Автор: cristo
Дата: 19-08-04 23:16
Да захвана една тема, по една тема, дето от много време ми е болна тема - филтрите.
Малко за мен - начинаещ съм и фотографски книжки не съм чел, щото като малък имах една, ама ми я откраднаха https://photo-forum.net/joro/emoticons/310.gif
Но пък тук има умни глави и ще ми обяснят
Филтрите за обективите - видове много, предназначение всякакво... Обаче сега, при дигиталните апарати, където всяка снимка минава без проблем през софтуер (то и при филмовите апарати сканирането не е голям проблем) много от филтрите, поне според мен, се обезмислят. Поне онези, цветните. Но има и филтри с по-специално предназначение, като полифилтъра, който спира там някакви си лъчения и от там спира отраженията (на мен пък отраженията страшно ми харесват). И ето и въпроса в темата:
Какви филтри трябва да има под ръка един притежател на дигитален апарат, който иска да напредва във фотографията? Кои са онези филтри, които не могат да се приложат в последствие чрез софтуера?
А последният ми проблем е със снимането на небе - там нали се използват пак някакви филтри за по-наситен цвят на небето и по-изразени облаци, тава май по софтуерен път не може да се получи, или може? Ако може как? Ако не може какъв е този, в случая, незаменим филтър? И т.н. и т.н. Омръзна ми да питам в коментарите на снимките коя как и евентуално с какъв филтър е снимана и никой да не ми казва, а уж тук било място за обмен на информация и знания .
Та ако знаете - пишете
|
|