Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Предпечат-Tipps (asahi, n1x0n, boni, пиксели, кропове, dpi, формати)
Автор: photogirl   
Дата:   12-05-06 14:14

Здравейте, форумци!

Както казва asahi „Човек дори и добре да живее си купува ДСЛР“, че и аз така.
Понеже досега съм снимала аналогово, не ми се е налагало да се сблъсквам с дилемата „Предпечат“ (макар, че доста съм си обработвала сканирани снимки, но само за интернет). Чета от известно време и ми се поизясняват нещата, но все още има някои недоразбраности и съм объркана. Например:

Обработила съм вече снимката, кропната е, върната е обратно в 8 bit-а и искам да я печатам в размер А4. Снимката обаче е 1772 x 2214 пиксела (5.907х7.38 inch-а или 15x18.75 см) на 300 ppi (още в RAW е настроена на 300 dpi). Искам да бъде качествено отпечатана без да се „разтегне/изкриви“. Явно с тези пропорции няма как да стане. Права ли съм? Тогава да речем, че не искам да я кропя по точен формат, затова съм готова да пусна (с PS) бели рамки отстрани и да я изравня до 20x30 см (canvas size). Правилна ли ми е логиката? Ще се принтира ли качествена, неразтеглена снимка, въпреки големите бели участъци отстрани?

Втори вариант: Да речем, че имам готова снимка, която е кропната точно в пропорция 2:3 (20x30), но снимката е 1000 x 1500 пиксела на 300 ppi, тези пиксели са малко за А4 нали? Ако я дам така за принтиране, в какво ще се изрази некачественият резултат. Ще бъде изкривена ли? Ще бъде мека като не рязка ли? И как да я направя годна за печат А4, да интерполирам до 2362 x 3543 пиксела (според PS това са 20 x 30 см при 300 ppi). Нещо мисля, че съм в дълбока заблуда и грешка. Защото чета как вие от 6 Мп (2000x3008 примерно) файлове правите без проблем 20х30 дори 30x40 копия.

Третият проблем: как да се ориентирам за рязкостта? Когато файлът вече е съвсем готов за печат sharp-вам. Копието обаче толкова шарпнато ли ще излезе, колкото, като гледам снимката в пълен размер или поне приблизително (ясно е, че и мониторът ми си има собствена рязкост)?

Благодаря ви много предварително! Просто вече ще ми побелее косата от грижи за оптимално подготвен файл за печат.

PS: От търсачката на форума четох, че се препоръчват дори 220 dpi. Има ли нужда въобще от 300?

Отговори на това съобщение
 Re: Предпечат-Tipps (asahi, n1x0n, boni, пиксели, кропове, dpi, формати)
Автор: JMDP   
Дата:   12-05-06 15:12

photogirl,
Всичко това, което питаш е достойно за дисертационен труд :))))). Което от опит мога да споделя е, че най-вече зависи на какво ще разпечатваш (копираш) снимките. Аз печатам на EPSON StylusPhoto 950 и след известно време работа с него съм намерил оптималните настройки за печат - рязкост, наситеност и dpi. По отношение на това колко dpi трябва да е снимката, личното ми мнение е, че 300 е абс. максимум. Печатал съм А4 и на 240 и видима разлика няма (като кропна снимката и ако остане 300дпи, тя вече е по-малка от А4 и ако не искаш да интерполираш към по-голяма размер не е проблем да слезеш до към 240дпи за да получиш А4). Въпросните 240дпи се отнасят и до случаите, когато печаташ на много качествена хартия. При хартии с по-ниско качество, можеш да слезеш и под 240дпи... При вадене на снимки на фото-машини, трябва да ти кажат на колко дпи трябва да е снимката и ако кропваш да ресайзваш с интерполация до желания размер при 300дпи например... За остротата ти трябва известно време да пробваш. Все пак с различните обективи е необходимо и различно изостряне и т.н. (да не говорим, че за всяко печатащо устройство трябва да си напасваш степента на изостряне). Та най-общо това от мен... Работа, печат и извесрно количество проби трябват, а, да и търпение, търпение...

Дата:   12-05-06 15:31

Няма да печатам на домашен принтер. Ще питам значи на колко dpi искат снимката, ако е на 300, вероятно е по-добре да им дам на 300, отколкото на 240 и те да я интерполират.
Сигурно си има тънкости, но съм се опитала да сведа проблемите до три варианта и просто питам за всеки от тях, кое е най-доброто решение.
За рязкостта ествествено, че от обектива зависи после степента на шарпване, но аз питах нещо друго - дали, когато съм шарпнала, колкото смятам за необходимо, гледайки готовия файл в пълен размер, е добра ориентация и ако не - как.

