Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Скен на ЧБ негатив с HP (4370)
Автор: SayanMk   
Дата:   05-07-06 13:36

Това съществува ли изобщо като опция [smilie2] С 300 зора едвам сканирах един кадър и то не особено качествено. Не е като кадрите ми да са зле - личи им, че ако ги дам във фото ще излезнат нормално @__@

Скенера е hp 4370, с вградения TMA [smilie2]

Цветни ленти си ми излизат нормално... [smilie24]
Обаче Черно-белитее.... никви ги няма... или са що-годе добре на превюто и после излизат напълно черни или още на превюто не са добре =__= Принципно и да ползвам и да не ползвам вградените корекции при превю - все тая! Трябва да може и без тях всъщност...

А тъй като смятам да кандидатствам в Натфиз... оф сложна история, ама трябва да видя кои стават, преди да ги дам да ми ги изкарват на голямата резолюция, парите са ми проблем T___T

Та ето как не става:
Пускам го да сканира Черно-Бал, 1bit -> напълно черно
Пускам го на сива скала, 8bit -> или бяла или черна. Изкара ми само 1 що-годе свясна, направо се чудя защо *__*
Пускам го на милиони/256/нинамсиколко цвята - бой на негри в тъмна нощ....
... какво ли не пробвах...

Аз ли нещо греша, или просто не може да се справи с черно бели негативи [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Скен на ЧБ негатив с HP (4370)
Автор: ecobo   
Дата:   05-07-06 13:44

Вземи си хубав скенер [smilie3]
На НР са им хубави само принтерите...

Автор: zoomaniak   
Дата:   05-07-06 13:49

Не можеш да се справиш с ч-б негативи просто. Не си чел и т н...

Предлагам ти следното:

1 Сканирай ги като диепозетиви. Във формат 30х40см. Изключи от настройките на скенера всички ауто процеси. Запиши файла като ТИФ формат.

2 Отваряш Фотошопа. Отваряш файла. Инвертваш файла и той става негатив. Но преди да почнеш всичко да обработваш в шопа настрой файла на 8бита. Ти го сканираш май на 16бита...Така, после влизаш в лейрс и с ръчните настройки оправяш според твоето виждане за ч-б снимка. Ресайзваш; шарпваш леко. Ако имаш разни там точици и косъмчета от непочистеният ти скенер ги махаш с инструментите в шопа....

Ако ти е за печат файла се постъпва по съвсем малко по-различен начин.

Иначе аз ти говоря за обработка на ч-б негатив за показване в интернет.....

Другият вариант е да отнесеш филма в некое фотостудио и да ти го сканират срещу около 4-7лв + запис на сиди....После се връщаш във фотошопа и дооправяш за предпечат файла-файловете....записваш и носиш да ти ги разпечатът НЯКЪДЕ ДЕТО МОГАТ И ЗНАЯТ КАК СЕ ПЕЧАТИ ИСТИНСКИ ЧЕРНО-БЕЛИ СНИМКИ......

Мога да ти препоръчам...[smilie7]

Автор: didesignbg   
Дата:   05-07-06 13:50

пробвай да изключиш опцията която ти обръща филма от негатив на позитив. най-вероятно е оптимизирана за премахване цвета на емулсията на цветен негатив. друг вариант е да му кажеш че сканира диапозатив. и после в шопа
ама не очаквай страхотни резултати, аз първия път бях много разочарован, ама след това се сетих че те и батковците с барабанни скенери трябва да живеят от нещо.
успех с кандидатстването.

Автор: SayanMk   
Дата:   05-07-06 14:04

D'oh.. ok...
Мерси. По принцип пробвах и на диепозитив да го сканирам с най-различни опции(е, разбира се автоматичните настройки са първото нещо, което изключвам(и не само при фотоапаратите)) обаче не ми е до играене с фотошопа.
Просто исках да знам може ли, както си изкарва цветните негативи, да си изкара и без обработка ЧБ негатив, но явно не може :)
Е здраве де е, мерси все пак :) Ще ги видя на хартия как ще са и ще ги сканирам тогава от хартия =)

А иначе ecobo - от скенера не мога да се оплача, добра работа върши по принцип [smile]

Автор: feon   
Дата:   05-07-06 17:04

сканирай ги като цветен негатив и после в шопа десатурирай или го смени на грейскейл и после си я прави каквото искаш[smilie24]

Автор: bwfan   
Дата:   06-07-06 18:13

намери си програмката Vuescan и сканирай в RAW формат. после ги отваряш във Photoshop, invert-ваш и т.н.

първа  назад  1     всички  напред  последна