Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Колко мегапиксела му трябват на човек ?!
Автор: kolion   
Дата:   03-08-06 16:19

За DSLR апаратите е дума.

Тенденция е да се увеличава броя на пикселите при същия размер на носителя/матрицата/. Повече пиксели хубаво - по висока разделителна способност но и по висок шум.

Защо са необходими непременно да кажем 10 мегапиксела. Ами ако човек печата до 30x40 см. дали ще види разлика между 6 и 10/едва ли/ но разлика в шума при примерно 800iso и нагоре явно ще види?

Дали това е най изгодния начин с минимум разходи да се постигне максимален маркетингов успех на принципа ехеее та това са 10 мегапиксела - страшна работа е:-)))

За пример ето новите Pentax K100D и Sony Alpha A100. И двата са стабилизирани при това на Sony явно се оказва че стабилизацията е на нивото на Pentax/от 2 до 3.5 стопа/.

Та кой е по правилния път - този на 6мп. стабилизация и по чисти високи iso или 10мп., стабилизация и по шумни 800 и 1600?!

Смятам че първия вариант е за предпочитане - или пък ще клякаме пред мегапикселната треска?!

Отговори на това съобщение
 Re: Колко мегапиксела му трябват на човек ?!
Автор: stoyan_5   
Дата:   03-08-06 16:20

5

Автор: Георги   
Дата:   03-08-06 16:21

нито едно от двете

предпочитам 6 мегапиксела, ама в тялото на еос 10д. хубаво стабилно магнезиево тяло с хубав визьор и канонски байонет (да можеш да завиваш кото ти е кеф на него).

за любителски цели 6 меги дслр е повече от достатъчен сякаш?

Автор: toc   
Дата:   03-08-06 16:25

Мечо Пух е казал - Колкото повече, толкова повече [smilie5]

Автор: ibk   
Дата:   03-08-06 16:27

6Мп е перфектно!
виж тази таблица и сам си реши какво ти трябва[smile]
http://www.bhphotovideo.com/FrameWork/charts/resolutionChartPopup.html

Автор: Стоев   
Дата:   03-08-06 16:27

8, за да мога да кропя [smilie5]

Автор: Cristinel   
Дата:   03-08-06 16:29

Мен ми трябват Пикселите в Долари![ezik] от моя 6.1 мил. - 1за1
https://photo-forum.net/joro/emoticons/money09.gif

Публикацията е редактирана (03-08-06 16:31)

Автор: n1x0n   
Дата:   03-08-06 16:33

Това изцяло зависи от конкретния човек, начина по който снима и крайното предназначение на файловете.

Аз не снимам на чувствителности над 400, защото става боза, от която и да е камера.
От друга страна 22 мегапиксела в малкоформатно тяло /със съответната оптика/ ще ме зарадват много повече, отколкото 800АСА без грам шум.

Автор: simbon4o   
Дата:   03-08-06 16:35

и аз като Мечо Пух! Кропенето е добро нещо, а и много се кефя на супер детайлни пейзажи и ... Разбира се не искам 20 мегапиксела с оптика дето пълни едвам 10 [smilie3]. И оптиката е много важна!

Автор: solo5   
Дата:   03-08-06 16:37

Автор: toc
Дата: 03-08-06 16:25

Мечо Пух е казал - Колкото повече, толкова повече

[smilie24] искам да мога да си кропя докато излязат микробите [smilie5] [ezik]

Автор: GenaDP   
Дата:   03-08-06 16:37

Колкото повече - толкова повече... Ако може, поне 100 МР

Автор: blr2   
Дата:   03-08-06 16:39

Аз не снимам на чувствителности над 400, защото става боза, от която и да е камера

От големите матрици не става точно боза на 800. Щумът почва да личи, ама и зърното на лентата си личи на такава чувствителност. С малко игра си стават много чисти снимки на 800 аса от ДСЛР-ите.

Аз много се надявам производителите на ДСЛР-и да не си загубят ума и да започнат да пускат апарати с APS размер матрици с по 30 мегапиксела. Тогава ще се загуби едно от основните предимства на ДСЛР-а, ниския шум

Публикацията е редактирана (03-08-06 16:46)

Автор: kolion   
Дата:   03-08-06 16:45

Ами както и да го погледна повече от 30x40 едва ли ще печатам - а и за повече трябва и много качествена оптика, която да оползотвори всяко пикселче!

Мисля че вместо да кропва човек трябва да се научи да мисли и кадрира правилно. Защото при старата сапунерка забелязах че нивата на шума се увеличават пропорционално на кропването и кръгът се затваря!:(

Автор: j_mironski   
Дата:   03-08-06 16:47

Георги - на Pentaxa можеш да сложиш всичко дори и чисто механичен обектив като ще ти работи и потвърждаване на фокуса и мерене на светлината. Така че защо само Canon?