Автор: navy   
Дата:   12-05-06 15:35

Ще бъде мека като не рязка ли?

[smilie7] кефиш

А като цяло доста си се омотала...

Лайк а пиле ин калчищен [smilie7]

Автор: JMDP   
Дата:   12-05-06 15:39

На 100% е добре да се гледа, когати изостряш за да не преизостриш, разбира се отпечатана снимката ще изглежда по друг начин. Леко преизострен файл на монитора (особено на TFT) най-вероятно ще излезе по-мек на фото-машините. Или с две думи на печат на фото-машина нещата ти ще излизат с една идея по-меки. Макр, че и това е малко относително.

Автор: ALBIREO   
Дата:   12-05-06 15:42

А аз да попитам... има ли смисъл да се инвестира в принтер, или най- добре да се вадят снимки в студио?

Автор: boni   
Дата:   12-05-06 15:50

Чети раздел 6 на https://photo-forum.net/ebook
Ако искаш да се ориентираш приблизително как ще изглежда копието ти, ползвай опцията print size във фотошоп[beer]

Автор: aD   
Дата:   12-05-06 15:53

Леле ква каша !!

Май най-голямото объркване идва от тия кропове и съотношения 2:3, канвас сайз и прочее, по лесно ще ти е да си отвориш един нов файл в Фотошоп с размерите за печат и 300 дпи, да си пуснеш вътре снимката и да си я нагласиш както си искаш. Ако се налага много да я разтягаш интерполирай я от РОУ конвертора преди това - за предпочитане е.

За шарпването няма закон, всичко е на око, правилно са ти написали че на печат винаги ще ти излезе по-меко отколкото го виждаш на монитора. Всяка снимка изисква различни нива на шарп, но ако е на фокус и всичко и си е наред, рядко се налага повече от 100.

Автор: Стоев   
Дата:   12-05-06 16:33

(шарпя като за световно на 3х100 [smilie21])

Дата:   12-05-06 17:21

За шарпването няма закон, всичко е на око...

Много смело казано [smilie7]

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: nik1   
Дата:   12-05-06 17:38

Photogirl, събота ми е по-спокоен ден. Можете да вземете няколко файла и да пробвате при мен това което Ви интересува. Дано не е проблем фотошопа 7 версия. Може да вземете и jpg или tiff. Формата на машината е 30х44 при формат на хартията 32х45. Поканата важи за всички които се интересуват. В профила ми е мейла. Утре съм в офиса от 8.30 до към 14.00 Тел. в офиса 855 30 83

Дата:   12-05-06 17:40

Оооо, ще печатаме на DC12 [smilie5]

Автор: AlekRB   
Дата:   12-05-06 17:57

ALBIREO ,има смисъл да се инвестира в принтер.Можеш да си печатиш в къщи снимки със страхотно качество ,а и сам си следиш процеса.Вече има страшни принтери на пазара и много хубави плътни хартии.[smilie24]

Дата:   12-05-06 18:31

photogirl ,кажи във фотото да не ти режат от кадъра ,а да я пуснат снимката с бели полета.[smilie24]

Автор: jrr   
Дата:   12-05-06 18:33

Каква е приблизително себестойноста на копие примерно20/30 от принтер?

Дата:   12-05-06 18:44

От стинки до левчета, зависи от принтера [smilie18]

Дата:   12-05-06 18:53

...и от хартията.[smilie18] На голямите формати /А4 ,А3/излиза по-евтино от фото студио.[smile] [beer]

Дата:   12-05-06 21:14

Аз съм докарвал прилично фотографско изображение на колотек хартия А3 на себестойност около левче, иначе продажната е повечко.
И после като го фолираш матово и става убиец [smilie7]

Автор: jrr   
Дата:   12-05-06 21:29

[smilie24] [beer]

Автор: namaste   
Дата:   12-05-06 22:19

navy, тази цена за DC12 ли е?

Дата:   12-05-06 22:50

1. navy, след като съм се омотала доста, помогни ми да се отмотая. Все пак си със самочувствието на човек който разбира и може. Отговори ми, ако обичаш, конкретно на въпросите. Бъди градивен, моля! Имащ цели 5 поста и в нито един от тях не си полезен.

2. ALBIREO, моля те да си отвориш друга тема, на която да ти пишат конкретно. Питането ти не е свързано с моето, затова намирам „проявата“ ти за меко казано неуместна.
Искам да помоля и останалите да не отговарят на ALBIREO тук.

