Автор: nuke
Дата: 25-07-06 09:17
Добре де може ли и аз да се намеся, защото в момента е настъпила някаква голяма дилема, кой точно фотоапарат да бъде (аз също попадам в дилемата)
Та значи ето какво събрах аз като информация (dpreview, форуми, хора (познати) и т.н).
Въпросът при апарат под 1600лв. опира до следните модели:
Canon EOS 350D, Nikon D50, Olympus E-500 и Pentax istDL (istDS, макар че е по-стар има някой преимущества, като 11 точков автофокус :P)
Canon EOS 350D: +8MP +CMOS +евтина оптика -скъп апарат (кажи речи на горната граница е, което пречи човек да си вземе допълнителен обектив) -кофти kit обектив (с предишния минус става един голям минус ) +ISO100-1600
Nikon D50: -6MP -CCD +евтина оптика +евтино тяло (1000лв. и човек може да си вземе някаква свестна оптика) -ISO200-1600
Olympus E-500: +8MP -CCD -4/3 -скъпа оптика +сравнително добра кит оптика +ISO100 -ISO800-1600(boosted) (отговаря на 1600-3200) -3 точков фокус +ultrasonic dust cleaning
Pentax istDL: -6MP -3 точков фокус -CCD +цената +евтина и хубава оптика -ISO200-3200
И сега едно бързо заключение :)
Canona е едно много хубаво предложение, но скъпо и ако имаш точно 1600лв. и нито стотинка отгоре оставаш с един сравнително не добър обектив. На това място идва Olympus, който за малко по-малка цена идва с два сносни обектива и също е 8МР (но остава гадоста от малката матрица), но пък директно отиваш да снимаш .
Ако човек реши да вземе малко по-евтино, но качествено трябва да отиде на Nikon, но след като си купи 2 обектива стъпва отново на същите пари (1600лв.) и то с 6МР апарат. Тука идва въпросът дали си заслужава за толкова пари да се вземе апарат с 6МР, като за 500лв по-малко можеш да вземеш отново апарат с 6МР и пак с 2 обектива, който хич не са за изхвърляне и пак отиваш да .
Това може би трябваше да го кажа в началото, но аз гледам на тези апарати, като на средство за обучение във фотографията (може би наблегнато на арт), а не като средство за изхранване (поради което не ми харесват мнения от типа "Canon е Canon и Nikon e Nikon всичко останало не става"). Живот и здраве може един ден да станат средство за изхранване
Айде сега кажате прав ли съм или бъркам и ако бъркам къде и с какво, но моля без отговори "Nikon е върхът, затова си вземи Nikona" просто няма смисъл в тях
П.С. Най-накрая да намеря къде да сложа тази оплезена муцунъ ![[ezik]](https://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gif)
|
|