Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за портфолио моля
Автор: didkata_s1   
Дата:   11-06-06 13:34

Здравейте на всички. Ще карам направо - трябвада направя портфолио за изпит. Как да го направя? Моля ви дайте някакви съвети, защото ми остана мнвого малко време а аз....... съм на никъде [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за портфолио моля
Автор: holden   
Дата:   11-06-06 15:26

Аре вe разбойници, damsel in distress.

Автор: GenaDP   
Дата:   11-06-06 15:41

Как да го направя? Моля ви дайте някакви съвети

Пробвай с фотоапарат, маце... [smilie5]

Автор: IChertov   
Дата:   11-06-06 15:48

ТУК
източник http://google.com
[beer]

Дата:   11-06-06 18:02

благодаря ти IChertov

аGenaDP следващият път ми спести иронията си

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   11-06-06 18:04

Майският брой на сп. "Computer Arts Projects" е посветен изцяло но изграждането на портфолио - форми и варианти за печат, форми и варианти за електронни носители и интернет. В зависимост от предназначението, от целта, от включените проекти, от ... абе всичко за портфолиото барабар с туториалите и завършения проект на съпътстващо CD. Ама нямаш време да четеш, дори да ти го свия на един PDF.
Затова разчитай на линка от IChertov.
Бърза помощ за "направата" на портфолио най-много да те подведе и да те запрати в погрешна посока. А то трябва да е своеобразно огледало на титуляра си... пък ако ще и само за изпит да е.

Дата:   11-06-06 18:09

LUMBERJACK благодаря, че отговори сериозно

единствените изисквания за портфолиото е - 10 бр снимки, в размер 18/13

нищо друго.......

и аз какво да направя - да си избера 10 мои снимки да си ги поръчам в някое фото и да им ги покажа..... това ли е [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: lukcheto   
Дата:   11-06-06 18:23

Дааам... Ще ти кажа това което на мен са ми преподавали в щрихи.

1. При изграждането на портфолио недей да се стремиш да покажеш абсолютно всичко което си направил/а до момента.
2. Независимо че се показват различни кадри ( с идеята да се покаже, че може да се справяш с различни топици във фотографията) те трябва да бъдат кохерентни. Да си личи че са на един автор. Знам, че на пръв поглед звучи леко абсурдно, но се има предвид, че авторовото виждане си е строго специфично, нзависимо от темата която представя във фотографиите си.
3. Трябва да има логически преход между кадрите, както и преходите да са плавни, да няма рязко "скачане" (в начина на осветяване или тематика например)
4. Покажи най-доброто от себе си, като не се притеснявай, че има и много силни и по-слаби кадри, по-слабите могат да ти позволят плавен преход и да работят за кохерентността на портфолиото.
5. По принцип в съвременния фотографски профи свят всеки фотограф има не едно а няколко портфолиа, според работата или проекта за който кандидатства/т. При кандидатстване в учебно заведение, нещата са по-различни защото портфолиото на кандидатстващя се очаква да е по-голямо и да доказва досегашните умения на кандидат-фотографа, както и уникалността на усета му/и за заобикалящия свят.
6. От личен опит: много се цени умението да се улавя красотата на светлината, особено важно е всеки кадър да има плавни преходи от светло към тъмно, (което показва и техническа грамотност), от значение е начина на подредба на портфолиото, чистотата, прецизността, качеството на печата...
7. Не забрявай, че портфолиото е твоето фото-АЗ :)

Това най-общо.[smilie24]

Публикацията е редактирана (11-06-06 18:28)

Автор: scrap   
Дата:   11-06-06 18:37

LUMBERJACK прати ми пдф-а на scrappy@abv.bg когато имаш време. [beer]

Дата:   11-06-06 18:41

[smilie10] [smilie10] [smilie10] lukcheto

мале.........
много сложно звучи

Дата:   11-06-06 18:47

Значи трябва да е печатна, а не електронна версия.
Както казах, няма значение колко проекта ще включиш, важното е портфолиото да кореспондира на тяхната визия и на твоя изказ, стил. А ти, доколкото съм гледал профила ти, имаш собствена линия на арт поведение.
Ако снимките ти са вече готови, избери 10 (както е изискването), които да те представят възможно най-цялостно - стилово, технически и креативно. По принцип (ххххх, как мразя този израз...) не трябва да се дава превес на нито един показател, бил той, както казах, стил, технически умения, креативност и т.н. От всичките снимки избери най-добрите, а не най-обичаните от теб. Разликата е огромна. Не знам какъв е изпитът, но ако трябва избери най-комерсиалните от тях. Зависи...
След това направи един НЕагресивен дизайн (A4) на подложките. Не ги бъркай с паспарту!!! Това са дизайнерски бакграунди за снимките. Ако искаш все пак да изглеждат като паспарту... не знам... според мен ще трябва да избереш А3 подложка.
Все пак да предположим, че си се спряла на по-популярния стандарт за портфолио - А4. Някъде в този дизайн намери място за кратко описание на проекта (снимката). Включи каквито искаш данни или обяснения, но да са много кратки. Самият дизайн трябва да кореспондира с излъчването на портфолиото ти като цяло, затова не ти давам никакви насоки. Ти си знаеш дали ще избереш цветчета и пеперудки или ще сложиш само шум. Дали да е цветен или B&W също зависи от целта, от основното звучене на представяните проекти и т.н. Ти си реши. Разпечатай подложките на хартия/картон не по-лек от 200g/m2.
Залепи фотосите на определените за тях места върху подложките. Ако за фолдер ще ползваш нещо тип "албум", значи портфолиото ти ще има 5 листа (двулицеви). В никакъв случай не купувай онези евтини матирани пластмасови джобчета, в които се слагат документи - те са за документи, а не за портфолио. Джобовете за портфолио трябва да са 100% прозрачни, без релеф по тях.
Ако ще слагаш страниците в кутия, както е много модерно сега, значи листите ти ще бъдат еднолицеви (да няма нищо на гърба). Кутията трябва да е много стилна - кожена или текстилна с някаква топла щампа отгоре, ама ти съвсем нямаш време за това. Пък и като ти казах - това в момента е много модерно и едва ли изпитната комисия ще е наясно с последната мода в портфолиото.

Дата:   11-06-06 19:44

[smilie24] [smilie24] [beer] Туй полезно :)) [beer]

Автор: parolphoto   
Дата:   11-06-06 22:03

И още един съвет ако може . Нъпреки какъв е сюжета на снимките би трябвало за цветни ако са цветни хартиената основа да е черна . Ако са ти черно бели снимките нещо като слонова кост хартията върху която ще ги сложиш залепиш . И друго на първата страница ако си имаш някакъв автофотопортрет няма да е лошо на първата страница и под нея да си напишеш там незнам какво . Утре ще ти покажа две снимки на портфолио публикувани във Френски фотоиздания ! Засега нямам как да ти ги пусна ![beer] [shtrak] [beer]
И поздрави на Лумбержак май мислим почти по един и същи начин ![smilie24]

Дата:   11-06-06 22:34

didkata_s1,
ще ти драсна повече на мейла... тази вечер или утре до обяд. Имам клиенти от различни бизнес-сфери, за които съм правил всякакви видове портфолио и презентации. Вече съм долу-горе наясно какво НА ТЕБ ти трябва и ще мога да ти дам по-конкретни насоки. Но от сега да те предупредя - разчитай най-много на себе си! Съветите само могат да ти помогнат, но нищо повече.

Автор: Стоев   
Дата:   11-06-06 22:41

Лумберджак, кажи и за патките[ezik] [smilie5] [beer]

Автор: paks   
Дата:   12-06-06 01:21

топла артъ паткъ на Стоев , определено ще впечатли най-много изпитната комисия

Автор: die_kunstfabrik   
Дата:   12-06-06 01:45

не искам да се меся или влияя мн мн, но зависи и много от това за какво и къде ще кандидатстваш, щото критериите доста се различават според локацията

Автор: parolphoto   
Дата:   12-06-06 09:40

Дидката_с6 -добро утро. Ето това ми беше съвета
за първа страница със АВТОФОТОПОРТРЕТ чернобяла фотография
https://photo-forum.net/i/365126&USER_ID=9603. И за цветната която наистина е върха на сладоледа презентацията
първа страница и една фотографияу на последващите на същия автор !
https://photo-forum.net/i/365129&USER_ID=9603
https://photo-forum.net/i/365128&USER_ID=9603.
И при нсички случая си намери няколко различни хартиени основи по цвят слагай там по някоя снимка и ще си избереш най-подходящото ако не смяташ тези класическите две. !Поздрави и успех [beer] [shtrak]

Автор: nanapak   
Дата:   12-06-06 09:58

Лъмбърджек, въпросното списание в оригинал ли ти е?
Мене също ме интересува, макар и не толкова хардкопи портфолията. Предполагам, че и други форумци също.
Ако намериш време, що не го насканираш на едно ПДФче (дори не цялото, само серията статии за портфолията) и да го метнеш нейде за теглене?
Мисля, че доста народ ще зарадваш с това [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie25] [beer]

Дата:   12-06-06 16:00

nanapak,
ще го метна на PDF, но не веднага. До края на седмицата все ще намеря време.
... Иначе целият брой е посветен на портфолиото - хардкопи също е в кюпа.
Ще го видиш като го кача на FTP.

Всеки брой на това списание е посветен изцяло на някакъв проект. Захващат го от идеята и скицата и до края на списанието го излъскват до блясък. Този път са избрали портфолиото като тема.

Дата:   12-06-06 16:20

оо уведомете ме кат стане тва LUMBERJACK [beer] [beer]

Автор: mrtn   
Дата:   12-06-06 16:28

Доста полезна информация може да даде това списание! Със цигурност ще го изтегля ако го има качено някъде![smilie5]

Автор: Essenov   
Дата:   15-07-06 11:44

Имаме ли прогрес с пдф-а? Очакваме го с нетърпение..

Дата:   15-07-06 17:58

ами ко стана...... нищо [smilie2]

Дата:   16-07-06 00:07

Бях пуснал отделна тема за това.

Ето отново линка:

ТУК