3. boni, прочетох го, но въпреки това не ми стана ясно, какво трябва да направя в конкретните изброени ситуации, твърде общо е. Съвета с print size ще ми е полезен, благодаря.

4. aD
„Леле ква каша !!

Май най-голямото объркване идва от тия кропове и съотношения 2:3, канвас сайз“

Явно въобще не си чел/а внимателно. Пределно ясно ми е как да си кропна снимка в желания формат. Никакво объркване не идва от там. Въпросът е как да подготвя за печат снимка, която не искам да кропвам с точни размери или пък, която е с по-малка резолчюция от желания формат.

5. nik1, много благодаря и с радост бих се възползвала, но не живея в България.

До тук единствено ми стана ясно, че с рязкостта ще има проба/грешка процес.

Нито един човек не отговори конкретно и ясно.

---
Синтезирано накратко (в първия пост има конкретни примери):

I. Kак да подготвя за печат снимка, която не искам да кропвам с точни размери?

II. Kак да подготвя за печат снимка, която е с по-малка резолюция от желания формат?
---

Надявам се, че ще се появи някой, който да има желание и да може да помогне. Все пак от хилядите членове на форума, има стотици, който принтират цифрови изображения и предполагам поне десетки, които го правят, както трябва.

Всеки може да спами и да дава неадектватни коментари - това е най-лесното, но кой може да бъде градивен?
Благодаря!

Автор: Affe   
Дата:   12-05-06 22:57

photogirl, от цялата тая работа на мен лично не ми стана ясно за какъв печат се говори изобщо? В началото си споменала "Предпечат", след това - за фотостудиа, принтери и т.н. От това зависят и отговорите, които искаш да получиш.

Дата:   12-05-06 23:28

Affe, снимка във формат А4, която например да си сложа в рамка на бюрото или която искам да подаря на важен човек, да е с много добро до отлично качество (например като за фотоконкурс). Не говорим за печатане за списание или подобни.

Дата:   12-05-06 23:31

Ако става въпрос за отпечатване на мастиленоструен принтер или копиране във фото на минилаб отговорите на твоите въпроси са следните:
1. Най-напред имай предвид, че формат А4 е с размери 21х29,7 cm, т.е. приблизително 21х30 cm. В първия случай, в който размерите на снимката ти са 15х18,75 cm, ако на основата зададеш 21 cm височината ще ти стане 26,25 cm, т.е. няма да ти достигат около 3,5 cm до пълния А4 формат. Не знам дали в някое фотостудио пускат файловете така, че автоматично да запълнят формата, като НЕ запазват пропорциите на снимката. Съмнявам се, че е така. Същото важи и при печат на принтер. Ако ти изрично не зададеш, че искаш принтерът да ти разтегли снимката на формат А4, той просто няма да го направи. Затова изходът в дадената ситуация е, както правилно си предположила, да пуснеш бели полета, за да запазиш всички елементи на снимката, БЕЗ да се "реже" в случая от хоризонталния размер. Защото, за да стане А4 има 2 варианта - или да имаш бяло поле отгоре и отдолу, което ще е около 1,75 cm, или да ти се отреже от двете страни общо около 3,8 cm. Но бялото поле можеш след това да си го отрежеш и така снимката пак да е без полета. :)
Отговорът на другите въпроси - в следващия постинг, че този стана много дълъг, та да не вземе да изчезне... :)

Дата:   12-05-06 23:39

По въпроса за разделителната способност.
1000х1500 пиксела са ти всъщност 8,5х12,5 cm, което ще рече, че, за да постигнеш формат А4, ще се наложи да интерполираш. Не знам какъв ти е фотоапаратът и какво е качеството на снимката (доколкото разбрах е DSLR и надявам се е нов хубав модел), но според мен, ако снимката е качествена, няма да имаш видими проблеми с качеството. За фотостудио или на мастиленоструен принтер и 200 dpi ще са ти достатъчни. Така че без интерполация 20х30 cm ги получаваш при разделителна способност 127 dpi, което ще рече, че до 200 dpi разликата в качеството почти няма да се усети. Да не говорим, че навсякъде се пише, че 150 dpi за мастиленоструен принтер и фото са достатъчни.
Загубата на качество би се изразила в малка загуба на рязкост, евентуално, ако имаш шум в снимките той ще стане видим, ще се загубят най-фините елементи от изображението. Но ако снимката ти наистина е качествена, това едва ли ще стане, имайки предвид малката интерполация. Защото всяка качествена снимка търпи известна интерполация без видима промяна в качеството.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна