Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon350-custom WB
Автор: vx1000   
Дата:   26-04-06 20:44

Здравейте приятели. Извинете ме за глупавия (може би) въпрос-рових, но не намерих нещо по въпроса който ме вълнува. Доскоро снимах само на лента[shtrak] (стара и добре запазена машина Exacta vx1000), но отскоро разполагам и с Canon EOS 350D. Сега правя първи стъпки в цифровата фотография и имам проблеми с белия баланс-знам и разбирам за какво иде реч, още повече че съм снимал и с полупрофесионална видеокамера, но в случая проблема ми е с custom баланса на апаратчето (другите режими са ми ясни). Ще съм много благодарен за всякаква помощ и съвет[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Canon350-custom WB
Автор: asahi   
Дата:   26-04-06 20:56

Формулирай си проблема, че не го намерих в постинга ти.

Дата:   26-04-06 21:01

ами не мога да разбера как да работя с този custom режим-искам сам да си нагласям баланса, щото в някои ситуации готовите настройки или автоматичния баланс нещо не ми се нравят...знам че има и настройка по някаква готова снимка в паметта, но не знам как и на какъв принцип става

Дата:   26-04-06 21:06

Аха.
В упътването какво пише по въпроса?

Автор: samara   
Дата:   26-04-06 21:07

...праскай на RAW и после си прави каквото си искаш [smilie24] ...[beer] [shtrak]

Автор: Ros   
Дата:   26-04-06 21:13

До колкото знам снимаш някаква бяла повърхност или по-добре сива карта ако имаш при дадената светлина с която ще снимаш, влизаш в менюто - custom WB и задаваш тази снимка.

Автор: CYPER   
Дата:   26-04-06 22:35

Точно така е, както го е обяснил Ros.

Снимаш нещо, което знаеш, че е бяло на AWB (автоматичен баланс на бялото). После от менюто избираш Custom White Balance и ще ти иска снимка. Избираш тая и натискаш бутона Set. И после да не забравиш да смениш WB на custom от копчето. Аз понякога забравям и се чудя що няма разлика от преди [smilie18]

Автор: den_den   
Дата:   26-04-06 22:40

До колкото знам не е задължително да правиш пробата с AWB , по- скоро е важно да е правилно експонирана.

Публикацията е редактирана (26-04-06 23:12)

Дата:   26-04-06 23:34

Хайде да обобщим:

Custom White Balance се използва, когато (1) преддифинираните настройки не отговарят на реалната цветна температура на светлината, с която е осветен обекта. Това е по-лекия случай. По-тежкия е (2) когато обектът е осветен с разнородна по цветна температура светлина.
При вариант 1 слагаш бял лист или сива неутрална карта пред (върху) обекта перпендикулярно на посоката на снимане и го снимаш. Ако използваш изкуствено осветление то трябва да е включено в номиналния за снимката режим. Листът трябва да заема повече от половината площ на кадъра. Проверяваш експонацията по хистограмата - листът или картата не бива да е преекспониран(а). Възможни грешки - ако източникът на светлина е с ясно изразен нелинеен характер - живачно-луминисцентни лампи, цветни филтри и подобни резултатът е неточен, понякога много.
Вариант 2. При смесено осветление за измерване се взима основният източник. Ако той е страничен и листът (сивата карта) не могат да бъдат осветени директно се минава от страната на основния източник и там се прави измерването. При съмнение за влияние на допълнителните светлини те могат да се изключат. Все пак мерим само цвета на светлината, не и интензитета и.

След заснемане на целта (таргета) кадърът се посочва за референтен както го е описал Сайпър.

Не всяка хартия е бяла, но това е друга тема.

Гореописаният метод все пак е любителски и малко приблизителен. По-точно е ако се снима в РОУ като предварително се заснема сива скала с бяло, наколко сиви и черно полета в същата светлинна обстановка. Отново е добре при смесено осветление да се използва само основното, което ще определи цвета на заснетия предмет.

Добър резултат дават и картите от http://www.qpcard.com/

Дата:   27-04-06 01:15

Благодаря много[smile] , мисля че ми се изясни. Утре ще направя проби щото сега се прибрах от работа и часът е около 01.15 сутринта..бррр...и няма кой знае какво интересно за снимане наоколо. Пропуснах да отбележа че се занимавам предимно с пейзажна фотография и това което съм постигал като топлина на цветовете с лента, все още ми е трудно да го постигна цифрово-например залез, но с по добра настройка по бялото предполагам че ще се получи...пак ще пиша[smile] а ако си харесам някоя снимка може и да я пусна[smilie3]

Автор: OrlinDraganov   
Дата:   27-04-06 01:25

Все си мисля че чисто бял лист (в книжарниците обикновено продават и поединично от най-елитната хартия) е по-добър за WB, пък сивата карта само за измерване. Така ли е ?

Дата:   27-04-06 23:16

Благодаря за съветите[smile]
Днес изпробвах следното:
при слънчева светлина заснех няколко снимки при различни готови настройки за WB, но с еднаква скорост и бленда (ръчни) за всички снимки, фотоапарата беше неподвижен-на статив, а времето между отделните снимки беше няколко секунди-колкото да сменя режима на баланса. Сложих пред обекта (цвете) бял лист, който напълно запълни кадъра и го заснех при автоматичен WB. При custom избрах снимката (белия лист). На дисплея белия лист ми изглеждаше бял, но когато свалих снимките в компа белия лист беше по скоро син и снимката с custom WB също много синееше за разлика от останалите режими на WB, които бяха станали сносни (с ясно забележими разлики все пак). През деня може и светлината да ми е пречила-сега като погледнах пак дисплея на апарата видях че и там листа синее доста, съответно и снимката с customWB. Въпроса ми е какво бъркам сега-не би ли трябвало при автоматичен баланс листа да стане бял-фотоапарата сам да го нагласи...или аз не разбирам нещо?[smilie11]

първа  назад  1     всички  напред  последна