Автор: volokin
Дата: 26-08-04 00:38
това сканиране не може да обхване зърното! т.е. като се прекъсне зрънцето в емулсията и дигитализацията (software) не се знае какво прави. Един филм за да му измъкнеш информация адекватна на една дигиталка да речем 6 МП трябва да го сканираш с 2 до 2,8 пъти по-голяма резолюция, т.е. поне с 12 милиона пиксела. Причината е в различната структура на емулсията и дигиталната матрица (която е идеално равномерна, за разлика от зърното на филма), да не говорим че при Т-кристалните емулсии има два вида кристали....
В Горния случай е сканирано с около 8 МП, т.е. недостатъчно.
освен това резолюциите не трябва да се сравняват директно! Що? Ами поради простата причина, че човешкото око например възприема филмовото зърно не толкова зле колкото стълбовидната структура на разпънатото дигитално изображение, тя му пречи...
и още нещо: по-добре да се сравняват нещата директно на хартия, максимално разпънати, а не снимано, сканирано (т.е. още веднъж снимано) срещу един път снимано т.е. диги!
И не на последно място зависи с какъв филм е снимано, аз съм сравнявал не веднъж диапозитив срещу Д100 например на Никон. Диапозитивите са с сканирани с резолюция отговаряща на 11 МП, т.е. по-горната формула пак недостатъчно, но въпреки това детайлно има разлика в полза на диапозитива. За малките матрички въобще и не става дума.
А и защо Минолта и Никон искараха с по 5 000 dpi-та скенери??????? Тук въобще не споменавам барабанните скенери, щото та е още по-ясно...
и накрая една проста сметка:
24 х 36 мм = 864 мм х мм
един квадратен инч има 25,4 х 25,4 = 645,16 мм х мм
864/645,16 мм = 1,3392 квадратни инча се съдържат в лайка-формата
1,3392 х 5000 dpi х 5000 dpi =33,5 MP
Що ли толкова много пиксели?
Ами по горната формула разделено на две се получава около 16 МП за филм, толкова колкото други източници дават на нормален диапозитив т.е. не по-ниско
ISO 100!
Има източници които твърдят за много по-високо число (което според мен е чисто теоретично) около 70 МП, но това вече е в границите на фантазията!!!
Тов беше само за лайка-формата, за другите и дума не е ставало!
|
|