Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За TFT матриците, цветовете и техните битове???
Автор: jester   
Дата:   21-06-06 13:13

След като старата 21" тръбна HP пушка вкъщи ме напусна завинаги с облак дим и пукот, реших че може би трябва да спра да бъда старомоден и да си взема накрая едно TFT. Знам, че са зле, но пък наистина не ми заема половината хол. Та поразрових се из нета и бая неща научих за TFT технологията, за TN, IPS и МVA/PVA матриците.

Но през цялото време нещо ме обърква все повече и повече. Цветовете и това с колко битова матрица е съответното ТФТ.

Значи има 6 битови и 8-битови матрици. Което по мойта логика прави 6 или съответно 8 бита на цвят. Три основни цвята по 6 бита прави 64х64х64=262К цвята.

Три основни цвята по 8 бита прави 256х256х256=16,7М цвята или т.нар. тру калър.

Как тогава пишат, че тези монитори с 6 битова матрица правят 16,2 милиона цвята. Може ли само с интерполиране да се фокарат 16 милиона нюанса?

И другото. В Display->Settings на Уиндоус, имаме избор 16 битов цвят, 32 битов цвят...това как се получава точно?

Отговори на това съобщение
 Re: За TFT матриците, цветовете и техните битове???
Автор: ksuhorukov   
Дата:   21-06-06 13:29

Истината няма да я намериш точно тук. Каквото и да си избереш, все ще се намери някой да ти каже колко скапан е новия ти монитор. Всички тези цветове, матрици и т.н са един дол дренки. Всеки гледа как да ти вземе паричките. Този монитор не вадел цвят, онзи ъгъла му бил слаб, на третия точката му била голяма.... ако ще работиш на компютъра, вземи си този който ти е на сърце. Гледай да е поне 700:1 на 300cd/m на поне 12мс и си готов. 19" е задължително. Марки няма да споменавам, че ще ме заплюят на мига.

Автор: n1x0n   
Дата:   21-06-06 13:43

И да има отделни контроли за яркост, контраст, RGB компонентите.
Както и да може да се намалява до 120-150CDM.

Иначе нема ти го калибрирам [ezik]

Автор: Ronson   
Дата:   21-06-06 13:56

При TN матриците, 8 бита се постигат с dithering. Но какво и да си говорим е далеч от истинските 8 бита, особенно за фото задачки. А най-добре панел с 10 бит LUT.

Иначе хората са си го казали - S-IPS за фотографи :)

Ей тук (към средата на страницата) има инфо: http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00Gcet

Автор: Кирил   
Дата:   21-06-06 14:05

Няма перфектно LCD. Дори скъпите имат едни плюсове, но други минуси. Въпросът е да намериш най-подходящият за теб, с минуси които са ти най-малко важни.

Един сайт с постоянен поглед и ревюта на (ТФТ) монитори: www.behardware.com

Автор: bobihot   
Дата:   21-06-06 19:01

Имаше подобни теми- потърси ги.
Navy препоръчваше професионални за предпечатна и фото. Ако ти трябва за какво да е може да гледаш и горните постинги.
Недоразумението при цветовете е, че 16 / 32 б цвят е общо изобразявания за всички цветове. А 6 - 8 е бита на цвят х3 за трите основни съставящи. Картите Матрокс поддържат и 10б/ цвят за професионална работа- не знам как и с кои монитори си пасват. За преливащи изображения според мен е задължително ползването на DVI - интерфейса, но всички екстри си имат цена. Номера при бързодействието в общия случай е обратен на скоростта: по-бавните могат да дадат по-качествен образ- хубавите на SONY са 25мс. На повечето бързи този показател е измислен и ускоряването води до неточност в цветовете. Тези препоръки важат, че гониш качествен и достоверен образ. За игри критериите са обратни. Мисля че тези ще са ти достатъчни и за достатъчна наслада от филмите- без провлачване, най добре да пробваш- видиш как работи при познат / в шоурум. Там обичат да те абдалосват.

Автор: MauMyHaTa   
Дата:   21-06-06 19:12

Аз пък знам че на плоските монитори гърмят пиксели [smilie18] [smilie7] [smilie5]

Автор: bobihot   
Дата:   22-06-06 01:36

Виждал съм с липсващи редове...
но не повече от 1000000-2000000 пиксела...

Автор: tochnia   
Дата:   22-06-06 01:43

А пък съм виждал мноого разфокусирани кинескопи на CRT мониторите [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
А също така и много за които понятията якрост и котраст вече не съществуват.[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Да не говорим че след дългогодишна работа на някои им прогаря фосфоресциращият слои на кинескопа[smilie18] [smilie18]

Автор: jester   
Дата:   22-06-06 02:35

Аз искам да благодаря на всички, че с такава готовност сте опитали да ми помогнете, въпреки че аз се интересувах предимно от тая идиотия с цветовете каква е.
Нищо де, от всеки мога да науча нещо полезно. [beer]

Ronson, та казваш няма начин TN матрица да е с истински 8 битов цвят, та дори и да е последно поколение B-TNIII (Best Twisted Nematic III), така ли? И че дори и като го пише в спецификациите на панела че са 16,7М цвята и покрива 72% от адоби гамута, това са само маркетингови глупости? Ебаси, на кого да вярва човек?

Иначе аз един модел си харесах, но доколкото разбрах при него като ръгнеш DVI кабела и му изчезват контролите за трите отделни цвята от OSD менюто. Иначе на D-Sub си ги има. Това не е ли малко тъпо?

Автор: de5   
Дата:   22-06-06 08:35

на твое място бих изчакал още година
за 200лв бих си взел отново 21"
както при ДВД записвачките сега има еуфория за тези монитори
скоро си взех за 59лв на НЕК с 3 год гаранциа а преди година 150$ не стигаха
убедеден сум че ще има срив в цените на тези монитори за сега цената е измислена
а технологиятя се усъвършенства
Успех

Автор: de5   
Дата:   22-06-06 10:52

виж http://www.at-bg.com/?access=contacts
цените обаче са паднали още има и сони и дел

Автор: MITON   
Дата:   23-06-06 17:09

не се занимавайте с глупости, търси си "кинескопов" монитор, щото с каквото и да е ТФТ ще ти се разгони фамилията като видиш колко по зле работи от стария ти монитор.
може след години да разработят хубави плоски екрани, но те няма да са като сегапните ТФТ, а нещо друго.
Ако не ти трябва за снимки,ТФТ е исползваем за ВОРД или ЕКСЕЛ и др. секретарски програми.[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна