Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Растер?
Автор: Doriyan   
Дата:   29-07-06 10:09

Има ли някаква програма или пък плъгин за шопа, която да маха растера(тия гадни точки дето се получват при сканиране) от изображението?

Отговори на това съобщение
 Re: Растер?
Автор: gecata   
Дата:   29-07-06 10:49

Още при сканирането включи функцията descreening от прозореца с филтрите и си готов!

Дата:   29-07-06 10:51

Мерси за съвета, но няма как да стане, защото не аз съм сканирал файловете. Намерих 1 туториал, как да се маха растер, ама не съм особено доволен от резултата.

Автор: gecata   
Дата:   29-07-06 11:09

ами тежко ми е да ти го кажа ,но така е измъчена работа... пресканирай...

Автор: PiToMeN   
Дата:   29-07-06 11:11

На тоя растер аз му викам шум... маха се само с resize, тъй като е изключително гаден шум. Програми като Neat Image се справят до някъде, но качеството си остава гадно.

Успех!

Автор: chiphead   
Дата:   29-07-06 11:16

май става въпрос за "моаре" ?

Автор: petri   
Дата:   29-07-06 11:58

Както казва по-горе Гецата, descreening е "опцията". Моарето си е моаре - друга бира.
А този растер е неизбежен, защото този отпечатък, който сканираш вече е отпечатван и при цветоотделянето, едната работа е точно да направи този растер - такава е технологията просто при офсет печата. Растера може да е по-голям или по-малък, оттам идва и "по-качествено" изображение, ако имаш разбира се и качествен оригинал...
Затова е неизбежно да не се появява при сканирането, освен ако не използваш тази опция descreening, но пък тогава губиш и от качеството, защото това си е вид замазване...
Има разни филтри, но всичко е относително - зависи колко се забелязва.
Иначе филтъра Noise/Despckle от Фотошоп до известна степен върши работа.
Успех:)

Публикацията е редактирана (29-07-06 20:32)

Автор: asahi   
Дата:   31-07-06 11:23

Борбата с моарето започва с избор н апараметрите за сканиране и е тясно обвързана с крайния размер и технологията, с която ще печатаме.

При вече сканиран как да е файл е трудно да се пребори качествено моарето.

Автор: ivosama   
Дата:   31-07-06 11:43

4ai sia! Raster ili liniatura? ako ima kvadrat4eta si preeban ako ima petna ili 4erti - o6te po! [cool]

Автор: chukov   
Дата:   31-07-06 12:10

Ха ха ха ебати въпроса

Растер или линеатура?

Нали линеатурата определя стъпката на растера бе? Квадратчетата или другите подобни са формата на растера. По-новите рипове, че и по старите имат опция за различна форма на растера.

Какво значи петна или черти?

Автор: roscko   
Дата:   01-08-06 05:09

чуков искаш да кажеш форма на ТОЧКАТА. Както ида е по въпроса .Може да се експерементира като се сканира изображението под различен ъгъл за различните канали. Дескрийн опцията не помага.

Автор: roscko   
Дата:   01-08-06 05:10

Опа, това по горе беше за моарето. Растера не може да се "махне"

Дата:   01-08-06 09:40

Няма как да повторя сканирането, защото не аз сканирам снимките. Ако някой знае начин за премахване софтуерно, ще съм му много благодарен! Благодаря на petri, защото наистина Despckle помага, като се комбинира с още няколко неща. За съжаление става доста мудно, пък и не мога да автоматизирам процеса, защото всяка снимка е различна.

Автор: imitev   
Дата:   01-08-06 21:02

Може да пробваш с Gaussian Blur с радиус докат изчезнат точките на 100% и после Unsharp Mask примерно Amount 120%, Radius 1,5-3, Treshold okolo 5.

Despekle не действа много подходящо.

Ако са еднакви материалите се премахват с еднакви параметри на уншарп маск и блър.

Фотошоп ЦС2 има и Descreen мисля.

Автор: predatel   
Дата:   02-08-06 12:01

Хора такива неща наговорихте за растер и за моаре ....... трайте си бе хора[smile] .
Понятия като "форма на растера", "Линиатура на растриране", "Ъгъл на растриране" (от което зависи и моарето) имат връзка помеждуси но но не са едно и също.

Колегата няма проблем с моаре а с печатащите растерни елементи. Спасение няма - descreening при сканиране , после blur и накрая sharp - резултата е приличен но не и отличен. Дано поне това от което сканираш да е 175 LPI защото иначе резултата ще е отчайващ. Успех[smilie24]

PS. http://www.prepressbg.com/forum/viewforum.php?f=16&sid=b43b1392bf3a9f022d06015effb0753e тук има читави полиграфисти и предпечатари !

Публикацията е редактирана (02-08-06 12:04)

Автор: bobkata_b   
Дата:   02-08-06 12:25

Ако е във фона защо не пробваш със Blur или Smudge ?

първа  назад  1     всички  напред  последна