Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Резолюция или компресия?
Автор: pslavus   
Дата:   12-07-06 11:50

Кое е по-добре, да се правят снимки с по-ниска резолюция и компресия или обратно.
При висока компресия на JPEG пада качеството, аз лично не съм сигурен дали при висока компресия от фотоапарата може реално да се долови това, как мислите, дали си струва да се намали резолюцията, за да се ползва минимална компресия, когато от обстоятелствата се налага това.
Интересно е и при ниска компресия използва ли се целия сензор CCD матрица, или само съответен сегмент от него?

Отговори на това съобщение
 Re: Резолюция или компресия?
Автор: solo5   
Дата:   12-07-06 11:55

[smilie11] [smilie18]

Автор: ukk   
Дата:   12-07-06 11:57

в апарата - макс. резолюция (освен ак оне ти свършва картата).
с компресията ПЦ-то се справя по-добре, а и имаш лесен копи/пейст и възможност да действаш според нуждите ;-)

Автор: didesignbg   
Дата:   12-07-06 12:01

аз бих заложил на по-ниска резолюция и по-ниска компресия. независимо от компресията ползваш цялата матрица.

Автор: Marillion   
Дата:   12-07-06 12:10

и какъв е смисъла на ниската резолюция???

Аз нещо не мога да схвана. Нито шума е различен, нито изображението е по-качествено. За принт въобще няма да говоря.

винаги се снима на най-добрата резолюция. Вярно е, че снимките стават обемисти, но ако ти се наложи някаква обработка после си има значение размера.

Автор: stoyan_5   
Дата:   12-07-06 12:18

Ако се налага и имам много да снимам /например в чужбина съм/ и не мога да си свалям снимките на диск бих предпочел:
1. Резолюцията минимум на 1600х1200.
2. Голяма компресия /за по-малък размер на файла/ в комбинация с точка 1.
Забелязал съм, че голямата компресия уврежда файловете с висока резолюция, тъй като процесора на апарата не може да извърши това достатъчно качествено.
При файлове с ниска резолюция, голямата компресия почти не оказва влияние на качеството на снимката.

Дата:   12-07-06 12:19

ако искаш да пестиш място пести го от резолюция не от компресия.

Автор: Marillion   
Дата:   12-07-06 12:26

Добре де - повечето сапунерки си нямат опция ра намаляване на резолюцията и отделно за компресията. Просто си имат вградени 3-4 полоцения на снимане (при някои в цифри - при други с букви). Аз лично разлика там не виждам. Освен, че като си отворя 1600х1200 и 3200х2400 по-големия файл по-лесно се обработва (премахване на шум, аберации и др. такива) После спокойно можеш да си кропнеп 1600х1200 като ти е кеф.

Абе пълна глупост е това да намаляваш резолюцията и компресията. Искам да изстискам всичко от апарата - на макс.

Дата:   12-07-06 12:30

хехе въпроса не беше такъв, не само на мах, а и на роу.

Дата:   12-07-06 13:19

При по-ниска резолюция апарата прави усредняване на няколко точки от матрицата => губиш детайли. И защото това трябва да стане бързо апарата ползва елементарни алгоритми.

Такова усредняване може да ти го направят много софтуери на ПЦ, включително ползващи къде-къде по-добри алгоритми от тези на апарата, но никой не може да ти върне детайлите, дето ги няма [ezik]

За справки:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Digital_Imaging/Resolution_01.htm

[beer] [shtrak]

Автор: PolarBear   
Дата:   12-07-06 14:30

Абсолютно безсмислено е да се работи с компресия над минималната възможна. Ако толкова си на зор - мини от raw на jpeg и толкова. И то само при добри светлинни условия.

Ако нямаш raw, ясно - jpeg с най-ниска компресия.

При сегашните цени на паметите е безсмислено да се правят икономии. Да си спестиш 70-80 лева за да заснемеш нещо от пътуване, за което си дал 10 пъти повече е нелогично. А и тези 70-80 лв ще ти помагат и за следващите пътувания...Ако трябва - купи си за около 200 лв нещо от рода на фото-банка и въпросът е решен завинаги.

И последно, не е нужно да се щрака непрекъснато. Когато започнеш да се замисляш върху кадъра, паметта започва да ти стига.

Едит:

ПП Аз използвам CF карти по 256 MB. Макар че снимам само в роу. Така хем се самоконтролираш, хем ако нещо стане с картата не губиш много. Досега никога не съм имал проблем с карта. Но не знаеш кога ще стане.

