Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Средноформатна камера - съвет
Автор: ksietta   
Дата:   09-05-06 15:14

Имам някакви планове да изляза от сапунерския си период. Всички с които се консултирах (без Здравко Деков) бяха за цифровм апарат...аз обаче май ще се спра на филмов - 6/7.

Имам Пентакон сикс...но много държа на скоростите между 1/8 и 1/60, при които поради сътресенията при снимане този апарат не прави добри снимки.

Сега гледам едни камери - Bronica, Mamiya, Pentax, Hasselblad... Тези дни за малко не купих един Пентакс...обаче докато четох това-онова в интернет стигнах до думата вибрации...и ентусиазмът ми веднага се охлади.

Някакви отзиви от опит? Това което търся е перфектна рязкост при 50 см на 300 пиксела на инч.

Отговори на това съобщение
 Re: Средноформатна камера - съвет
Автор: ecobo   
Дата:   09-05-06 15:18

Канон 5Д ще ти свърши работа...
Бъдещето е на дигиталните технологии.
Филма скоро ще излезе в заслужена пенсия [smilie18]

Дата:   09-05-06 15:22

Екобо - май няма да мога да си го позволя...за това си мисля за едно тяло с призма и за начало само едно обективче...[smile] [smile] [smile]

Автор: hackum   
Дата:   09-05-06 15:25

В момента качеството на сканиран филм среден форат е доста по-добро от всяка дигитална камера, така че ако търсиш качество - Mamiya 6x7, Hasselblad 6x6

Автор: zoomaniak   
Дата:   09-05-06 15:27

ecobo
Филма скоро ще излезе в заслужена пенсия

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: paun   
Дата:   09-05-06 15:35

Ами зависи какво и къде предимно ще снимаш.За студийна работа препоръчвам мамия(по възмовност RZ).Ако снимаш предимно пейзаж и архитектура са много удобни телеметричните варианти Mamiya 7II ,Fuji GSW,GW (6/7 и 6/9).Компактни са и лесни за обслужване.Повечето огледално-рефлексни средноформатни камери имат функция за вдигане на огледалото и след това експонация.Така се избягва сътресението от прибирането на огледалото.Това обаче е приложимо само при снимане от статив и на статични обекти защото се губи образа във визьора.

Дата:   09-05-06 15:39

Ще излезе, ще излезе... Най-много след 3-4 години, като станат дигиталните гърбове по 2-3К доларес - край с филма. Сега широкия формат още се крепи, ама и на него са му преброени дните...

"Поживем - увидем", както казват французите [smilie25]

Не говоря обаче за АРТ - там все ще има (зоо)манияци, дето се кефят да им мирише на проявител. И аз се кефя, ама нямам време за заиграфки....[smilie2]

Автор: hackum   
Дата:   09-05-06 15:40

Най-голямото предимство е че добрите средноформатни камери могат да ползват дигитален гръб вместо филмов, така че след години като цените им паднат и искаш да снимаш дигитално можеш да си ползваш всички обективи и аксесоари.

Автор: fotocolor   
Дата:   09-05-06 17:00

PENTAX 6X7

Дата:   09-05-06 17:20

Ако искаш Броника с 3 прекрасни обектива, мога да те уредя. Цената е хубава...[smile]

Дата:   09-05-06 17:27

fotocolor- пентакса добре ли се държи, не подскача ли при снимане...

Екобо - хубава - какво ще рече? [smile]

Дата:   09-05-06 17:35

BRONICA – ETRsi , 6X4,5 Обективи: ZENZANON, 75 - 2,8; 40 – 4; 150 – 3,5; 250 – 5,6. Гърбове: 2 бр. 120, 1бр 135. Визьори: АЕ 2, и въртящ се. Ръкохватка, Универсален сенник 40-250 мм Всичко в отлично работещо състояние, с леки козметични драскотинки по корпоса.

Автор: gecata   
Дата:   09-05-06 17:39

Pentax 67II, ili Hasselblad.Погледни профила ми - там почти всичко е снимано с Хаселблад. Не те съветвам за 645, този формат е нито риба нито рак....спореде мен...[shtrak]

Автор: gecata   
Дата:   09-05-06 17:44

Ха и забравих да ти кажа:Среден формат-задължително сериозен статив, въпреки че и Пентакса и Хасела имат функция за вдигане на огледалото преди снимане, за да се избягнат вибрациите от "Шльопването"... а аз избрах Хасела заради централните затвори на обективите /синхронизират на всяка скорост със светкавицата/.

