Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 въпрос за ПРЕДПЕЧАТ
Автор: gadjo   
Дата:   03-08-06 22:12

Добър ден,

имам един въпрос към знаещите.

Каква е резолюцията на фотомашините.

Тоест колко им е ДПИ-то, че да знам как да си подготвям снимките.. по добре аз да ги интерполирам от колкото машината.. за намалянето е пак същото.

Също така, в едно фото ми казаха че матрицата която проектира образа върху хартията е 1024х1806... това ми се вижда малко малко.... ако някой може да хвърли малко светлина по въпроса бих се радвал много :)

иначе с 20д-то вадя без никакви проблеми 45х30...интерполирано до 18Мп...

Отговори на това съобщение
 Re: въпрос за ПРЕДПЕЧАТ
Автор: jrr   
Дата:   03-08-06 22:15

Зависи от машината , но по принцип 300dpi.

Автор: gbdesign   
Дата:   03-08-06 22:20

Зависи от размера... Ако ще печаташ 4/3 метра при 300 dpi файла ще забие и компютър на NASA.
Ако е за нещо дребно и ще се печати на принтер 600 dpi и нагоре[beer]

Дата:   03-08-06 22:39

ами най-големия размер който мога да извадя от тези е 45х30...

и това не е от принтер, а от фото машина....

а питам за дпи-то защото днес им занесох кадар който беше нагласен на 300дпи за 76х50... и като им го дадох взеха да ми обясняват как трябва да го извадят на "средно" качество, защото не стигала резолюцията на фаил-а.....

насметох ги млако.. взеха да ме гледат на парцали и после половин час се чудеха на колко ДПИ вади машината... накрая ми казаха това за матрицата и ме забиха в земята....

Автор: n1x0n   
Дата:   03-08-06 22:46

Значи са ламери, а машината им е с кофти цифрова приставка най-вроятно.

Автор: gbdesign   
Дата:   03-08-06 22:51

за 45х30 по-добре иди при някой с хубав принтер A3 примерно - Epson Stylus Photo R2400,... за по голямо си трябва качествен плотер [beer]

Автор: asahi   
Дата:   03-08-06 22:54

Спази пропорциите 2/3. Не ресайзвай нагоре или надолу - само кропни изображението на 2/3. Укажи в какъв размер да ти го отпечатат. Машината ще го ресайзне. Цветовото пространство трябва да е сРГБ. Ако си уверен в точността на цветовете (калибриран монитор) ги предупреди да не правят корекции. Това е.

Автор: cicomanco   
Дата:   03-08-06 22:58

къде ако не е тайна са ти забили тези отговори?

Дата:   03-08-06 23:03

благодаря...

n1x0n: и аз имам такова чувство...

gbdesign: абе бих отишъл, но наоколо няма много, пък и разликата в цена е жестока (на това място 45х30 ми излиза 5 кинта, най-близкото място със свестен мастиленоструен ми искат 5 за 20х20)

asahi: нещо ме обърка... бях останал с впечатлението, че е добре да се интерполират снимките при по-голям печат, нещо да не греща... а иначе пропорциите и цветовото пространство са ОК, монитора ми също е калибриран спрямо тяхната машина, а за корекциите те си знаят вече защото на два пъти им връщах снимките...

А иначе снимката която изкарах днес излезе идеално, мисля че просто тези патки не знаяат за какво говорят. За това реших да сам сигурен аз, че фаила които им предоставям е подготвен добре....

Дата:   03-08-06 23:34

Публикацията е редактирана (03-08-06 23:34)

Автор: asahi   
Дата:   03-08-06 23:40

За патките - Стоев.
Останалото е така.

първа  назад  1     всички  напред  последна