Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Възможно ли е да изгори матрицата от ярки контражури и продължителни експонации
Автор: грегари   
Дата:   14-06-06 16:12

Изгоря ми матрицата (кулпикс 5700)и това се елучи точно след продължително ( 2-5минути )следене на обекта при натиснат полуспусък и много ярки контражури. дали има някаква връзка или си е чиста случайност??
ако някой знае нещо по въпроса, нека го сподели.

Отговори на това съобщение
 Re: Възможно ли е да изгори матрицата от ярки контражури и продължителни експонации
Автор: Георги   
Дата:   14-06-06 16:19

мисля че не. със старото фуджи толкова контражури съм напляскал (като ми беше мания) че не е истина.

и директно към слънцето бая пейзажи, без грам филтри.

Re: Възможно ли е да изгори матрицата от ярки контражури и продължителни експона
Автор: mad_rad   
Дата:   14-06-06 16:20

Ако си го държал много срещу Слънцето, просто си го поопекъл. Ако не - не виждам какво е могло да го скапе. Могат да я скапят и силни лазери в дискотека или LED показалки. Ако нямаш такива случаи просто е случайно.

Публикацията е редактирана (14-06-06 16:22)

Re: Възможно ли е да изгори матрицата от ярки контражури и продължителни експона
Дата:   14-06-06 16:52

не знам отчитате ли, че това не е дслр.
при дслр-а визираш през огледалото и матрицата се опича само по време на експонацията.
докато при "люк лайк дслр" визирането през цялото време става през матрицата а ако си на ръчен режим (винаги съм на ръчен) и блендата случайно ти е останала отворена до край, познай какво става в първия момент при якия контражур ???
мисля, че от там тръгна всичко.

Публикацията е редактирана (14-06-06 16:59)

Re: Възможно ли е да изгори матрицата от ярки контражури и продължителни експонации
Автор: DESIGNwerk   
Дата:   14-06-06 17:19

Градски...неприятно за Никон_чето.

Дано това или това са ти полезни.

Публикацията е редактирана (14-06-06 17:40)

Автор: DESIGNwerk   
Дата:   14-06-06 17:27

Публикацията е редактирана (14-06-06 17:40)

Автор: mad_rad   
Дата:   14-06-06 17:42

Да, отчитаме, че не е SLR, но контражур значи срещу светлината, а не срещу Слънцето. Просто си спомни срещу Слънцето ли си стрелял или просто си снимал по-светли сцени, защото не е едно и също.

Публикацията е редактирана (14-06-06 17:42)

Дата:   15-06-06 16:09

ок DESIGNwerk,
английският ми стига само до там, да разбера смисъла на темата, но не и детайлите. довечера ще ми я преведат и надявам се тогава да имам по-голяма яснота.
благодаря ти,[beer]

Дата:   15-06-06 16:23

mad_rad,въпросът е принципен.
какво значение има видът на контражура, когато той надхвърля 3 или 5 диафрагми (примерно) динамичният обхват на матрицата (в случай на докрай отворена диафрагма и много исо.)??

впредвид значимоста на пролебама,(не само за мен) много силно се надявам освен предположения, някой съвсем аргументирано да потвърди или отхвърли такава възможност за изпържване на матрицата.

Публикацията е редактирана (15-06-06 18:08)

Автор: Стоев   
Дата:   15-06-06 22:49

Грегари, ако трябва да се превежда нещо от английски - свиркай[smilie3]

Автор: boni   
Дата:   15-06-06 22:55

грагари, кажи какво се получи като ефект, сигурен ли си , че е изгоряла?
Тоя модел е с 2/3" матрица Сони, която е и на 707/717 - виждал съм 717-ка с прецакана матрица
В упътването на старата ми 707 изрично пишеше да не се ползва в режим инфраред (с вдигнат филтър) при силна светлина, защото матрицата може да се повреди.
5700 няма такава опция но все пак....

Автор: Стоев   
Дата:   15-06-06 23:28

Бони, мрачни прокоби правиш...

Дата:   16-06-06 14:38

Стоев,
става дума за този постинг малко по-горе.

Автор: DESIGNwerk
Дата: 14-06-06 17:19

там се вихри някакъв диалог на същата тема, но ми убягват детайлите.
ще съм ти благодарен ако помогнеш. просто синтезитрай едно обобщено мнение.[beer]

Автор: designWERK   
Дата:   16-06-06 14:46

Айде Стоев... нека превода започне....сега!

Дата:   16-06-06 14:47

boni,
ето един полуразмит кадър. избрах него за да става ясно, какво би трябвало да представлява.URL=http://img148.imageshack.us/my.php?image=dscn33190ui.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-06/xhde6432.JPG
http://img148.imageshack.us/img148/5680/dscn33190ui.th.jpg
[/URL]
иначе всичко друго по апарата си работи.
п.п.
boni,извини ме за отклонението, но отдавна се канех да те попитам:
имаш ли идея, защо вече не може да излиза само тъмбнейла в темата а се изписва и УРЛ-а ( и то два пъти)и освен това, тъмба не може да бъде отворен на цял екран.

Публикацията е редактирана (16-06-06 14:55)

Дата:   16-06-06 15:07

designWERK,
благодаря за подкрепата. време е да се запознаем и лично.[beer] кога и къде??

Публикацията е редактирана (16-06-06 15:10)

Дата:   16-06-06 15:16

Аз те виждам често...
Ама ти не ме познаваш!

Знам колко гадно е да ти се бракува фотоапарат!... и съжелявам!

Дано се оправи...да имаме повод за [beer]

[smilie5]
Ще ти пиша...

Публикацията е редактирана (16-06-06 15:19)

Дата:   16-06-06 15:26

ок. ще чакам.

Автор: tofo   
Дата:   16-06-06 15:30

Дали не е софтуера? Щом излиза някаква картинка, матрицата трябва да е хванала нещо.[smilie24]

Дата:   16-06-06 15:32

В общи линии горе пишещите(от моите линкове) се разделят на 2 страни... такива, смятащи възможно да прецакаш CCD сензора срешу слънцето, и другите, мислещи това за доста малко вероятно(и трудно).

По принцип Стоев ползва БУЛТРА или нещо от сорта на това или това(горе в дясно) за преводи.
БУЛТРА-та превежда директно на БГ. Това второто - на Руски

Публикацията е редактирана (16-06-06 15:41)

Автор: ZENTEX   
Дата:   16-06-06 16:03

От това което виждам е повреден CCD сензора.Не е в следствие от слънчевата светлина,просто тази партида сензори е куца,от SONY яко са се осрали.Миналата година съм сменил над 100 броя в друг модел камера.Лошото при този NIKON че сензора върви комплект с обектива и цената на ремонта е главозамайваща.

Дата:   16-06-06 16:54

... неприятно [smilie2]

Дата:   16-06-06 21:53

ZENTEX,
ти ме шашна бе човек. "над 100 броя"!?!?!? това ако беше в автомобилостроенето, щеше да има световен скандал.
някъде ти бях мернал тел. ще ти звънна утре или в понед.

Публикацията е редактирана (17-06-06 02:30)

първа  назад  1     всички  напред  последна