Автор: paun   
Дата:   09-05-06 17:54

Продаваше се преди 20 дена Bronica 6/6 с 5! обектива и 3 касети,запазена,с пердеобразен затвор за 1200 лв.,ама незнам какво стана....

Публикацията е редактирана (09-05-06 17:55)

Автор: dashrendar   
Дата:   09-05-06 18:00

snimam s mamiya C220. aparata e dvuobektiven, nyama nikvi vibracii za koito govorish i se pretesnyavash, ima si samo centralen zatvor i tuy to. snimal sum i na 1/8 ot ruka i nyamam griji. Vsi4ki TLR-ta mamiya, rollei, seagull, i razni drugi starinki sa taka. Pentaxa 6x7 e super kamera, ma teji nogo i ima ogledala det moi ta izkurti:) ta tova e moyat opit [smile]

Дата:   09-05-06 18:45

Даа..благодаря за мненията...има материал за размисъл...

Автор: Stoyan22   
Дата:   09-05-06 19:58

Za BRONICA – ETRsi , 6X4,5 za koiato pi6e ECOBO - ima i 250-5,6 . Vsichki obektivi sa s centralen zatvor, Kamerata e sas sistema za vdigane na ogledaloto predi ekcponirane ot zatvora, i sinxrona sas svetkavicite e na vsi4ki skorosti.
Ima i digitalni garbove za tozi model. I ako chovek ia vzima s ideata da ia digitalizira 6X4,5 e razmera.
ne slychaiino digitalnite Hasselblad H1, H2
sa s tozi razmer

Публикацията е редактирана (09-05-06 20:03)

Автор: ibk   
Дата:   09-05-06 22:18

Само да уточня - вибрациите при средноформатните Пентакси са от СПУСКАНЕТО на огледалото СЛЕД снимането. Имаше цяла статия в luminous-lsndscape.com точно по този въпрос.
[beer]

Автор: Stoyan22   
Дата:   09-05-06 23:23

Ogledalata zapo4vat da se spyskst sled kato perdetata ili zatvorite sa se zatvorili !
Eksponaciata e zavar6ila.

Автор: sofianec   
Дата:   09-05-06 23:46

Ако искаш да преодолееш вибрациите при снимане, тябва да използваш обектви с вграден централен затвор и як статив.
Успех.
[smile]
Насочи се към Хаселблад.

[smilie3]
Успех.

MAMIYA
Автор: icikonti   
Дата:   10-05-06 09:35

Хаситата са скъпи и не са кой знае какво ,въпреки широкоразпространеното мнение за тях.Не се хвърляй на 6*6 формат ,защото после винаги кадрираш в правоъгълник при копирането.По-малкия формат 6*4,5 върши работа но е ни рак ни щука!
MAMIYA 7 е перфектния вариант за снимане от ръка ,но цената е ужасяваща.
Както казаха по-горе статива е от съществено значение.Направи някакъв компромис с цената плюс статива .Пентакса наистина е добър поставен на статив.Въобще средноформатната камера си иска статива.Ето ти един компромис тука[beer]предполагам за 250-300 долара.[smilie5]

Автор: tihov   
Дата:   10-05-06 10:25

Старата телеметрична Мамия 6х9 е добро решение. Тя няма никакво сатресение, защото е с централни затвоти и има гъвкав гръб. Имам такава с 3 обектива и 2 касети и се чудя дали да не я продам.

Автор: nanapak   
Дата:   10-05-06 10:46

Ксиета, направи си сам сметката.
Факта, че всички ти предлагат (собствените си) камери - нищо ли не ти ГОВОРИ?!? [ezik]
Пак си помисли за първия пост на Екобо...
И падат цените само на камерите...
А ще ти трябва и ЯК статив (цените им обаче не падат [ezik] ), и МНОГО ЯКА глава... като се намъчиш, ще ти потрябва и добър скенер, но не Лайка формат - и на тях цените не падат [ezik] ...
Дали не стана вече повече от 5Д?!? [smilie11]
а още не сме споменали филми, лаборатория и куп други "сладки", но бая солени дреболии...

Не ти предлагам и аз моя 6х6, с 5 обектива, защото просто не си струва цената...
Не че някога може да ми потрябва [smilie10]

Дата:   10-05-06 11:25

nanapak - гледаш на нещата от друг ъгъл...за момента нямам амбицията да правя повече от няколко прилични снимки месечно...предварително репетирани със сапунерка...и бих се задоволил с един обектив, на принципа "простирай си краката според чергата"...[smile] [smile] [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна