Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване
Автор: edit0r   
Дата:   03-06-06 20:47

Значи проблема ми обектива(лещатат) ми е прашен и замазан как и с какво да го почистя без да навредя на лещатата ???

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване
Автор: gezata   
Дата:   03-06-06 21:03

Купуваш си една гюдерийка от някоя опника, дъхваш върху лещата и я забърсваш

Дата:   03-06-06 21:09

Еми някви препарати може ли спирт или препарат за стъкла???

Автор: chris73   
Дата:   03-06-06 21:12

по фотата има китове за почистване. не струват скъпо...

Автор: hash   
Дата:   03-06-06 21:13

в никакъв случай със спирт! предполагам и това за стъклата не е добра идея, макар че не съм чел нищо по въпроса или опитвал

Автор: lacho   
Дата:   03-06-06 21:16

ами със спирт но разреден с дейонизирана вода... но пак внимателно... препаратите за прозорци... се правят в повечето случаи като основа амоняк... а нве съм сигурен че амоняка не е опасен... и маже... аз лично в повечето случаи си чистя оптиката с микрофибърна кърпа като първо със мека четка отстранявам всички прашинки и остава да се почистят само петънца или отпечатъци от пръси..при нужда духвам с уста за да се отложи малко влага на лещата и забърсвам... само не натискай много за да не надереш някой слой...

Автор: Mars49   
Дата:   03-06-06 21:16

Послушай chris73 !

Автор: IvoYoo   
Дата:   03-06-06 22:23

само с кит за чистене според мене. аз чистя с течност и кърпички. в Халите са по 9 лв мисля[beer]

Автор: navy   
Дата:   03-06-06 23:34

Духам с влажен дъх и после с мееека салфетка/кърпичка [smilie7]

Автор: delchev   
Дата:   04-06-06 02:13

отделните слоеве на всяка от лещите са слепени с масло (за микроскопите със сигурност знам, че е кедрово - за фотолещите би трябвало да е нещо подобно), така че, ако искаш да чистиш с някава почистващта течност виж дали съдържа органични разтворители (ацетон, например, а и повечето сапуни, бензен, хексан и т.н. спиртът също не е безопасен, а хлороформът си е направо заплаха за оптиката). Най-добре със онези гюдерийки за чистене на очила и на сухо... е, може да дъхнеш върху обектива, така или иначе събира повече влага директно от въздуха, но избягвай органичните разтворители със сигурност!

Автор: Стоев   
Дата:   04-06-06 10:14

Почистване на оптика = Пенчо Маркишки [smilie24]

http://www.starrydreams.com/node/209

Автор: maldito   
Дата:   04-06-06 10:24

и тука има нещо [smilie5]photopavilion.com/products.php?c=9&sc=268

Публикацията е редактирана (04-06-06 10:26)

Дата:   04-06-06 10:25

[smilie10]

Публикацията е редактирана (04-06-06 10:25)

Дата:   04-06-06 10:27

Малдито, пиши на кирилица бе[ezik] [smilie18] [beer]

Дата:   04-06-06 10:31

[smilie18] [smilie18] [smilie18] забравих как са пише ве шъ мина на глаголица[smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik]
[beer] [beer] [beer]

Дата:   04-06-06 10:33

Това боуер много готино чисти телевизор и лаптоп[smilie24] [beer]

Автор: IChertov   
Дата:   04-06-06 11:44

аз имам една Lens хартийкъ.. и снея дозамазвам та дъ се получи ЕДНОРОДЕН мазнеж.. [ezik] [ezik] [beer] [smilie21]

Дата:   04-06-06 12:16

благодаря на всички !! [smilie25] [smilie24]

Автор: markishky   
Дата:   05-06-06 15:05

Оригиналната ми статия е на адрес http://geocities.com/astronomyforamateurs/Cleaning.htm барабар с още други оптикарски статии.

А знаете ли че съвсем лекият "еднороден мазнеш" има неочаквано предимство? По така леко (ама съвсем леко!) замазана стъклена повърхност по не се лепят прашинки! Не мога да си го обясная защо, но може би наелектризираната стъклена повърхност на лещата или пък наелектризираните по разни причини прашинки не си взаимодействат - може би тънкият мазен слой действа като изолатор!
При чистене "на сухо" (което не е най-удочното решение), стъклото леко се наелектризира - спомнете си опита в училище с наелектризиране на стъклена пръчка с копринена кърпичка. Кадифето и другиите платове също го наелектризират. Затуй след бърсане - бърза проверка и капачката веднага отпред.

Автор: jordan82   
Дата:   05-06-06 16:02

Ей това нещо скоро ще го има в България -
http://www.zeiss.de/c12567a8003b58b9/Contents-Frame/90df3d8e991d4103c12571230030df10

Дата:   05-06-06 16:23

Маркишки
да беше написал една книжка, че да си я купи човек с КЕФ[smilie5]

Автор: markishky   
Дата:   06-06-06 17:21

За книжка съм мислил, ама разходите по издаването и грижите покрай разпространението й ще ми дойдат нанагорно... затова имам 2-ри вариант - CD-диск с всички статии вътре, заедно с галериите към тях и речника ми по оптика, с наложен платеж. Който му е интересно - да пише на e-mail: markishky@yahoo.com. Само сега да не ревне някои че си правя безплатно реклама тука...

Дата:   06-06-06 20:09

[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна