Автор: vesselin
Дата: 20-06-06 22:50
обърнатия обектив май е най евтиния от горните варианти - като за начало може съвсем без пари
просто го сваляшр обръщаш наопаки и го притискаш плътно към тялото - колкото и измислено да звучи става! правил съм някои много хубави снимки така, ама ме мързи да търся сега.....
трябва да внимаваш разбира се да държиш обектива плътно притиснат за да не влезе някой слънчев лъч в сюблимния момент
фокусирането в тоя случай е пределно опростено - приближаваш се и се отдалечаваш от обекта докато видиш ясно всичките крака на мухата :-)))))))))))
ако си внимателен от 5-6 кадъра един става хубав
2 вариант
като се зарибиш по горния начин можеш да си купиш конвертор или реверсор или не знам как се казва - тъкмо днес случайно видях такова чудо в във фотомагазина срещу ВИАС. служи за да си закрепиш обектива наопаки вместо да се мъчиш да го стискаш; тъкмо за никон има, и струва 40 лв.
3 вариант
ако ще даваш пари, по добре си купи мехче за удължаване на обектива, като това дето някой е сложил на снимката по горе; не е чак толкоз скъпо - един приятел си беше намерил зо 30 кинта! аз нямах толкова късмет и си тупих от e-bay за около 70. пусни обява в базара и виж кво ще излезе. не знам обаче как се сазва туй нещо, bellows е на английски.
във всички случаи то е по-добро и май по-евтино от extention rings, (сори, но пак не знам дали "удължаващи пръстени" е възприетия превод) които вършат същото, но имат и лещи; не съм ги ползвал никога, но фертите са доста по скъпи, а не ти дават толкова възможност за регулиране, колкото мехчето....
варианта с увеличителни лещи отпред не съм го пробвал, но пак май пари струва и не съм чул някой да е изпадал в дов възторг от тях.
във всички случаи имай предвид, че си е мноооого по сложна работа, отколкото която и дрега снимка, чисто технически, на 5 кадър те заболяват очете от взиране, кадрите са с дълбочина буквално милиметри и докато въздъхнеш от умора и фокуса от очите отишъл към задника на мухата .....
|
|