Автор: vga   
Дата:   03-08-06 16:50

дслр носи много повече на разтягане обаче с моето фуджи 9мп ми излиза 220 дпи при 30х40-което е достатъчно качествено като че ли.

Автор: Gen   
Дата:   03-08-06 16:57

Свикнах вече на 10 и май по-надолу не ми се слиза. По-нагоре също не ми се качва.

Дата:   03-08-06 17:10

От големите матрици не става точно боза на 800. Щумът почва да личи, ама и зърното на лентата си личи на такава чувствителност.

Освен повечето шум ти губиш и динамика при високите чувствителности, което при днешното състояние на нещата хич не е маловажно. Така че на "високите иса" /ох, как ме изкефи това [smilie5]/ винаги ще имаш по-кофти картинка отколкото при 100.

Дата:   03-08-06 17:16

Така че на "високите иса" /ох, как ме изкефи това / винаги ще имаш по-кофти картинка отколкото при 100.

100% си прав за това никой не спори. Законите на физиката не могат да се бият.

Всичко това идва от малките пиксели, тоест колкото по-малък е пиксела толкова по-зле. Не е важно колко е голяма матрицата а колко е голям всеки пиксел. Една APS-size матрица ако се направи с 30 МР ще е съшо толкова кофти колкото и на една сапунерка с 6-8 МР защото размера на пикселите ще е същият

Дата:   03-08-06 17:20

22МП във фулфрейм могат да се вкарат при запазени ниски нива на шума. Мен повече не ми трябва, има си други формати за по-нататък.

Автор: boni   
Дата:   03-08-06 17:27

видима Разлика между 6 и 10мп в еднакъв размер матрица и еднаква оптика при 30х40см няма никаква нито в резолюцията, нито в шума(повечето пиксели компенсират шума при еднакъв размер на печат). Разлика в динамиката обаче може да има в полза на 6мп заради по-малкия размер на фотоприемниците при 10мп. При 50х70 и 70х100 се вижда някаква разлика в резолюцията, но ако се гледа от 30-40см, а по принцип такива увеличения се гледат поне от 1-2метра и от това разстояние пак няма да се види...
Изходът е 10-12мп при по-голям размер матрица или друг вариант е Фовеон 3 слоя по 6мп - в този вариант размерът на пиксела е колкото при еднослойната матрица с 6мп и съответно динамиката е на висота, а резолюцията е горе-долу като на 12-14мп обикновена матрица заради липсата на баер решетка и АА филтър.

Публикацията е редактирана (03-08-06 17:28)

Автор: boni   
Дата:   03-08-06 17:31

В новия брой на DPV сме показали сравнение на КМ5Д и Сони А100 . Има отсечки от 30х40см до 70х100см - преценете колко е голяма разликата в резолюцията. СНимано е с обектив Минолта 50/1.7. Печата е стохастичен и се вижда добре..Гледайте кроповете от 70х100см като отдалечите списанието на около 1.5мп.

Дата:   03-08-06 17:34

n1x0n
Поиграх си да го сметна
22МП фул фрейм дава около 5740x3830 пиксела, приблизително с малко закръгляне.

Това прави хоризонтална резолюция от около 160 линии на мм.

Имаме ли такава оптика за този формат дето качва токова?

Автор: Todd   
Дата:   03-08-06 17:35

Абе там 2-3 пиксела колко да му се види окото.
Ко му трябва на човек !!!

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: ecobo   
Дата:   03-08-06 17:50

n1x0n, из Нет-а се "говори", че следващото ПРО тяло на Канон, (1Д мк3 примерно) ще е с 24МП. Канон разработвали 32МП ФФ чип, но после се отказали от него, защото давал много лоши резултати със сегашната оптика. Т.е., 24МП може би ще се окаже тавана на този формат матрица (24х36мм).
Така че, сметките ти са верни и според Канон [smilie5]

Дата:   03-08-06 18:10

Това прави хоризонтална резолюция от около 160 линии на мм.
Имаме ли такава оптика за този формат дето качва токова?

Пак ме вкарахте в математиката подлеци! [smilie5]

Поправи ме, ако бъркам някъде:

1. Размера на пиксела на една фулфрейм 22МП матрица ще е горе-долу равен на размера на пиксела на 20D.

2. Размера на пиксела на една фулфрейм 16,7МП матрица е горе-долу равен на размера на пиксела на 10D.

Имайки предвид че 20D с приличен обектив дава осезаемо по-добра картинка откъм резолюция спрямо 10D, няма никаква логика една ФФ матрица с 22МП да не даде по-добри резултати от сегашната 16,7МП матрица.

Самия факт че Канон ще изкарат много скоро такава /21-24МП/ матрица, трябва да говори за това, че те виждат достатъчно потенциал в наличната си оптика за да пуснат на пазара подобен продукт.

п.п.
Да не говорим как 20D на високите чувствителност шуми по-малко от 10D...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна