Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FZ30 и влажността на въздуха
Автор: secretsign   
Дата:   06-07-06 15:42

Здравейте!

Тъй като в момента, по стечение на обстоятелствата се намирам в едно доста гореща и влажна част от света, а повод за снимки - бол, та се чудя до какава степен влажността на въздуха може да навреди на фотоапарата ми. Говорим за влажност от около 65-80% с тенденции на покаване.

Тъй като не намерих информация в инструкциите, някой може ли да изкаже мнение по въпроса, че аз си падам леко технически инвалид.

Отговори на това съобщение
 Re: FZ30 и влажността на въздуха
Автор: Тед   
Дата:   06-07-06 15:45

При такава влажност и температура от 30 С си вече лепкав като червей [smilie5]

За апарата - тествай Паналайката при гадни условия.

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   06-07-06 15:46

Снимал съм с такъв в пещера с влажност на въздуха от 95% в продължение на 60 минути. Не му стана нищо, но може просто да съм имал късмет.

Автор: dani_koev_bg   
Дата:   06-07-06 15:49

Важното е да го пазиш от излагането в среда с резки промени на атмосферните качества. От много студено на много топло, от много сухо на много влажно и т. н. т.

Автор: zoomaniak   
Дата:   06-07-06 16:01

Има едни вещества във форма на зрънца. Ама пусто не помня името. Те служат за събиране на влагата...но се слагат във фототорбата ти. След работният период прибираш апарата в тая торба - седи там примерно 3 часа - да му се изсмуче влагата...Така работят НГ фотографите в Амазонка примерно......после тези тъпченца-вещества се награвят внимателно на огън за да ги изсушиш и тях [smilie5] [smilie5] и така секи ден....

Чакай да видя ка се казваха в книгата......

Значи цитирам:

Допълнителни принадлежности:

Найлонова торба или найлон за защита на техниката в мокро време.

Мека попиваща кърпа или гюдерия.

Силикагел за влажно време.

Хладилна чанта за топло време....

Херметически затварящи се торбички......за фототехниката когато тя е в покой.

Цитирам още:

"Никълъс опакова всичко в твърдостенни, непромокаеми сандъци.....в големи памучни торби пълни със силициев гел....всеки отделен предмет се поставя в отделен плик....дъждът и страхотната влажност могат да причинят страхотни проблеми с фототехниката.......всяка вечер поставя в кутиията-сандък.....влажната апаратура заедно със силициев гел.......който може да се възстанови (гела де) в съд над печка или огън......за да издържи гелът по-дълго отваря сандъка за да извади само апаратурата..."

Ами дано съм ти помогнал......[beer]

И да покажеш снимки [smilie24]

Автор: Julius   
Дата:   06-07-06 16:02

Силициев гел. Като поеме достатъчно влага порозовява...слагаш го на тигана да изсъхне и е готов! [smilie5]

Автор: simbon4o   
Дата:   06-07-06 16:14

ми моя и на -17 и вълни и вятър зимата издържа снимки около час на статив, и лятото пясък и ... като си го пазя да не го лашне нещо или пясъка да му ... обектива съм нямал грижи [smilie5]. На повечето такава техника и дават до 70-80 процента влажност гаранция. На повече, вече с торби и кейсове за вода [smilie5]

Дата:   06-07-06 16:48

Не 30 а около 40 е в момента температурата - ама нали ентусиастите са си ентусиасти [smile]

Много благодаря за съветите - ще пробвам пък дано издържи. Пък после - [beer]

Автор: vladomatev   
Дата:   06-07-06 17:09

Между другото 65% си е в границите на нормалното. И 80 не е 4ак толкова... аз в раницата винаги имам една торби4ка силициев гел. Евала за превода Julius!Да не стане кат със Силиконовата долина :)))

Автор: Julius   
Дата:   06-07-06 17:11

Що бе, аз си го знам английския, ама ме заболяват ръцете като почна да говоря... [smilie18]

Автор: shotlandetsa   
Дата:   06-07-06 22:31

къде се намираш? питам, т.к. от 2 години събирам пари за да посетя серенгети, събрах информация, познат се върна пък от северна африка и като цяло не било скъпо до там и обратно, сафарито нило на човек по 500 долара ...
дай повече инфо ако имаш време. мерси [beer]

Дата:   06-07-06 23:04

Като събереш парите се обади - аз с удоволствие ще се включа. Иначе един познат беше там наскоро - на фото сафари - върна се с куп снимки... Ще го питам за цената, ако искаш прати един e-mail и ще ти пиша подробности.

Аз иначе в момента се подвизавам в Дубай. Следващите две седмици ще съм в Индия. И [shtrak]

Автор: shotlandetsa   
Дата:   06-07-06 23:09

secretsign написа:

> Аз иначе в момента се подвизавам в Дубай. Следващите две
> седмици ще съм в Индия.

[smilie10] [smilie10]

ами ако го питаш, ще съм ти много благодарен [smilie24]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   06-07-06 23:32

Със силикагел съм добре зареден [smile]
Към джунглата нямам скоро път, но тук вече си е джунгла де, заедно и с дъждовете[smilie5]

Автор: Orlin   
Дата:   07-07-06 01:10

Влажността е проблем най-вече за цифровите апарати.

Снимане в пещера с 90% влажност за 1 час наистина не е проблем. Обаче имам опит с престой 3 дни. Ползвах филмов Зенит, който както знаете няма почти никаква електроника и се държа чудесно, но в същото време дигиталните часовници сдадоха багажа. Намам опит (и не искам да имам) какво ще се случи със сложен цифров апарат, ако повторя експеримента.

Автор: navy   
Дата:   07-07-06 01:12

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Тук във Варна влажността доста често е над 90% и няма проблеми [smilie7]

Автор: Orlin   
Дата:   07-07-06 01:15

secretsign,
Моя позната беше в Индия за две седмици и нямаше абсолютно никакви проблеми с фотоапарата. Снима с Canon G5.

Профилът и е
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=27149

Снимките в профила са от Индия и Непал

първа  назад  1     всички  напред  последна