Публикацията е редактирана (12-07-06 14:50)

Дата:   12-07-06 14:32

Мечок,
Прав си за всичко ама ...
Наскоро изпуках 2 гб за половин час.
Един приятел ми каза, че с този цифрак съм бил като луд с картечница.
[smilie21]

Публикацията е редактирана (12-07-06 14:32)

Дата:   12-07-06 14:35

Бааа, Стояне, да не си бил на някой боди арт форум, уа? [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Или драйв моуд да си го забравил на кънтинюус? [smilie11] [smilie21]

Дата:   12-07-06 14:38

Бях на един концерт.
В желанието си да хвана по-добре всичко съм се поувлякъл.
А когато дойдоха балеринките минах на серия и ...

Дата:   12-07-06 14:40

Стояне, те приятелите са досадници по определение, ама понякога право казват... [smile]

[beer]

Имидж-банката е решението. Но после идва друг проблем, какво да паравим със десетките гигабайти снимки. Щото дори да се опиташ да изтриеш ненужните не ти стига време да ги прегледаш, особено ако с в роу. Особено ако за доста от тях не знаеш дали някога ще можеш пак да се опиташ да ги заснемеш. И трябва да ги пазиш. Външни хардове, златни ДВД-та...скъпо и не съвсем сигурно...

Автор: mario   
Дата:   12-07-06 14:50

От опит -- ако два файла са с един размер в баитове но с различна резолюция и компресия - по-добра снимка ще стане от този с по-голямата резолюция

> Кое е по-добре, да се правят снимки с по-ниска резолюция и
> компресия или обратно.

Дата:   12-07-06 14:55

Предстои ми пътуване в Италия.
Направих си тест на различни варианти и установих, че с 2 гб мога да изкарам средно добри фотки при 1600х1200 с висока компресия.
Там където си заслужава ще снимам на пълна резолюция и ниска компресия.
Всеки си решава сам какъв компромис да направи между качество и количество.
[beer]

Дата:   12-07-06 15:06

Приятно пътуване и успех!

Но не пипай компресията. [smile] [beer]

Автор: deyo   
Дата:   12-07-06 15:12

По-висока резолюция, и по-висока компресия винаги е по-добре от по-ниска резолюция, и малка компреция.
Честно казано аз лично трябва много да се вгледам, и то в пълен размер, за да открия разликите във две снимки снимани на jpeg с паналайката на висока и ниска компресия. Докато разликата в резолюцията е очевадна.

Дата:   12-07-06 15:36

Дейо,
Старият ми апарат беше Пентакс ЕИ200. При него високата компресия не се отразяваше така болезнено при висока резолюция, но пък апарата обработвяше една снимка за няколко секунди.
Сега снимам с Паналайка ФЗ-20. Всичко става светкавично бързо, но при висока компресия на пълна резолюция се появяват едни артефакти, които страшно се забелязват.
Интересното е, че при по-ниска резолюция и висока компресия, тези артефакти ги няма.
Та затова казах, че съм опитва и така и онака и все това излиза.

Дата:   12-07-06 16:10

Когато намалиш резолюцията знаеш точно какво получаваш в резултат. Правиш си точно сметката, според това, за какво ще ползваш снимката. И знаеш колко голяма би могла да е на екрана или на хартия.

Когато увеличиш компресията може само да гадаеш какво ще имаш накрая. Защото алгоритмите са сложни и не можеш да си представиш резултата предварително. А и всеки кадър си има специфика, с която джейпегът работи различно.

В този смисъл препоръчвам пипане на резолюцията - там би трябвало да ви е ясно какво правите и какво ще постигнете.

По-добре по-малко, но качествени снимки.

Автор: pslavus   
Дата:   12-07-06 17:10

Благодаря за мненята!

Дата:   13-07-06 13:45

Мисля, че и аз намерих решение.
Поръчах си фотобанка с харддискче 40 Гб.
Така и аз и съпругата ми ще си снимаме с пълна резолюция и минимална компресия.
Фотобанката ми излиза 63 лв., а харддчето 115 лв.
Проблем е само, че устройството ползва само 32 Гб. при четене на карти без компютър, а останалите 8 Гб. ще мога да ползвам само когато е свързано с компютър.

първа  назад  1     всички  напред  последна