10

Продава се Д50 за 800лв с карта в Базара.

Какво има да му мислиш?

Автор: WiShY   
Дата:   06-08-06 16:24

d50 е последния в списъка на желанията от изброените, а и чакам да мине фотокината по обясними причини[smilie5]

Автор: gorbi   
Дата:   06-08-06 16:35

...като се пише за убийствено качество, да не се забравя че такова понятия при повече от 3х zoom обективи няма..... така че нито 50-500 с 10х , нито 24-135 с 6х могат да предложат баш "убийствено качество".....

...последно време имах наблюдение върху доста сигми и моите лични впечатления са, че оптиката им е добра, малко куцат с бързината на фокуса и екземплярите без хсм са ужасно бавни и шумни..... По лични наблюдения, коментари в мрежата и впечатления на познати съм стигнал до извода, че сигма правят добри теле обективи, включително и зумове-телета... на доста добри цени.... и не чак толкова добри ултрашироки и широки стъкла..... или поне не с повтаряемо качество......

някой ако се интересува за сигма 17-35, сигма 28/1,8 и сигма 170-500 - да свирка да си поговорим повече, имам вече много опит с тях........

Публикацията е редактирана (06-08-06 16:37)

Автор: джъмбо   
Дата:   06-08-06 16:48

аз лично бях доволен от сигмата 70-200 бърз фокус и стабилен но просто взех никон заради стабилизатора
ако сигмата имаше щях да си остана с него

правеше много добро боке

Дата:   06-08-06 21:17

gorbi, писах за убийственото качество на 50-500. Не за другите. ;)

Автор: samara   
Дата:   06-08-06 21:25

...абе 10х [smilie8] ...не може да не е убийствен [smilie5] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   06-08-06 21:27

Туй за "убийственото качество" на 10х зум, ще ме прощаваш, ама още като термин не звучи добре, пък било отнесено към който и да е производител на стъклария..

Дата:   06-08-06 22:59

Е, добре, много добър обектив си е, нека така кажем, "убийствен" наистина може да звучи екстремно. Имайте предвид, че 10х не е винаги равно на 10х.. 50-500 не може да се сравни с 28-300, диапазона не му е от широк ъгъл до теле.

Сигма са изпозвали уникални методи на корекция, които не са годни за широк ъгъл, обаче гарантират екстра високо качество за телеварио. Не без причина носи и названието ЕХ.

Казвам ви, пробвайте обектива или питайте някой който е работил с него. Аз лично имам опит с него и със СД10 и с Канон 1Дс Марк 2 и мога само да го препоръчвам. Fotomagazin му дават 9,4/10 точки за оптичните му качества и критикуват единствено зуум-механиката. По-добри от него са според същото това немско списание 80-400/4,5-5,6 ЕХ и известния 120-300/2,8 ЕХ, който Fotomagazin препоръчва за професионалисти.

[shtrak]

Автор: blr2   
Дата:   06-08-06 23:01

Трудно е да се направи 10x зум с добро качество. Елементите стават много. Предполагам, че с няколко флуоритни стъкла и с много висококачествени покрития може да излезе нещо добро, но ще струва няколко хикяди евро

Дата:   06-08-06 23:15

Fotomagazin пишат "оптични топ-постижения". Самото списание признава, че трудно дава 9,4/10 точки за варио с такъв диапазон и да го обявят "професионален".

Автор: Георги   
Дата:   06-08-06 23:19

такова не искам но ако някай подарява канон 100-400 не бих му отказал [smilie10]

Автор: photoforce   
Дата:   07-08-06 07:45

Аз искам да попитам нещо друго. Казано беше, че от Фовеона при 10 мегапиксела не следва да очаквам снимка с реални размери над 3-4 мегапиксела. Дори във много фотоконкурси за финален формат се иска снимка с поне 6 мегапиксела, важи и за списания или други издания.

Това ме кара да си задам въпроса - с този десет мегапикселов фовеон няма да мога отново да учавствам в никакви печатни издания или материали както и до сега с фотоклипа - това твърдение невярно ли е, или е точно така ? [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна