Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за Зенит ЕМ?
Автор: WiShY   
Дата:   08-06-06 19:53

Така, днес си намерих детския апарат - Зенит ЕМ от 72 година.Дядо го е купил от Куба през 74 година. И от тогава до сега с него са снимани точно 4 ленти [smilie18]. С една дума хапарата е чисто нов с Helios 44m 2/58 обектив. Обаче от подмятане като погледна през viewfinder-a сякаш вътре някво стъкло е разделено на две. Не е от обектива, щото и без него се вижда. Въпроса ми е това дали има управия? И да ми кажете тоя апарат има ли няква стойност? Няма да го продавам просто искам да знам :) Толкова ме кефи, че ще го ползвам даже [smilie19] а мерси [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за Зенит ЕМ?
Автор: WiShY   
Дата:   08-06-06 20:07

[smilie24]

Автор: chris73   
Дата:   08-06-06 20:13

еми в някой от зенитите има допълнителни елементи, подпомагащи фокусирането - микропризми и прочее, провери дали и твоя случай не е такъв...

Автор: next_time   
Дата:   08-06-06 20:14

Обектива - скоро някой продаде такъв за 20 лв
Апарата сигурно 10.
Всичко се оправя но сигурно ще е по-скъпо от колкото да си вземеш работещ.

Автор: dsp   
Дата:   08-06-06 22:14

WiShY написа:

> като погледна през viewfinder-a сякаш вътре някво
> стъкло е разделено на две. Не е от обектива, щото и без него се
> вижда. Въпроса ми е това дали има управия?

Това е специален елемент за точно фокусиране... имаше си даже специално наименование - някаква призма - не помня вече - когато е точно на фокус картинката двете половинки съвпадат точно, иначе се разминават - работи само при отворена бленда, разбира се.

Автор: digitalgab   
Дата:   08-06-06 22:33

Кефи те, а? Той прави чудесни снимки, ама нещо не разбрах, срам ли те е да снимаш с него, що ли?

Автор: holden   
Дата:   08-06-06 22:57

split screen

Автор: bokser   
Дата:   08-06-06 23:05

Казва се - ФОКУСИРАЩ КЛИН [ezik] [shtrak] [beer]

Автор: LTG   
Дата:   08-06-06 23:49

Ами до тук никой не е дал правилен отговор на въпроса. Ето линк с кинематичната схема на апарата http://www.zenit.istra.ru/archive/zenit-e/zenit-e-kinematics.jpg.
Поради вида на призмата, която се използва в апарата образа, който се вижда в окуляра е в действителност съставен от 2 долепени отражения, които се получават от скосените горни повърхности на призмата. Там където се съединяват 2-та образа се получава тънка вертикална линия през целия образ в окуляра, която е горния (хоризонтален на схемата) ръб на призмата.
Този апарат мисля, че няма фокусиращ клин от описания горе вид от 2 части. Може да има растерно кръгче, което да е по средата на образа и то да помага за доброто фокусиране.
[thankyou] [ezik]

Публикацията е редактирана (09-06-06 10:44)

Дата:   09-06-06 00:09

клин - две цилиндрически призми, вградени в централната част на визьора.Разделящата линия може да бъде хоризонтална, вертикална, наклонена (45) и даже кръстообразна (тва е превод от ОГЛЕДАЛНИЯ АПАРАТ КАТО СИСТЕМА на А.И. Трачун)[smilie5] Растерния кръг е в помощ на този тип визьори, защото с тях се фокусират трудно неконтрастни обекти, текстурни повърхности, невъзможен е контрол над дълбочината на рязкост и други такива "глупости" Мисълта ми беше само, че на апарата му няма нищо - готов за бой![beer] [smilie5] [thankyou]

Дата:   09-06-06 00:23

https://photo-forum.net/static/forum/2006-06/jqvc7653.JPG
http://i43.photobucket.com/albums/e373/Bokser/DSC_50891056.jpg

Автор: skitnik   
Дата:   09-06-06 01:10

много от снимките ми в профила са правени със Зенит. въпреки Canona който си взех. Зенита не гоставям... :-))) Ако му има нещо оправи го пробвай :-)

първа  назад  1     всички  напред  последна